Veel planten zijn geschikt om in het water te zetten, maar helaas niet allemaal. De volgende varianten kun je wel gebruiken: philodendron, geranium, begonia, klimop, vioolbladplant, graslelie, monstera en de lepelplant.
“Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar je plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Onderwaterplanten (o.a. veel zuurstofplanten) die ondergedoken groeien en in het water zwevend of in de bodem wortelend leven; Drijfbladplanten (zoals waterlelies) met bladeren die aan het wateroppervlak drijven. Sommige hebben anders gevormde onderwaterbladeren.
TREND – Hydroponie: Planten die zonder aarde groeien en hun wortels showen in water. Niet alleen losse bloemen zijn op het water te zetten! Alle planten mama's van Nederland van de populaire pannenkoekplant (en de vele baby's) opgelet. De nieuwe trend is aangebroken; planten op water!
Een Tillandsia is een plantje die geen aarde nodig heeft om te overleven, ze groeien namelijk aan takken of op rotsen. Vaak zijn dit soort planten parasieten, maar dat is de Tillandsia niet.
Er is niet één manier van stekken die het beste is voor alle planten. Veel planten kun je zowel in het water als in de grond laten wortelen. Sommige planten wortelen iets makkelijker op de ene of de andere manier, maar het is ook belangrijk wat je zelfs het fijnst vindt werken.
Deze nieuwe trend heet Hydroponie. Hydroponie, ook wel hydrocultuur, is het laten groeien van planten in water. Wanneer je al eens aan het stekken bent geweest, was je al eigenlijk met deze nieuwe trend bezig!
Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
Ook waterplanten hebben voedingsstoffen nodig voor hun groei. In plaats van mest spreken we hier echter van voedingszouten of mineralen. Deze worden aan het vijverwater worden toegevoegd. Hiermee wordt de hardheid van het vijverwater verhoogd.
De 'echte waterplanten' of hydrofyten komen voor in stilstaande of traag stromende permanente meren of rivieren. Deze planten zijn aangepast aan een submers leven. Indien het biotoop uitdroogt wordt het voortbestaan van deze planten bedreigd. De wortels dienen tot verankering van de plant.
Drijfplanten zorgen voor groen middenin je vijver! En het planten van een drijfplant is nogal eenvoudig, je legt de waterplant simpelweg in het water en dan kan hij zijn werk gaan doen. Drijfplanten hangen met hun wortels in het water, ze hebben geen (vijver)aarde nodig om te groeien.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
De reusachtige lelies uit het Amazonegebied zijn de grootste en sterkste drijvende planten ter wereld.
Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig.
Zo krijg je een volle pannenkoekplant
Wil je één hele volle pannenkoekplant? Dan moet je de stekjes juist laten zitten. De plant moet dan wel zijn energie verdelen over alle stekjes en zal in zijn geheel minder snel groeien in de lengte.
De pannenkoekplant houdt van licht en kan behoorlijk groot worden. Hij zal dan ook het beste groeien op een plek waar het niet al te donker is, maar zet 'm ook weer niet in de volle zon.
De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je 'm niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Treft u een heldere, kleverige substantie aan op uw planten? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk last van honingdauw, een nectar-achtige vloeistof die wordt achtergelaten door onder andere bladluizen, wolluizen, dopluizen en witte vliegen. Deze insecten voeden zich met de plantsappen van de plant waarop zij zich bevinden.
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).