De grootste voordelen van een gezamenlijke rekening (ook wel 'en/of rekening' genoemd) zijn inzicht en gemak. Het grootste nadeel? De extra bankkosten, als je naast de gezamenlijke rekening nog een persoonlijke rekening aanhoudt.
Een en/of betaalrekening is gemakkelijk als je allebei betalingen wil doen vanaf dezelfde rekening. Vooral voor mensen die samenwonen is dit handig. Op een en/of spaarrekening kan je samen geld sparen. Dit zie je vaak bij partners, maar ook bij ouders die via een en/of rekening een gift willen doen aan hun kind.
Bij hoge uitzondering kan een En/of Betaalrekening bij het overlijden van een van de rekeninghouders worden geblokkeerd. Een blokkade van een En/of Betaalrekening kan alleen schriftelijk en ondertekend door de erfgenamen van de overledene worden aangevraagd. U kunt dan dus niet meer aan de rekening komen.
Het zal je vast niet verbazen, maar een en-of-rekening is een rekening van jou en je partner (of iemand anders met wie je de rekening hebt geopend). Het geld dat op de rekening staat, is dus van jullie beiden. Jullie hebben allebei een bankpas en hebben allebei toegang tot de online betaalomgeving.
De voordelen van een gezamenlijke rekening
Financieel overzicht: betaalverzoeken en geld naar elkaars privérekening overmaken is verleden tijd. Dankzij jullie gezamenlijke rekening hebben jullie alle uitgaven (en eventueel inkomsten) in één keer overzichtelijk. Samen sparen: wil je samen werken aan jullie toekomst?
Bij het overlijden van een medetitularis van een gemeenschappelijke rekening wordt in een eerste fase de volledige rekening geblokkeerd. Daarna kan de langstlevende echtgenoot of de wettelijk samenwonende de bank vragen om een bedrag vrij te maken.
De erfgenamen – partner of kinderen - zijn verplicht om de bank te informeren over het overlijden. Bij een overlijden zal de bank alle bankrekeningen en bankkaarten van de overledene én de langstlevende partner immers blokkeren en de kluizen verzegelen.
En/of rekening na overlijden en de belasting
Overlijdt een van de rekeninghouders, dan mag de mede-rekeninghouder het saldo dat van de ander is niet opnemen. Het bedrag dat toebehoort aan de overledene, behoort tot zijn of haar nalatenschap.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Deze gezamenlijke rekening kost je €29,40 per jaar voor twee rekeninghouders. Hier krijg je twee betaalpasjes bij. Je kunt het pakket uitbreiden met een creditcard voor een aanvullend bedrag van €18,60. Voor roodstand op de bankrekening brengt de bank je 9,9% rente in rekening.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.
Iemand toegang geven tot uw bankzaken
Met een machtiging geeft u iemand toegang tot uw bankrekening. De gemachtigde kan daarmee een aantal bankzaken namens u regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld namens u geld overboeken en uw bij- en afschrijvingen checken. U bent als rekeninghouder de volmachtgever.
Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, SNS Basis, ASN Bank (sinds 1 februari 2021) en Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor). Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder.
Je kunt maximaal 3 Betaalrekeningen op je eigen naam openen. Dus heb je al een Betaalrekening? Dan kan je er nog 2 extra openen. Bijvoorbeeld één extra op je eigen naam en één met een mederekeninghouder.
Meestal zijn dat de kosten van de ziekenhuisopname. De schuld behoort tot het passief van de erfenis en wordt betaald met het geld dat in de erfenis zit. Dat is het actief van de erfenis. Het ziekenhuis kan de kosten dan normaal invorderen bij de erfgenamen die de erfenis aanvaard hebben.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
De kosten van een uitvaart zijn een deel van de erfenis. Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen.
Als u iemand wilt machtigen die na overlijden (een executeur) de bankzaken kan regelen dan zal dit vastgelegd moeten worden in een testament. Deze persoon kan geen bankzaken vóór het overlijden regelen. Om toegang tot de bankrekening te krijgen heeft de executeur een verklaring van executele nodig.
Beleggen geld uit de erfenis
Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt ook samen met de beleggingsexperts van je bank gaan beleggen. Of je kunt je beleggingen laten beheren door je bank. Beleggen is niet zonder risico's. De waarde van het vermogen dat je inlegt kan dalen.
Bij een overlijden blokkeert de bank alle bankrekeningen en bankkaarten van de overledene, alsook alle gemeenschappelijke of onverdeelde rekeningen van de overledene en zijn echtgenoot of wettelijk samenwonende partner. Zélfs de eigen rekeningen van de overlevende partner worden geblokkeerd.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.