Het passend maken van een kunstgebit heet het 'rebasen' of opvullen hiervan. De verzekeraar vergoedt elk jaar een rebasing behandeling, mits dit noodzakelijk is vanwege geslonken kaken. Benieuwd wat er in uw geval mogelijk is? Vraag een gratis intakegesprek aan.
Problemen met een kunstgebit of gebitsprothese kunnen bestaan uit het loszitten van het gebit, pijn en beperkingen bij het eten, maar bijvoorbeeld ook kokhalsneigingen.
Dit is volkomen normaal. Het kost namelijk wat tijd om te wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Het kan een maand tot twee maanden duren voordat u zich comfortabel voelt in uw nieuwe kunstgebit. Uw tandarts of tand technicus zal u in deze beginperiode goed begeleiden.
Volledige protheses blijven op hun plek zitten door een dun laagje speeksel dat zich bevindt tussen het kunstgebit, uw kaak en tandvlees. Het is daarom ook erg belangrijk dat de vorm van het kunstgebit goed aansluit bij de vorm van uw kaak.
Niet alleen het aanzicht van uw kunstgebit verandert als u in de spiegel kijkt, maar ook het gevoel in uw mond is anders bij een kunstgebit. Daarom is het zaak dat u de prothese zoveel mogelijk in heeft, zodat uw kaak en mond kunnen wennen. Dit kan enkele weken duren en kan in het begin als pijnlijk worden ervaren.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
Het gebit kan de eerste weken ongemakkelijk en onhandig aanvoelen. Ook kan uw voedsel voor uw gevoel anders smaken. Het duurt een tijdje voordat u eraan gewend bent.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Het is bij ons in de praktijk gebruikelijk deze ruimte na 6 weken op te vullen met een tijdelijke voering ('tissueconditioner'). 6 weken daarna slinkt de kaak nog maar weinig en kan de tijdelijke voering door een blijvende voering vervangen worden ('rebasing').
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste.
Op sommige plaatsen misschien wel iets té strak. Daardoor kunnen gevoelige drukplaatsen ontstaan. Door een kleine correctie aan uw kunstgebit kan uw behandelaar deze pijn meestal wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit!
Uw kunstgebit droog of vochtig bewaren
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
Het opvullen van een (gedeeltelijk) kunstgebit met nieuw (roze) kunsthars, ook wel omschreven als aanbrengen van een nieuwe voering. Hierdoor sluit het kunstgebit weer goed aan op de kaak (pasvorm) en kan ook ook de beethoogte hersteld worden.
Het nieuwe kunstgebit kan in het begin pijn veroorzaken. Bij het plaatsen van het kunstgebit zat het prima, maar na een paar dagen kan het strakker aanvoelen rond de kaken. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Slijp of vijl nooit zelf aan uw kunstgebit.
De tandarts zal de patiënt goed verdoven en de tanden en kiezen worden eruit gehaald. Het kunstgebit wordt vervolgens over de wonden geplaatst. Het werkt hier bij als het ware als een drukverband. De patiënt krijgt de instructie om het gebit 24 uur in te houden.
Neem de eerste dagen zacht voedsel zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer wat later kun je steviger voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten doe je beter niet met een kunstgebit.
De globale schatting is dat anno 2021 ruim 7% van de totale bevolking een volledig kunstgebit heeft is. Met het ouder worden, neemt de mondgezondheid af en hebben méér mensen niet meer al hun eigen tanden en kiezen. In de oudere leeftijdsgroepen hebben dus ook meer mensen een volledig kunstgebit.
De mond moet wennen aan een prothese
Na het trekken van tanden en kiezen kan er enige tijd last zijn van napijn. Dit is volkomen normaal en verdwijnt na enkele dagen. Pijnstilling helpt bij het verlichten van pijnklachten.
Tips voor het eten met een kunstgebit
Begin met kleine hoeveelheden eten dat in kleine stukjes is gesneden. Kauw de eerste helft van het eten linksachter in je mond en de andere helft rechtsachter. Zo wordt de druk over je kunstgebit verdeeld. Begin met zacht eten.
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling.
Wanneer de tandarts ziet dat er iets mis is met het gebit dan is hij verplicht om je hierop te wijzen. Maar ook om een eventuele behandeling voor te stellen. Uiteindelijk maak je zelf de keuze: wel of niet doen. De tandarts mag de behandeling echter niet zomaar weigeren, hier moet een gegronde reden voor zijn.