Bij een ooginfarct zitten 1 of meer slagaders in uw oog dicht.Een gedeelte van het netvlies krijgt dan geen zuurstof meer. Opeens ziet u minder goed met 1 oog. Er is geen behandeling voor.
Bij een ooginfarct zit er een bloedprop in de slagader, waardoor de essentiële toevoer van voedingstoffen en zuurstof tijdelijk helemaal onderbroken wordt. De schade aan het oog en het zicht is dan blijvend en ernstig.
Symptomen. Bij een ooginfarct verslechtert of verdwijnt plotseling het zicht aan één oog. Hoe slecht u ziet, hangt af van de plek waar de slagader is afgesloten. Is dat in het midden van het netvlies, dan geeft dat meer problemen, dan aan de zijkanten.
Schade aan de oogzenuw door een infarct is helaas blijvend. Hierdoor ziet u slechter met het aangetaste oog. Er is nog geen behandeling die uw zicht hierna weer kan verbeteren. Als de oorzaak een vaatontsteking is, kunnen we wel een behandeling starten om uw andere oog te beschermen.
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
Er is geen behandeling voor. Het kan helpen om erover te praten. Bijvoorbeeld met lotgenoten. U kunt ook hulp krijgen voor aanpassingen op uw werk of in het dagelijks leven.
Een TIA van het oog ontstaat meestal door verkalking (atherosclerose) van een ader in een ander deel van het lichaam, bijvoorbeeld in de halsslagader of het hart. Van die verkalking kunnen kleine bloedpropjes (embolieën) losraken.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Trombose oog symptomen
Het zicht in één oog gaat achteruit, omdat het netvlies slechter kan functioneren. Dit doet meestal geen pijn. Er ontstaan plotseling vlekken of lichtflitsen (soms zonder dat het zicht achteruitgaat)
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Bij trombose in uw oog kunnen er nieuwe bloedvaatjes in uw oog komen die slecht werken. De behandeling kan met prikken in het oog of met een laser. Deze behandelingen halen de bloedvaatjes weg en zorgen dat er geen nieuwe bloedvaatjes bij komen. Bij een hoge oogdruk krijgt u oogdruppels.
De eerste 4 weken is de kans op een nieuwe beroerte en op overlijden het grootst. In het ziekenhuis letten artsen daarom heel goed op u. Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.
Oorzaken van blindheid
Aangeboren blindheid. Een erfelijke afwijking aan een of beide ogen. Acute blindheid na een ongeval of een val op het hoofd, waarbij bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) optreedt. Shock of een ziekte, waardoor je tijdelijk blind bent.
In geval van een trombose in een ader, kan het bloed niet meer wegvloeien uit het netvlies. Omdat het bloed niet weg kan, gaat het bloedvat lekken. Door de wand van de aders komt het bloed, samen met vocht en eiwitten, terecht in het netvlies, waardoor het zicht verslechtert.
De bloeduitstorting kan geen kwaad. De rode vlek verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken.
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom.
Uw netvliesaandoening kan behandeld worden met anti-VEGF injecties in het oog. Het doel van de behandeling is de lekkage van bloedvaten en groei van nieuwe bloedvaten af te remmen door het molecuul VEGF te blokkeren.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even afgesloten. U heeft hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder of een ander gevoel in uw gezicht, arm of been.
Stress als oorzaak
“In de jaren daarna volgden nog 4 beroertes en meerdere TIA's. De grootste oorzaak bleek stress.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.