Het NT2 Staatsexamen I (B1) is bedoeld voor inburgeringsplichtigen met een middelhoog opleidingsniveau die bijvoorbeeld willen doorstromen naar een mbo-opleiding of werk.
Voor mbo-3 of mbo-4 heb je soms alleen taalniveau B1 nodig. Vraag dit na bij jouw opleiding. Voor Engelstalige studies, maar ook voor sommige Nederlandstalige HBO of WO studies, moet je een IELTS– of TOEFL-examen maken. Check dit goed vooraf.
Om toegang te krijgen tot een opleiding moet je namelijk kunnen aantonen dat je Nederlands kunt lezen, luisteren, schrijven en spreken op B1-niveau (voor mbo-opleidingen) of op B2-niveau (voor hbo-opleidingen en de universiteit).
Met een diploma van het Staatsexamen NT2 Programma II kunt u een baan op HBO-niveau of hoger zoeken of een opleiding op HBO- of universitair niveau volgen. Het niveau van Programma II is hetzelfde als taalniveau B2 van het ERK (zie www.erk.nl).
Per beroepsniveau is een taalniveau vastgesteld: Voor MBO-beroepen (zoals verpleegkundigen): taalniveau B1. Voor HBO-beroepen (zoals fysiotherapeuten, physician assistants, verloskundigen en de geregistreerd-mondhygiënisten): taalniveau B2.
Toelating zonder juist diploma (colloquium doctum)
Een hogeschool of universiteit kan u ook toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Dat gebeurt als u niet het juiste diploma heeft. U moet voor deze manier van toelating 21 jaar of ouder zijn.
Diploma's voor toelating hoger onderwijs
Leerlingen met een diploma mbo-4 of havo kunnen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen met een vwo-diploma of hbo-propedeuse kunnen ook voor een studie aan een universiteit kiezen.
Het niveau waarop je het Nederlands moet beheersen om het Staatsexamen NT2 Programma II te halen, is het taalniveau B2.
Het Staatsexamen NT2-I is bedoeld voor mensen die op MBO niveau een studie willen volgen of (willen) werken. Het verschil tussen de beide examens zit hem vooral in het soort teksten en opdrachten; bij programma 2 zijn de teksten abstracter en is het woordgebruik moeilijker dan bij programma 1.
Inburgeringscursus
Op de inburgeringscursus leert u Nederlands (taalniveau A2). Na de cursus doet u het inburgeringsexamen.
Voor het vak Nederlands in het Nederlandse onderwijs gelden de referentieniveaus taal (1F, 2F, 3F en 4F). Niveau 2F geldt als eindniveau voor de opleidingen op niveau mbo-2 en -3. Het niveau B1 van ERK/CEFR is sterk vergelijkbaar met niveau 2F. Niveau 3F geldt als eindniveau voor havo en mbo-4.
Studiebelasting: 108 lesuren en 108 uren zelfstudie. Per week: 6 lesuren (3*2) en 6 tot 9 uren zelfstudie.
Als je niveau A2 hebt bereikt, kun je je met het Nederlands in eenvoudige, alledaagse situaties redden. Op niveau B1 beheers je de taal zodanig dat je je ook in meer bijzondere situaties goed kunt redden.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
In het secundair volwassenenonderwijs kunt u cursussen volgen van de 2de en 3de graad BSO en TSO. Vroeger noemde men dit 'B2'. Het omvat ook het studiegebied 'Algemene Vorming' (het vroegere tweedekansonderwijs). Zo is het mogelijk om een volwaardig diploma secundair onderwijs te behalen.
Rekenexamen in het mbo telt straks mee
Als je in het studiejaar 2021-2022 start met je mbo-opleiding, dan moet je rekenexamen doen om te kunnen slagen. Het resultaat telt niet mee voor het halen van je diploma. Het cijfer komt wel op je resultatenlijst.
Vanaf 1 januari 2022 vereist het Inburgeringsexamen voor NIEUWKOMERS taalniveau B1. Met 'Nieuwkomers' worden de immigranten bedoeld die na 1 januari 2022 Nederland binnenkomen. Eerder aangekomen migranten, mogen nog tot 1 januari 2023 Inburgeringsexamen doen op taalniveau A2.
Begonnen met inburgeren op of na 1 januari 2022
De eerste 2 pogingen voor elk examen zijn gratis. Als u het examen opnieuw moet doen, betaalt de gemeente nog 1 keer. U kunt geen geld lenen bij DUO.
Hoeveel u moet betalen
Elk examenonderdeel kost € 50,-. Een compleet examen kost € 200,-. Dit geldt voor Programma I en voor Programma II.
Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1. Ook mensen die geen (hoge) opleiding hebben gehad. Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt.
Wat is een taalniveau? De taalniveaus B1, B2, A1, A2, C1 en C2 geven aan hoe makkelijk of moeilijk een tekst is om te lezen, schrijven en begrijpen. Het taalniveau beschrijft het niveau van iemand die een taal leest, spreekt, hoort of schrijft.
Verschillen in taalniveaus
Het niveau 1F is niet hetzelfde als het niveau A2. En zo is het niveau 2F ook niet hetzelfde als het niveau B1. Dit komt omdat de taalgebruiker met het niveau 1F of 2F is opgegroeid met de Nederlandse taal. Hierdoor heeft hij in zijn opvoeding al veel woorden geleerd.
Verschil mbo hbo in aantal lessen
Op het HBO heb je veel minder les dan op het MBO. Dit betekent dat je buiten colleges zelf meer aan de slag moet met de stof. Doordat je minder les hebt wordt er op het HBO ook een grotere zelfstandigheid van je verwacht. Let wel: Dit is niet bij alle scholen het geval.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.