Unox -tomatensoep helemaal niet zo ongezond, onderzoeksbureau past uitslag soeptest aan. De tomatensoep-in-blik van Unox bevatte volgens onderzoeksbureau Questionmark 0,88 gram zout per honderd milliliter. Veel meer dan de 0,50 gram die het Voedingscentrum adviseert als maximum.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Waarom? Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.
Culinaire gevulde soep tomaten van Jumbo (€1,79 voor 570 ml) valt bij het smaakpanel van Kassa magazine het beste in de smaak. “Perfecte structuur en lekker goed gevuld met veel verschillende groenten. Je ruikt ook tomaat, zoals het hoort”, meldt een van de proevers.
Unox stevige Chinese tomatensoep is een heerlijk vegetarische soep, bereidt met mie en verschillende soorten groenten, zoals tomaten, tauge, prei en wortel. Het bevat maar liefst 155 gram groenten per kom. Het is heerlijk om de soep te combineren met vers brood.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
Neem nu eens een blik Unox-soep. Per 100 milliliter bevat een erwtensoep 0,71 gram zout. Bedenk je dat een kop 250 milliliter is en je krijgt per portie 1,8 gram zout binnen! Op deze manier zit je snel aan (of zelfs boven) die zes gram zout.
De pure tomatensoep à la Johannes van Dam van Kleinstesoepfabriek komt als beste uit de test, met 0,67 gram zout en 0,5 gram suiker per honderd milliliter soep. Aan deze soep zijn ook geen suikers toegevoegd, wat meeste andere soepen wel zo is.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Je wilt niet dat deze druk te hoog of te laag is. Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden.
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan. Leven op soep is geen goed idee, dat is te eenzijdig en voorziet niet in alle benodigde voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor het soepdieet. Door alleen maar soep te eten kun je wel degelijk snel afvallen, maar dat is van tijdelijke aard.
nieuws Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van veel verschillende factoren.
De tomatensoep-in-blik van Unox bevatte volgens onderzoeksbureau Questionmark 0,88 gram zout per honderd milliliter. Veel meer dan de 0,50 gram die het Voedingscentrum adviseert als maximum.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Een portie groentesoep bevat amper calorieën (op voorwaarde dat je natuurlijk wegblijft van room, pasta, balletjes, kaas en korstjes), en als je toch voor een vollere soep gaat met veel groenten en wat vis of vlees, heb je meteen een slanke maaltijd binnen.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
De merken vergeleken. Winnaar Délisoup heeft het minste vet en de minste suiker (bijna geen eigenlijk). De nummers 1 en 2 gebruiken smaakversterkers, de rest vermelden er geen in de ingrediëntenlijst. Het panel houdt duidelijk van kippensoep met weinig kip en veel vermicelli.
Met een kop soep krijg je maar liefst 1,7 gram zout binnen, dat is 28% van wat je maximaal binnen zou moeten krijgen (advies is maximaal 6 gram zout per dag). Dus dagelijks om 4 uur een cup a soup en je krijgt waarschijnlijk in al snel meer zout binnen dan goed voor je is.
Vaak niet echt lekker, als de soep dan opwarmt is de soep ineens veel lekkerder. Er is eigenlijk een gouden stelregel. Is de soep gepureerd, en bevat de soep alleen maar groenten en kruiden, eventueel met wat fruit, dan kan de soep ook koud gegeten worden.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
In 1937 zag Unox als merk het licht. Over het ontstaan van de merknaam Unox gaan verschillende verhalen. De één beweert dat iemand bedacht had om Unilever, Oss en Ox (Engels voor os) samen te voegen tot Unox. En anderen zweren dat de naam een uitkomst is van een prijsvraag onder werknemers.
Zwanenberg gaat in Oss verder soepen en sauzen produceren voor Unilever, onder meer voor Unox en Bertolli. Alle merken en recepten blijven eigendom van Unilever. De productielocatie in Oss wordt de grootste in het Zwanenberg-netwerk, dat in de regio ook in Almelo en Borculo fabrieken heeft.