Afgeven bij de gemeente Vaak kunt u uw dode huisdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
· Het dier moet in een put begraven worden van minstens een halve meter diep. Dit voorkomt dat andere dieren het opgraven. Het dier moet wel boven het grondwaterniveau liggen. · Er mogen geen plastic zakken of andere slecht afbreekbare verpakkingen mee de grond in.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op.Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
In principe mag je jouw hond, kat, cavia of konijn begraven in je tuin, maar alleen als de grond ook van jou is. Dat geldt dus voor mensen die in een koophuis wonen. Bij een huurhuis huur je ook de tuin en daar mag het dus niet.
Wanneer je niet weet wat je gaat doen met je overleden huisdier kun je deze achterlaten voor destructie. Een overleden huisdier kan ook bij de gemeente ingeleverd worden op het gemeente (afval) depot. Daar kunnen dode huisdieren in een container worden gedeponeerd. Deze zullen worden aangeboden voor destructie.
Afgeven bij de gemeente
Vaak kunt u uw dode huisdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
Bel de gemeente of dierenambulance
Bel de gemeente of de dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren binnen de gemeente geregeld is.
Laat deze dieren oud worden op de kinderboerderij. Haal de eieren iedere dag weg en verkoop ze als echte vrijekippeneieren. Als er plek is voor nieuwe kippen op de kinderboerderij, red ze dan uit de industrie of haal een gedumpte kip of haan uit een opvang.
U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente.U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.
Destructie is de algemene afvoermethode van alle overleden dieren én dierlijk afval zoals slachtafval. Via de dierenarts of de gemeente kun je jouw dier ter destructie aanbieden.Na verzameling worden de dierlijke resten op vrij grootschalige wijze verwerkt en verbrand.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
De meeste kwallen leven zo nog een tijdje voordat hun leven tot een einde komt. Dit geldt niet voor Turritopsis dohrnii. Dit diertje kan namelijk de taken van zijn cellen volledig veranderen om van zichzelf weer een poliep te maken. De kwal kan dan even niet meer zwemmen, maar hij wordt wel weer jonger.
Verder moet u er rekening mee houden dat er lijkstijfheid op zal treden, dit betekent dat het lichaam van uw dier stijf en hard wordt. Dit kan een half uur tot uur na de dood optreden.
Ja, u bent altijd verantwoordelijk voor uw huisdier. U bent dan ook verplicht de kosten van vervoer, opvang en eventuele medische zorg te betalen, direct aan de chauffeur van de dierenambulance, of bij de opvang. ▸Kan mijn huisdier hond/kat anders thuisgebracht worden?
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 33 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 33 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Wilt u dat de dode vogels worden opgeruimd? U kunt de dode vogel melden bij de terreinbeheerder. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap of Rijkswaterstaat zijn.
Kippen in de pluimveehouderij
Gangbare vleeskippen (plofkippen) in de bio-industrie daarentegen leven maar een fractie van hun natuurlijke levensverwachting; zo'n 42 dagen. Dan worden ze geslacht. Eigenlijk is de kip dan nog maar een kuiken. Na 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar, door hun bouw en de hoeveelheid voeding.
Het is dus normaal dat de hen tijdens het broeden wat magerder wordt. Het komt ook voor dat ze zich letterlijk doodbroeden. Wanneer dit gevaar dreigt, haal de hen dan twee keer per dag van de eieren, neem de eitjes weg en geef haar buiten het hok eten en drinken.
Meld 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen of meer dan 20 andere dode vogels bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) via het Landelijk Meldpunt voor dierziekten, tel. 0031 45 54 63 188. Let op: meld bij DWHC alléén dode wilde vogels en géén dode hobbykippen of hobbyvogels.
huisdiereigenaar toch besluit zijn ingeslapen dier te begraven, adviseert de NVWA een gat van ten minste 75 centimeter diep te graven. Overleden gezelschapsdieren mogen uitsluitend begraven wor- den op eigen grond. Begraven in de tuin van een huurhuis, in een park of bos is bij wet verboden.
Een huisdier rouwt ook bij het verlies van hun baasje of een van hun huisdierenvriendjes. Hoe een dier rouwt is afhankelijk van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op.Het andere dier wordt juist wat agressiever: gaat krabben, bijten en blaffen.
Als je hond, kat, cavia, konijn of ander huisdier is overleden en je wilt het beestje graag laten prepareren, dan moet je rechtstreeks contact opnemen met een taxidermist.