Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
Als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, mag uw werkgever u ontslaan. Hij kan daarvoor een ontslagvergunning bij ons aanvragen. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat het ontslag redelijk is. U kunt ook in goed overleg uit elkaar gaan.
Je hebt recht op een WIA-uitkering als: Je ziek bent en na 2 jaar niet meer dan 65 procent kunt verdienen van het loon dat je verdiende voordat je ziek werd.
Transitievergoeding na 2 jaar ziekte
Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.
Sinds 2014 is het niet langer mogelijk om een contract van onbepaalde duur te beëindigen enkel en alleen omwille van het feit dat de werknemer langdurig ziek is. Ook al bent u lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang u ziek bent, wordt uw arbeidsovereenkomst geschorst.
Kan uw werknemer het werk waarin u hem heeft herplaatst door ziekte niet meer doen? Dan betaalt u hem 2 jaar (104 weken) het loon door. Heeft uw werknemer recht op een uitkering en kan hij minder werken doordat zijn gezondheid slechter wordt? Dan geeft hij dat door aan UWV.
Als je in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt hebt, dan kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Van het UWV ontvang je in de 88e week dat je ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering.
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
Géén loon meer doorbetalen
Tijdens de eerste twee ziektejaren moet de werkgever het loon van de zieke werknemer doorbetalen. Na twee jaar loopt de arbeidsovereenkomst van de werknemer gewoon door, maar stopt de loondoorbetalingsverplichting.
Nee, er geldt een opzegverbod voor de werkgever om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Ontslag door ziekte is dus niet mogelijk. Tijdens ziekte krijgt u dus extra ontslagbescherming. Let wel, ontslag op staande voet is wel mogelijk als u de werkgever daarvoor een dringende reden geeft.
Hoe hoog is de tegemoetkoming? De tegemoetkoming bedraagt 177,68 euro netto (in 2019). Het bedrag wordt jaarlijks bepaald door het ministerie van Sociale Zaken. Je ontvangt de jaarlijkse tegemoetkoming rond 21 september, tegelijk met de uitkering.
als van 80 tot 100% bent afgekeurd ontvang je IVA-regeling (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). Hier is de uitkering 75% van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 36.536 euro een IVA-uitkering ontvang je als je niet kunt werken en geen kans hebt op herstel.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Als uw werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt is, betekent dit dat hij 65% of meer van zijn oude loon kan verdienen. Hij krijgt dan geen WIA-uitkering. Soms is wel een aanvullende WW- of bijstandsuitkering mogelijk.
Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.
Als er geen huidig loon is, is de loongerelateerde uitkering 75% van het laatstverdiende loon. Daarna bedraagt de loongerelateerde uitkering 70% van het verschil tussen het laatstverdiende loon en het huidige loon. Of 70% van het laatstverdiende loon, als je in het geheel geen inkomen hebt.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Als u geen of onvoldoende arbeidsverleden heeft, dan kunt u bij arbeidsongeschiktheid niet op het UWV terugvallen en heeft u geen recht op een WIA (voorheen WAO), IVA of WGA arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV.
Je kunt zeker solliciteren als je in ziektewet zit, in principe is dat geen probleem. Je gezondheidsklachten spelen mogelijk wel een rol, dus je moet goed nadenken of je het werk aan kunt gezien je beperkingen. Wat wel een rol speelt is dat je een arbeidscontract hebt met je werkgever.
Bent u langer dan 6 weken ziek op de dag dat uw tijdelijke contract afloopt? Dan stelt uw werkgever samen met u een re-integratieverslag op. Dit verslag heeft u nodig als u een Ziektewet-uitkering aanvraagt bij UWV. In het verslag staat wat uw werkgever en u hebben gedaan om u weer aan het werk te krijgen.
Vertel je bedrijfsarts hoe je hoofd momenteel werkt en dat je niet in staat bent om over je problemen na te denken. Vertel hem ook wat je wél doet op gebied van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen om je herstel te bevorderen.
De werknemer kan evengoed rechtstreeks in dienst treden. De (eerste) werkgever blijft verantwoordelijk voor de loonbetaling ongeacht de vraag of de werknemer het werk bij de nieuwe werkgever verricht of niet, en ongeacht hoeveel zij van de nieuwe werkgever aan vergoeding ontvangen.
Een burn-out betekent letterlijk 'opgebrand' zijn. Er zijn verschillende definities, maar als je een burn-out hebt voel je je lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput. Hierdoor ben je niet meer in staat om normaal te functioneren in je dagelijkse werk of je gezin.