Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Maar buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Je voelt de warmte tot zo'n 3 meter.
Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte. De zon is de grootste bron van infraroodstraling, ruim 53% van de elektromagnetische straling van de zon bestaat uit infraroodstraling.
Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren zoals het wattage van het paneel, de grootte van het te verwarmen gebied en of er obstakels aanwezig zijn. Over het algemeen kunnen de meeste infrarood panelen een bereik hebben van 40 tot 80 meter vanaf de bron, afhankelijk van de eerderbenoemde factoren.
Wanneer een infrarood paneel wordt gebruikt als bijverwarming, dan is het mogelijk om de gevoelstemperatuur met 1-2 graden lokaal te verhogen. Dit effect is merkbaar direct na het opwarmen van het paneel, dus al na 5 à 10 minuten.
Beperkt luchtcirculatie en dwarrelend stof
Doordat infraroodpanelen objecten verwarmen, vindt er geen luchtcirculatie plaats. Hierdoor ontstaat er geen opdwarrelend stof zoals dit wel bij de convectieverwarming het geval is. Een ander nadeel van convectieverwarming is het creëren van condens op de wanden.
Infrarood verwarming verbruik is zeker goedkoper dan een huis verwarming met gas. Door de huidige brandstofprijzen markt is gas duurder dan stroom. De leveringskosten voor stroom wordt weergegeven in kWh en voor gas in m3. Gas is duurder dan stroom, voornamelijk door de hoge heffingen die op de gasprijs zitten.
Nee, een IR paneel kan geen brand veroorzaken. De IR panelen vandaag de dag zijn een stuk minder heet dan de ouderwetse elektrische verwarming. Bovendien heeft een IR paneel veiligheidsvoorziening, waarbij er meerdere schakelaars zijn die bij oververhitting detectie het systeem uitzet.
Doordat infraroodstraling de doorbloeding verbetert, is dit goed voor uw huid. Nieuwe cellen kunnen sneller en beter worden opgebouwd en oude cellen worden sneller afgevoerd, wanneer de doorbloeding verbetert. Doordat cellen sneller worden opgebouwd, herstelt u ook sneller van wondjes of beschadigingen aan de huid.
Om ervoor te zorgen dat de panelen op de juiste temperatuur en onbelemmerd kunnen werken, vragen onze instructies om geen voorwerpen binnen 400 mm van de voorkant van het paneel en niet binnen 200 mm van de zijkanten van het paneel te plaatsen.
Het bereik van een infrarood paneel is circa 3 meter, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en het vermogen van het paneel. De panelen hebben een stralingshoek van ongeveer 60 graden, wat betekent dat u de panelen bij plafondmontage kunt verdelen over de ruimte om een mooie gelijkmatige verwarming te krijgen.
Voordelen infrarood verwarming
Zo biedt infrarood een zeer prettige, comfortabele warmte, vergelijkbaar met die van de zon. De panelen zorgen voor een stabiele temperatuur, en doordat er geen luchtstroming plaatsvindt, is de warmte van infrarood gezonder dan die van een reguliere cv-installatie.
Infrarood paneel verwarming werkt het beste wanneer het ongehinderd kan stralen. Daarom is het aan te raden om het paneel te installeren op de wand of het plafond. Zorg ervoor dat het paneel niet geblokkeerd wordt door obstakels, omdat dit de warmteafgifte kan verminderen.
Controleer het wattage van elk model dat u bekijkt, zodat u een idee krijgt van hoe krachtig het in de ruimte zal zijn. Zorg er ook voor dat de grootte van de kamer of ruimte waar u de verwarming wilt gebruiken, past bij het wattage, anders zal uw verwarming de ruimte niet voldoende kunnen verwarmen.
Naast zichtbaar licht is er ook straling die we niet kunnen zien. Een voorbeeld hiervan is infrarode straling (afgekort met ir-straling). Dit is straling die wordt uitgezonden door warme voorwerpen zoals een verwarming, de zon en ook mensen en dieren. Deze straling kunnen we niet zien, maar wel voelen als warmte.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
De infrarood sauna mag dagelijks gebruikt worden, echter is het niet aan te raden om dagelijks een detox in de infrarood sauna te doen. De hoge temperatuur (boven de 60 graden) in de infrarood sauna zou het lichaam bij dagelijks gebruik kunnen uitputten.
Bij alle vaste infrarood panelen geldt dat deze op ieder stopcontact aangesloten kunnen worden. Of direct op een thermostaat waarmee de temperatuur te regelen is. De verplaatsbare infrarood panelen moeten wel altijd op een geaard stopcontact aangesloten worden.
De stralen verwarmen niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de kamer op. De objecten houden de warmte vast. De infrarood stralen weerkaatsen op alles, zodat je van alle kanten de infrarood warmte voelt.
A: Ja, je kan jouw woonkamer verwarmen met infrarood panelen. Deze panelen zijn een moderne en zuinige manier om jouw woonkamer warm te krijgen. Ze nemen weinig ruimte in beslag en verwarmen niet direct de lucht in de ruimte.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen. Dat is een natuurlijk eiwit dat je huid soepel en jong houdt. Rimpels, pigmentvlekken en andere oneffenheden worden minder zichtbaar.
Je plaatst de lamp zo, dat de warmte van het licht nog steeds aangenaam aanvoelt. Je huid mag niet pijnlijk aan gaan voelen door de hitte. Doorgaans mag je een infrarode lamp maximaal 15 minuten achtereen gebruiken. Het is dus niet zo dat je er meer profijt van hebt als je de infraroodlamp langer dan dat gebruikt.
Begin met 3 à 4 keer per week. Bent u een regelmatige saunabezoeker, dan kan het geen kwaad om elke dag even tot rust te komen in uw infraroodcabine. Zorg er dan wel altijd voor dat u na afloop goed afkoelt.
Infraroodpanelen werken door elektrische stroom om te zetten in infrarode warmtestraling. De panelen geven deze infraroodstraling uit, die vervolgens wordt opgenomen door de vaste voorwerpen in de omgeving. Denk aan muren, vloeren, meubels en mensen.
Met een thermostaat stel je de optimale temperatuur in voor het bereik van de infraroodstraling. Over het algemeen is het bereik 4-6 meter. Voor grotere ruimtes zijn meerdere panelen nodig.
Licht bevat geen ultraviolet en infrarood
Ultraviolette en infrarode straling zijn niet zichtbaar.