Salies houden van kalkrijke grond. Doen het prima op gewone tuinaarde, maar als je ze wil verwennen kun je aan het begin van het seizoen wat kalk strooien.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.
Kies de juiste standplaats voor je echte salie
Plant salie uit in goed afwaterende grond. Salie doet 't het beste in de volle zon. Dat komt de smaak van de blaadjes ten goede. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert, want salie houdt niet van natte voeten.
Wanneer de plant volgroeid is hoef je eigenlijk nog maar heel weinig water te geven. Dat hoeft enkel wanneer het heel droog is of wanneer je merkt dat de plant wat slap gaat hangen. Het is heel belangrijk dat salie niet te lang nat staat. Je moet dus een goed drainerende bodem hebben.
Een kalkrijke bodem is een bodem met een pH-waarde van 7,0 of hoger. Dat wordt ook wel een basische grond genoemd. De tegenhanger van een kalkrijke bodem is een zure bodem, waar zuurminnende planten van houden. Daartussenin bevindt zich een neutrale bodem.
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.
Salie is een doorlevende, houtachtige plant die winterhard is. Ze vraagt een echt zonnige standplaats en een mineraalrijke, goed doorlaatbare bodem. Groeit salie in de halfschaduw of schaduw, dan zal ze wel groeien maar dan ontwikkelt ze meer thyon wat giftig is.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
Oogsten. Het leuke is dat je salvia het hele jaar kunt blijven oogsten, ook in de winter, omdat de plant wintergroen is. Gebruik steeds vers blad, omdat ouder blad wat muf kan smaken.
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
Oregano heeft een lage waterbehoefte. Als ze in een pot zijn opgekweekt, moeten we onze planten mogelijk 2-3 keer per week water geven in de zomer en een keer per week in de lente en de herfst.
Veel water heeft deze rozemarijn niet nodig. De plant heeft liefst staat liefst op een droogje. Lekker verwaarlozen dus. Als je tuiniert in potten moet je je rozemarijn wat beter in de gaten houden.
Salvia nemorosa Caradonna of Salie is een zeer langbloeiende plant met blauwpaarse bloemen in aren. Lees hier alles over de standplaats, bloei, verzorging en snoei. Er zijn veel verschillende soorten Salie. Deze soort wordt ongeveer 50 Ã 60 cm hoog en 40 cm breed.
De populaire tuin en kruiden salie kan generatief worden vermeerderd door zaden en vegetatief door stekken of gewortelde scheuten.
Een van de bekendste en meest winterharde soorten is Salvia microphylla 'Hot Lips'. Hij bloeit vaak tot aan de eerste nachtvorst in november. Tijdens warme nachten verkleuren de roodwitte bloemen bijna helemaal rood. Soorten uit de greggii– of jamensis-groep zijn vorstgevoeliger.
Salvia officinalis 'Purpurascens' (Salie) is een aromatische groenblijvende plant met violetpurper getinte bladeren en stengels.
Echte Salie wenst een zonnige, beschutte standplaats. Zorg voor een niet te arme grond. Zorg ervoor dat deze niet te dicht op andere planten staat. Deze vaste plant verdraagt periodes van droogte redelijk.
Hoe hoog wordt de Salvia officinalis? Salie is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 Ã 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De planten worden 50 Ã 75 cm hoog.
Overwinteren. Salvia officinalis (salie) is redelijk winterhard. Heeft bescherming nodig in strenge winters. Een pot met Salvia officinalis kan tijdens een vorstperiode tijdelijk in een vorstvrije ruimte geplaatst worden.
Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.
De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 90 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr.
Salie is heel lekker in tal van gerechten. Je kunt de blaadjes meekoken of meebakken. Italiaanser eten dan pasta met 'burro e salvia' (boter en salie) kan bijna niet. Deze salie helpt goed tegen vermoeidheid.