Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden. Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Was je gezicht met koud water
Zodra je wakker wordt, was je je gezicht met koud water en een bijpassende zeep voor je huidtype, bij voorkeur met botanische extracten met ontstekingsremmende, kalmerende en decongestivumwerking, zoals kamille en venkel. Helpt ook bij het verminderen van oedeem.
De gemakkelijkste oplossing om van gezwollen ogen af te komen zijn ijsblokjes. Door deze op uw ogen te leggen zorgt de plotselinge kou er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Let wel op dat u de ijsblokjes nooit direct op uw huid legt.
Door de wallen onder onze ogen ziet het gezicht er - vooral in de ochtend - vaak 'puffy' uit. En de beste manier om van deze opgezwollen wallen af te komen, is het gebruiken van een koud kompres. De koude temperatuur helpt bij het vernauwen van de bloedvaten en zo trekken de wallen langzamerhand weg.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Vochtophoping (oedeem) in o.a. buik, enkels, gezicht en andere lichaamsdelen kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Lees meer over verschillende vormen van oedeem in het dossier Vocht vasthouden: vocht in benen en dikke enkels.
Korstjes (anterieure blefaritis) haalt u weg met behulp van Blephasol (verkrijgbaar bij uw apotheek) of door 3 druppels babyshampoo in een glas warm water op te lossen. Doop hierin een wattenstaafje of gaasje. Trek het ooglid wat van het oog weg, zodat u goed bij de ooglidrand komt.
Houd je ogen wijd open en knipper zo min mogelijk. Het is gemakkelijker om je tranen tegen te houden als je nog niet huilt dan om ze te laten stoppen als je al wel aan het huilen bent. 4. Beweeg je hoofd niet en kijk omhoog met je ogen.
Al dat feesten zorgt voor minder slaap en zwarte kringen onder ogen. Door dat gebrek aan slaap, een ziekte of door veel te huilen verschijnen die wallen weer snel onder je ogen. Eigenlijk zijn het geen wallen, maar opgezwollen oogleden.
Daarbij is het misschien ook wel zo dat als je langere tijd huilt, ook irritatie van de huid een rol gaat spelen doordat tranen veel zout bevatten. Als je maar lang genoeg wacht, gaat het uiteindelijk vanzelf weer over. Als je dit proces wilt versnellen kun je je gezicht spoelen met koud water.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vochtafdrijvend werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvende werking.
De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
De zichtbaarheid van wallen is te verminderen door de huid rondom de ogen te koelen. Dit kan met een koud washandje of met de bolle kant van een lepel die kort in de vriezer heeft gelegen. Leg altijd een tissue tussen een bevroren lepel en uw huid, om vastplakken te voorkomen.
Open je ogen wijd en sluit ze. Duw met je vingers tegen je wenkbrauwen en zet kracht. Zet je vingers in de hoeken van je ogen en duw met je wenkbrauwen naar beneden. Herhaal deze oefening, maar duw je wenkbrauwen naar boven.
Hangende oogleden of wallen onder uw ogen kunnen zorgen voor een vermoeid gezicht of een norse uitstraling. Soms heeft dit niet te maken met te weinig slaap. De huid rond uw oog of de spier in uw oog wordt namelijk slapper als u ouder wordt.