Het advies is om uw koelkast temperatuur in te stellen tussen de 3° C en 4° C. Met deze temperatuur voorkomt u dat uw koelkast binnen te warm wordt, waardoor de groei van bacteriën en schimmels worden geremd.
Schimmels ontstaat in en op overmatig vochtige ruimtes en oppervlakken. Schimmel in de keuken en in keukenapparatuur komt dan ook vaak voor. Zo ook in de koelkast. Het koelproces van dit keukenapparaat zorgt namelijk voor een vochtige ruimte.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Minstens twee keer per jaar moet je je koelkast volledig schoonmaken. Vergeet hierbij niet de achterwand te reinigen en het vriesvak te ontdooien.
Koelkast goed schoonmaken
Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water. Haal alle plateaus, laden, bakjes en rekjes die je kunt verwijderen uit de koelkast. En maak ze heel goed schoon. Neem de binnenkant van de koelkast af.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn. Niet elke koelkast is met graden in te stellen, dit verschilt per apparaat. Sommige koelkasten hebben de standen nummers gegeven van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
De beste schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de koelkast. De binnenkant van de koelkast kun je het beste schoonmaken met een vochtige microvezeldoek en een schoonmaakmiddel zoals een sopje met allesreiniger, schoonmaaksoda of azijn.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het afvoergaatje van de koelkast ontstoppen doe je met behulp van een satéprikkertje (met stukje keukenpapier eromheen) of wattenstaafje, afhankelijk van wat je in huis hebt. Eerst prik je het gaatje door, vervolgens kun je er wat water doorheen spoelen met enkele druppels chloor erin om de bacteriën te verwijderen.
Bij een koelkast is dat de achterwand. Hier zit ook de verdamper die zorgt dat de koelkast koud wordt. Wanneer de compressor (motor) aanslaat wordt de verdamper zo koud dat de waterdruppeltjes die tegen de wand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.
Schimmels gaan namelijk dood bij een temperatuur onder de 0 graden celcius en boven de 60 graden celcius. Schimmel in de BBQ kan een serieus probleem zijn dat de smaak van het eten kan beïnvloeden en de gezondheid van de consument kan schaden.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer.Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Clotrimazol, econazol, miconazol en sulconazol vormen samen de groep imidazoolderivaten of imidazolen. Deze middelen worden vaak gebruikt bij schimmelinfecties op de huid, nagels en slijmvliezen, zoals de vagina.
Tijdens het koelproces komt er condens in de ruimte die op de achterwand in ijs verandert. In de ontdooifase lopen deze druppeltjes naar beneden in een gootje.Dit gootje bevat een gaatje waardoor het water afgevoerd wordt naar een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het water.
De meest voor de hand liggende oorzaak is een verstopt afvoergaatje. Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
De koelkast zet je best altijd, zowel in de winter als in de zomer, op dezelfde temperatuur. De aanbevolen temperatuur is 4°C. Alles hangt natuurlijk af van je toestel. Recente apparaten hebben een digitale thermostaat waarop je perfect deze 4° C kan instellen.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar.Heeft je koelkast een Low Frost functie?Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een microvezeldoekje en een sopje van soda. Vaak zit er achterin een lekbak voor condens die je kunt losmaken en leeggooien.Maak deze ook schoon met wat afwasmiddel en heet water. Vergeet het afvoergaatje in de achterwand niet schoon te maken.
Soda is een uitstekend schuurmiddel en neemt vuil en nare geurtjes goed op. Wilt u voegen schoonmaken met baking soda, dan doet u gewoon wat soda op een natte spons en boent u de voegen stralend schoon. Spoel alles nadien af met wat water en wrijf het even droog met een doek.