Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm. Sommige donsjassen houden je warmer dan andere, dit hangt af van de vulkracht en de hoeveelheid dons in je jas - hoe hoger het nummer, des te warmer is de jas.
Daarnaast kun je voor een stof kiezen die wind- en waterdicht is. Polyester en nylon zijn stoffen die waterafstotend zijn. Wil je vooral een warme stof, dan kun je kiezen voor een stof of voering waarin wol is verwerkt. Het warmst is een verwerking van minimaal 60 tot 80 procent wol.
Naast de voering hangt de warmte van een jas ook af van de vulling. Wil je een jas die lichtgewicht is en ook nog eens warm? Kies dan voor een jas met een vulling van dons. Wanneer het koud is én regent, wordt een jas met een waterdichte vulling zoals een synthetische vulling aangeraden.
Wollen winterjassen hebben doorgaans een dikkere voering, waardoor je het minder snel koud krijgt. Dat komt doordat de jas beter isoleert, en dus ook meer lichaamswarmte vasthoudt. Het nadeel van een wollen winterjas is, dat als het niet kouder wordt dan 3 graden boven nul, de jas erg warm kan zijn.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen?
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
Een warme jas is wel nodig tijdens de koude wintermaanden. Hoe warm een jas is, wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid wol dat in de voering verwerkt is. Om echt lekker warm te hebben, is het aan te raden om voor een jas te gaan met minimaal 60% wol.
Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders gemiddeld 87,36 euro uitgeven aan een nieuwe winterjas.
Wol is een van de warmste stoffen die er is. Deze stof houdt je in de winter zeker goed warm. Daarnaast zijn ook fleece en dons goede keuzes. Wat belangrijk is, dat je kiest voor een jas die ook goed ademt.
In principe is een jas van polyester warm genoeg voor de winter. Of je lekker warm blijft in de jas heeft niet alleen met de stof te maken, maar ook met de voering ervan. Kies voor een jas die ademt en met een goede voering. Een goede optie is bijvoorbeeld polyester fleece.
De schoudernaad hoort precies op het puntje van je schouder zitten. Als dit niet het geval is, is de mantel te groot. Als de naad meer richting je nek gaat, dan is de jas te klein. Ook kan je door je armen omhoog te doen voelen of de mantel goed zit.
Natuurlijk moet de jas ook lang genoeg zijn. Kortom: de lengte moet bescherming bieden aan je broek, of aan je rok, als je gaat zitten. Daarnaast wil je natuurlijk graag dat je winterjas voldoende warmte biedt, maar je niet laat zweten. Kies daarom voor een ademende winterjas.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
Het voordeel van een softshell jas is dat je je er ook vrijer in kunt bewegen. Over het algemeen is zo'n jas 80 tot 100 procent wind- en waterdicht. Dat komt vooral door het gladde buitenmateriaal. Draag je dan laagjes, dan kun je deze jas perfect gebruiken als de laatste laag.
Zo houdt een donsjas je warm
Tussen de uiteinden zitten ontelbaar veel luchtkamers. Daarin blijft de lichaamswarmte van de persoon die de jas draagt zitten. Hoe langer je een met dons gevoerde jas draagt, hoe meer je opwarmt. De vastgehouden lucht krijgt geen kans om af te voelen.
Dit is bijvoorbeeld thermo ondergoed, een thermo shirt of thermo legging. Daarover draag je een isolerende laag, iets dat lekker warm zit, zoals een fleece vest. En tot slot draag je een winddicht en waterdichte jas.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Vanaf 10 graden kan je winterjas vaak wel uit. Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat.
Geïsoleerde jassen verminderen de hoeveelheid lichaamswarmte die je verliest in koude omstandigheden.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Pas als je lang buiten vertoeft, bijvoorbeeld langs een sportveld met een stevige wind en temperaturen beneden 10 graden, wil je echt wel een winterjas aan. Zeker als je stilstaat koelt het lichaam snel af. Uiteindelijk is de gevoelstemperatuur bepalender dan de gewone temperatuur.
Over het algemeen dragen de meeste mensen bij temperaturen onder de 10 graden een winterjas en dan het liefst een lekkere warme winterjas. Hierbij kun je denken aan een gewatteerde parka, een wollen mantel of een kwalitatieve outdoorjas. Ook fijn: een teddy coat of faux fur jas.