Gordijnen en luiken noemen we ook wel raambekleding. Met goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat is € 270 per jaar. Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.
Enkel glas met daarvoor isolerende gordijnen isoleert ongeveer even goed als dubbelglas. In de winter maken ze jouw huis behaaglijk doordat ze de warmte binnenhouden, maar ook omdat de stof warmer wordt dan het glas van de ramen.
Welke raambekleding heeft een isolerende werking? Gordijnen en rolgordijnen, Duette Shades en shutters werken isolerend.
Wanneer je op zoek bent naar isolerende gordijnen dan kun je het beste bij verduisterende gordijnen kijken. Het is namelijk zo dat verduisterende gordijnen voor extra isolatie zorgen omdat deze stof van dikker materiaal is gemaakt. De koude buitenlucht wordt geblokkeerd door deze warmte isolerende gordijnen.
Voornamelijk plisségordijnen, gordijnen en rolgordijnen worden gebruikt als isolerende raamdecoratie. Door een extra laag aan te brengen tussen het raam en de ruimte blijft de warme of koude lucht langer hangen in een ruimte.
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
Een tochtgordijn is erg handig om koude lucht tegen te houden bij een deur. Heb je bijvoorbeeld een doorgang vanuit je huis naar de garage (waar het vaak koud is) dan zorgt een tochtgordijn ervoor dat er geen koude lucht het huis binnen sluipt.
Het moet alle naden en spleten bedekken van de voordeur. En dikke zware gordijnen zijn het meest effectief. Wil je liever geen gordijn ophangen direct na de voordeur, dan zou je het ook kunnen ophangen na de tochtdeur of de deur tussen de hal en de woonkamer.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Rolluiken bieden isolatie tegen geluid, warmte en koud. Door de isolatie tegen warmte en kou, ook wel thermische isolatie genoemd, bespaar je energie. Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor de energierekening.
De allerbeste keuze op het gebied van isolatie is het plisségordijn. Met name duo plisségordijnen hebben een hoge isolatiewaarde. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof. Hierdoor wordt zowel kou als hitte tegengehouden.
Verduisterende raambekleding heeft de hoogst isolerende waardes, dit ontstaat door de dikte van de stof. Verduisterende gordijnstoffen zijn dikker dan lichtdoorlatende of transparante gordijnstoffen waardoor deze de beste warmtewerende eigenschappen hebben.
Tochtstrip voordeur
Dicht openingen tussen deuren en deurlijsten af met lange stukken tochtstrippen. Het is aan te raden om tochtstrips te gebruiken van flexibel materiaal met een zelfklevende strook. Door gebruik te maken van een tochtstrip kan de voor- of achterdeur extra geïsoleerd worden.
De golvende vorm van isolerende gordijnen zorgt ervoor dat er een isolerende laag van stilstaande lucht tussen het gordijn en het raam ontstaat. Thermisch isolerende gordijnen zijn meestal gemaakt van dik materiaal dat zowel koude als warme lucht binnen houdt, afhankelijk van het seizoen.
Wil je raamdecoratie op de deur plaatsen? Dan kun je het beste kiezen voor raamdecoratie met staaldraad geleiding, ingespannen raamdecoratie of raamdecoratie die je direct op het raam bevestigd door middel van plakstrips.
In de meeste gevallen geldt: kies voor dezelfde kleur voeringstof als de kleur van het gordijn. Witte gordijnen combineer je dus met een witte voeringstof. Exact dezelfde kleur is niet nodig, maar we raden wel aan om in dezelfde kleurrange te blijven.
Voering voor gordijnen geeft extra warmte- en geluidsisolatie. Je houdt bij koud weer de warmte lekker binnen en bij warm weer blijft het binnen aangenaam koel. Door je gordijnen te laten voeren met verduisterende voeringstof kun je een ruimte in een handomdraai donker maken.
Dubbele plooi gordijnen
Bij een dubbele plooi wordt de plooi dubbelgevouwen. De meeste gordijnen in Nederland zijn gemaakt met een dubbele plooi. Een dubbele plooi wordt ook wel een vlinderplooi genoemd. Deze plooi wordt vaak gebruikt bij inbetweens, vitrage en soepel vallende gordijnstoffen.
Bij het traditionele plooiband van ca. 2 cm hoog kunt u zelf bepalen hoeveel u gebruikt, u kunt de gordijnen ook strak (ongeplooid) hangen, dan voor 100 cm raambreedte 100 cm stof+ hoeveelheid stof voor de zijzomen nodig. Wij adviseren niet meer dan ongeveer 1,85 x de breedte te nemen.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.