Begin om de vloer te stofzuigen of te vegen met een zachte bezem. Vervolgens maak je een sopje van lauwwarm water, gemengd met een scheutje vloeibare zeep of een schepje zachte zeep. Hiermee kun je de houten vloer gerust dweilen.
Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt. Mocht je toch per se groene zeep willen gebruiken om je houten vloer schoon te maken, gebruik dan een minimum hoeveelheid groene zeep, om beschadiging aan de toplaag te voorkomen.
Gebruik lauw/koud water, voeg een klein dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de vloer een klein beetje vochtig. Gebruik altijd natuurzeep en geen andere schoonmaakmiddelen op een houten vloer!
Wekelijks onderhoud
Naast het dagelijks onderhoud is het belangrijk om de geoliede houten vloer wekelijks te dweilen. Dit verwijdert het vuil grondiger dan een stofzuiger kan. Dweil de vloer met de Woca natuurzeep naturel of Woca natuurzeep wit voor een effectieve reiniging.
Droog en nat onderhoud houten vloeren
Stofzuig, wis of veeg de vloer daarom dagelijks. Reinig alleen vochtig met warm water en Onderhoudszeep indien noodzakelijk. Gebruik daarbij altijd een goed uitgewrongen mop of dweil. Gebruik op je Aquamarijn olievloer geen onderhoudsproducten van andere merken.
Waar het aanvegen en stofzuigen uw houten vloer voornamelijk netjes houdt, maakt u door te dweilen de vloer echt schoon. Wij raden aan om uw parketvloer minimaal eens in de twee weken te dweilen om de uitstraling van uw vloer te waarborgen.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Gebruik hiervoor een licht vochtige en goed uitgewrongen dweil. Voorkom dat de vloer te nat wordt of dat er plasjes water ontstaan op de vloer. Dweilen doe je enkel met lauw water en eventueel een klein beetje natuurzeep of een reinigingsmiddel dat geschikt is om een houten vloer te reinigen. Dweil met de houtnerf mee.
Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons in het water en knijp het goed uit.
De vloer blijft mooi door hem regelmatig te zuigen en dweilen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, dan maken ze geen kans om in de vloer te trekken. Gemiddeld moet een houten vloer eens in de 10 jaar opnieuw geschuurd en gelakt worden, maar dan gaat hij ook weer jaren mee.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
De geoliede houten vloer kun je regelmatig reinigen met een voedende zeep (van hetzelfde merk als de basisbehandeling). Met goed zepen stelt u een grote onderhoudsbeurt uit! Gebruik niet zomaar een zeep uit de bouwmarkt, deze kan een ongewenste film/laag op de vloer achterlaten of de vloer juist ongewenst uitdrogen.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
Vloer dweilen
Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen. Maar dit sopje is ook goed voor het dweilen van een vinyl of linoleum. Heb je een houten vloer? Dan kan je dit sopje beter niet gebruiken.
En dit is waarom… ”Met de goedkopere schoonmaakmiddelen verpest je juist je vloer”, aldus Henk Jeurissen mede-eigenaar van Dijkmans. ”Het schoonmaakmiddel maakt de vloer niet echt schoon.
Als het gaat om een kwetsbare vloer zoek hier het materiaal van de dweil dan op uit. Op een houten vloer wil je bijvoorbeeld niet te nat dweilen. Een vloerwisser is over het algemeen beter om dan te gebruiken dan een mop. Als je verder nog niets aan schoonmaakspullen in huis hebt is het heel handig om een set te kopen.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
De levensduur van een houten vloer varieert tussen de 15 jaar tot 40 jaar. Dit is afhankelijk van onderhoud, dikte van de toplaag en gezinsgrootte. Je kunt de levensduur de houten vloer zelfs nog verlengen.
Afhankelijk van het gebruik zal de vloer na verloop van tijd wat schraler worden. Dan wordt het tijd om de vloer in de onderhoudsolie te zetten. Bij normaal huishoudelijk gebruik is over het algemeen één keer per jaar voldoende. Bij intensiever gebruik eventueel vaker oliën, dit kan ook plaatselijk.