Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Werknemers met een 40 urige werkweek hebben recht op minimaal 160 uur vakantie per jaar (4×40=160). Wanneer je dit dus deelt door een reguliere werkdag van 8 uur kom je uit op 20 vrije dagen. Werk je bijvoorbeeld 36 uur per week dan heb je recht op minimaal 18 vakantiedagen per jaar.
Als parttimer maak je de berekening van vakantie-uren en -dagen op dezelfde manier. Als je een werkweek van 32 uur hebt, doe je dat als volgt: 4 x 32 = 128 vakantie-uren. 128 / 8 = 16 vakantiedagen. Let op dat je bij deze berekening, of je nou fulltime of parttime werkt, het aantal wettelijke vakantiedagen berekent.
Wettelijke vakantiedagen
Iedereen die werkt heeft recht op vakantiedagen. Om precies te zijn heb je, qua vakantiedagen, per jaar recht op vier keer het aantal uur dat je per week werkt. Dus als je 20 uur per week werkt, krijg je 80 vakantie-uren.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Als een werknemer parttime (20 uur) werkt, heeft hij recht op 80 uur vakantie, dat zijn 10 vakantiedagen* per jaar.
Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
U bouwt dus als het ware per dag dat u werkt een klein stukje aan vakantiedagentegoed op. Stel dat u recht heeft op 24 vakantiedagen per jaar. U bouwt dan per maand 2 vakantiedagen op. Na 3 maanden werken heeft u dus 6 vakantiedagen opgebouwd.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Na één jaar in loondienst met een contract van 24 uren per week, heb je dus recht op vier keer 24 uur, wat neerkomt op een totaal van 96 uur vakantie. Dus in een jaar werk je 156 dagen en heb je recht op twaalf vakantiedagen.
U moet ieder jaar het wettelijk aantal vakantiedagen kunnen opnemen. Uw werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken. Ook niet met een beroep op 'zwaarwegende bedrijfsbelangen'.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Als je wilt berekenen hoeveel je verlofuren waard zijn, vermenigvuldig dan je uurloon met het aantal uur dat je wilt laten uitbetalen. Over de waarde van deze verlofuren wordt ook vakantiegeld (meestal 8%) en – indien aan de orde – eindejaarsuitkering berekend. Dit percentage mag je daar dus nog bij optellen.
Verdubbel je vakantiedagen nog een keer door tussen Hemelvaart en Pinksteren vrij te nemen. Je bent dan 12 dagen vrij voor maar 6 vakantiedagen. Plak er dan nog 4 vakantiedagen aan vast en je bent vervolgens 18 dagen vrij. Met het slim inplannen van je vakantiedagen in 2022 verdubbel je je vrije dagen!
Wanneer je medewerker een aantal jaren werkt in je bedrijf, kan je deze belonen door extra vakantiedagen te geven. Er bestaat geen wettelijk kader rond verlofdagen voor anciënniteit. Er zijn wel verschillende paritair comités waarin dit is opgenomen, maar als werkgever heb je altijd het recht om meer dagen te schenken.
Het gemiddeld aantal vakantiedagen (wettelijk + bovenwettelijk) in Nederland is 25,6 dagen per jaar.
Als je een bijbaan of vakantiewerk hebt, dan heb je wettelijk gezien ook recht op vakantie- en vrije dagen. Het aantal vrije dagen staat minimaal vastgesteld op 4 keer het aantal werkdagen in jouw werkweek per jaar. Werk je 20 uur per week, dan heb je recht op 4 x 20 uur = 80 uur (oftewel: 10 dagen) vakantie per jaar.
In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen. Het systeem van de rimpeldagen werd in 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat de oudere personeelsleden hun zware beroep zouden volhouden tot hun pensioen.
55-plussers met 20 jaar beroepservaring kunnen halftijds of vier vijfde tijdskrediet nemen met een hogere uitkering. De zogenaamde landingsbaan. Dit systeem biedt heel wat voordelen: het is mogelijk tot de pensioenleeftijd, het is volledig gelijkgesteld voor het pensioen en je krijgt dus een verhoogde uitkering.
Definitie. Een zachte landingsbaan betekent dat de werkgever op een gunstige wijze (vrij van sociale bijdragen) een compenserende vergoeding kan toekennen aan zijn oudere werknemer. Dit omwille van het loonverlies door de overschakeling naar een minder belastende arbeidsinvulling.