Deze vis heeft een verrassend zachte smaak en is ontzettend lekker in de meeste bereidingen. Bijkomend voordeel is dat deze vis geen graten heeft. Hij is het hele jaar door goed van smaak. De gladde haai leeft in alle wateren in de wereld.
Het haaienvlees is zo wit als melk en heeft een een scherpe, penetrante smaak die recht in je neus vliegt en je keel in schiet. Als je het beleefd omschrijft zou je het kunnen vergelijken met een sterke stinkkaas.
"Vleesachtig, vergelijk het maar met bijvoorbeeld botervis, het is nog steviger dan tonijn. Je zou kunnen zeggen, het is echt een vis om in te bijten." De rollen voor Jaws zijn deze week dus omgedraaid in visrestaurant De Schelp in Velp. 'Haai is een vleesachtige vis, je zou kunnen zeggen, echt om in te bijten dus.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Want de haai is een bedreigde diersoort. Bij haaienvlees denk je meteen aan grote haaien zoals de witte haai of hamerhaai, maar bij ons in de supermarkt vind je meestal kleine haaien zoals de hondshaai, gladde of gevlekte haai.
Hoe smaakt haai? "Vleesachtig, vergelijk het maar met bijvoorbeeld botervis, het is nog steviger dan tonijn. Je zou kunnen zeggen, het is echt een vis om in te bijten."
Haai is goedkoper, maar het eten van haaienvlees kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, omdat haaien hun gifstoffen opslaan in hun lever en vlees. Hun vlees bevat daardoor hoge gehaltes van de gifstof methylkwik, dat vooral erg schadelijk is voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.
Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien. Gelukkig zijn de meeste aanvallen niet dodelijk.
Vers en rauw haaienvlees is giftig door het gehalte urinezuur trimethylamine oxide. Deze schadelijke stoffen vervliegen zodra de haai verwarmd wordt.
Walvisvlees smaakt in de verte een beetje naar vis, maar het lijkt vooral heel erg op rundvlees. Het is smaakvol, niet heel mals, maar wel lekker.
In ons land, maar ook in de rest van de wereld mag je haaienvlees eten. Maar niet alle supermarktketens verkopen dat vlees, bijvoorbeeld Delhaize.
De gevlekte gladde haai is ook nog eens niet lekker om te eten. Sommige van deze haaien, vleten en roggen zijn zeer zeldzaam en zijn beschermd door de wet. Een 'T' op de zoekkaart betekent dat de vis altijd levend en onbeschadigd vrijgelaten moet worden volgens de wet.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat niet alle haaien pure vleeseters zijn. De kaphamerhaai, uit de familie der hamerhaaien, eet namelijk ook zeegras als dat hem uitkomt. Zoals al zijn soortgenoten, is de kaphamerhaai normaal een carnivoor die het liefst kreeftachtigen en weekdieren eet.
Hou een oogje in het zeil, want, net als bij de meeste vissoorten, is niet te lang garen de boodschap. Om te bakken, dep de vis goed droog. Bak aan beide kanten, afhankelijk van de dikte, 1 à 2 minuten in voldoende vetstof.Kruid pas na het bakken met peper en zout.
Een nationale delicatesse in IJsland, maar eigenlijk is de vis zo giftig dat hij maanden moet rotten voor hij eetbaar wordt. De geur is weerzinwekkend, de smaak werd ooit beschreven als “een in urine gedrenkte matras”.
Haaien horen bij de top van de voedselketen in de oceanen. Door hun verschillende rollen zijn ze heel belangrijk voor een gezonde balans van het leven in zee. Haaien eten vooral vissen, andere haaien, zeehonden en vogels, maar ook plankton en krill.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Het blauwe camouflagepak is daarom gemaakt in de kleuren van de zee, zodat de surfer tussen de golven niet of nauwelijks te zien zal zijn. Het gestreepte pak is bedoeld om de haai af te schrikken. Alle dieren kunnen namelijk onderscheid maken tussen zwart en wit.
Een labeo kost ongeveer 4 euro, een zwarte haai kost ongeveer 15 euro. De maandelijkse kosten bedragen ongeveer 25 euro, inclusief het voer, filterwatten en de hogere water- en elektriciteitsrekening.
Klimaatverandering heeft bijgedragen aan stijgende zeetemperaturen en veranderde oceaanstromingen, wat leidt tot verschuivingen in de verspreiding van prooidieren. Hierdoor moeten haaien mogelijk dichter bij de kust komen om voedsel te zoeken.
Haaienvinnensoep is een soep die, in ons land in elk geval, weinig met haaien of vinnen te maken heeft omdat het illegaal is in de EU. Het is een kippensoep, licht gebonden met aardappelzetmeel, met daarin draadjes kip en sliertjes ei.
Deze grote vis heeft een slechte reputatie. Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien.
Natuurlijke vijand. De tot 8 meter lange orka's zijn de enige natuurlijke vijand van de witte haai. Uit een studie van Scientific Reports uit 2019 blijkt dat witte haaien, die tot vijf meter groot kunnen zijn, er al automatisch vandoor gaan als orka's in hun jachtgebied opduiken.