Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten wisselen vaak, dit betekent dat er de ene dag meer klachten zijn dan de andere dag.
De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Reumaklachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Wat merk ik van spierreuma? Bij spierreuma zijn uw spieren stijf en ze doen pijn: De pijn en stijfheid zitten in de spieren rond uw nek, schouders, heupen of billen. Het zit vaak links en rechts.
Ongeveer 80% van de mensen met reumatoïde artritis heeft de reumafactor in het bloed. Dat betekent dat bij 20% van de mensen met reumatoïde artritis deze auto-antistof niet wordt gevonden terwijl hun lichamelijke klachten wel bij deze aandoening passen.
De verschillen tussen spierreuma en fibromyalgie
Zo is er bij spierreuma sprake van pijn en stijfheid in specifieke spiergroepen. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door ontstoken gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Bij fibromyalgie zijn het de tenderpoints die pijnlijk zijn.
18 fibromyalgie pijnpunten
Deze gevoelige plekken worden wel de tenderpoints of drukpunten genoemd. Het American Collage of Reumatology (ACR), het instituut dat diagnostische criteria voor fibromyalgie heeft opgesteld, beschrijft 18 tenderpoints die onder andere te vinden zijn in de nek, de onderrug en de knieën.
Diagnose bij fibromyalgie
Chronische vermoeidheid, pijn en stijfheid, de meest voorkomende klachten bij fibromyalgie, komen ook vaak voor bij andere aandoeningen. Er zijn geen laboratoriumtests of bloedonderzoeken om fibromyalgie vast te stellen. Ook röntgenfoto's laten niets zien.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Het is niet erfelijk. Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig.
Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. RA is een chronische aandoening en verloopt wisselend: perioden waarin patiënten(veel) last hebben van gewrichtsontstekingen wisselen af met perioden waarin patiënten weinig of geen last ervaren.
Den Broeder: “Ja, stress geeft meer activiteit van de reuma. Onderzoek, onder andere ook uitgevoerd in de Sint Maartenskliniek, heeft laten zien dat stressvolle gebeurtenissen leiden tot een gemiddeld hogere ziekteactiviteit. Probeer dan ook stress te voorkomen of er goed mee om te gaan als je ontstekingsreuma hebt!”
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.
Het UWV geeft aan dat patiënten met fibromyalgie in principe gewoon mogen en kunnen werken. Sommige patiënten ervaren echter zoveel pijn dat dit niet altijd lukt. Ook voelen mensen zich onbegrepen door deze uitspraak van het UWV. Het is een lastige situatie aangezien je pijn niet kunt meten.
Sporten die minder belasting geven aan de spieren en de gewrichten zijn zwemmen en aquagym. Sporten die ontspannen, zoals yoga en Tai Chi, kunnen ook bevorderlijk zijn. Als sporten nog een drempel te ver is, kun je er ook voor kiezen om actiever te gaan leven als je dat nog niet deed.
Behandelingen. Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest. U kunt wel iets tegen de klachten doen, bijvoorbeeld met fysiotherapie, beweging en pijnstillers. Goede nachtrust is van groot belang omdat het bekend is dat pijnklachten erger worden bij onvoldoende rust.
Vroeger zocht men de oorzaak voor fibromyalgie in de spieren zelf, maar die benadering leverde weinig anders op dan de conclusie dat patiënten met ernstige spierpijnen hun spieren te weinig gebruiken. In de loop der jaren was wel duidelijk geworden dat de ziekte iets te maken heeft met (chronische) stress.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Vermoeidheid bij reuma is een klacht die door de reuma wordt veroorzaakt. En de vermoeidheid bij reuma is langdurig. Een nacht goed slapen brengt dan ook vaak geen verbetering. Van de vermoeidheid door je reuma heb je zowel geestelijk als lichamelijk last.
Eén of meer gewrichten zijn stijf of pijnlijk. Bepaalde bewegingen zijn lastig of lukken niet meer, zoals een kraan of deksel opendraaien of een tas optillen. Soms kunt u 's nachts niet slapen of u wordt wakker van de pijn. Soms is het moeilijk om precies te zeggen waar de pijn zit.
Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij.