Door met de leidingzoeker langs de muur te bewegen heb je snel de leidingen gevonden. Wanneer er metaal, hout of spanning in de muur, vloer of het plafond zit dan gaat het lampje op de leidingzoeker branden. Door verder te bewegen kun je eventueel markeren waar de leiding zit, zodat je weet dat je daar niet mag boren.
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Leidingzoekers zijn complexe meet- en detectiesystemen. Ze werken met behulp van ultrasone technologie, die een signaal uitzendt door een muur, plafond of vloer en objecten aan de andere kant detecteert. Dit systeem wordt gebruikt om metalen en houten balken, spijkers, buizen of kabels met stroom te detecteren.
Schrijf uw gaten af met een groot kruis met vaste maat , kap uw muur open , controleer uw snijpunten , indien ok , terug dichtplamuren en als t droog is : boren zoals in een gewone muur. Alleen zo ben je zeker dat je niet in de leiding zit én dat uw spiegel goed vast hangt.
Beste Leidingzoeker: Onze keuze
De BOSCH GMS120 is een bijzonder handig instrument wanneer je wilt weten wat er schuilt in jouw muren voordat je ze openbreekt. Met een maximale detectiediepte van 12 cm kun je zowel metalen als kunststof leidingen opsporen. Daarbij kun je ook de houten onder-constructies detecteren.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Wanneer je in een muur gaat boren waar leidingen in kunnen zitten, dan is een leidingzoeker handig. Daarmee kun je de muur waarin je gaat boren analyseren, zodat je zeker weet dat je tijdens het boren geen leiding raakt. Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
Al die leidingen dienen voor transport van water, gas of elektriciteit. Bij huizen in aanbouw kunnen we die leidingen meestal nog zien. Later worden ze netjes weggewerkt in of achter de muren. Ook treffen we ze aan onder of tussen de vloeren.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Specialist Elektra
In een 50mm doos mag je achter het schakelmateriaal lassen, in een 40mm doos niet. Een doos boor je gelijk of 1 mm dieper dan nodig, zo zit deze na stucken mooi strak aan de oppervlakte en heb je geen opvulringen nodig.
Pas op voor eventuele leidingen of bedrading
Om te voorkomen dat je leidingen raakt, gebruik je een zogenoemde leidingzoeker. Een leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op, zodat je kunt bepalen waar leidingen (en eventuele betonwapeningen) lopen. Boren zonder leidingzoeker kan ernstige gevolgen hebben.
Voldoende beton
Boven de leidingen moet altijd minimaal 60 mm beton worden gestort. Nog een paar voorschriften uit de publicatie: Leidingen en bundels dikker dan 50 x 50 mm moeten eerst worden beoordeeld door de constructeur.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Wegwerken in de muur
Je kunt de leidingen in de muur wegwerken. Hiervoor moet je een gleuf in de muur maken, wat frezen wordt genoemd. Met behulp van een freesmachine maak je een gleuf in de muur. In deze gleuf verstop je de leidingen en vervolgens maak je de gleuf weer dicht met plamuur.
Spoor elektriciteitskabels op met een spanningszoeker
Net als de leidingzoeker, zal dit apparaat een signaal geven als u zich in de buurt van een elektrakabel bevindt. Boor ruim om deze kabels heen, om er zeker van te zijn dat u ze niet raakt. Mocht u een kabel raken, dan zal dit voor een stroomstoring zorgen.
Loze leidingen lopen vanuit de meterkast naar verschillende punten in huis. Ze zijn afgedekt met een plaatje (zoals te zien naast dit stopcontact). Door van hieruit met een trekveer een kabel te trekken naar de meterkast weet je zeker dat deze daar uit komt.
Een multidetector word gebruikt om verschillende leidingen te detecteren in muren, vloeren en plafonds. Dus wil je gaten boren in een muur, of juist weten waar de leidingen zijn, of een nieuwe deuropening maken? Dat zijn precies de klussen thuis die je slim en met de nodige voorzichtigheid moet doen.
Als de vloer goed afgekoeld is pak je een infraroodcamera en deze richt je op het gedeelte van de vloer waar je wil gaan boren. Zet nu de vloerverwarming vol open en je ziet op de camera waar de vloer begint op te warmen (warme delen kleuren op). Als het goed is kun je dan zo de leidingen zien lopen.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Boor je - uiteraard met een boorhamer - in beton, gebruik dan niets anders dan een echte betonboor. De verschillen tussen boren zitten aan de opnamezijde - een SDS-variatie of snelspan - en aan de kop. Steen- en betonboren hebben een stompe kop die fungeert als een soort beitel die het materiaal wegslaat.