Het
Het is gemixt voer dat een combinatie is van zaden, pitten en granen. Te denken aan zonnebloempitten, gebroken maïs, tarwekorrels, meelwormen en pinda's. Aangezien we een rijkelijk assortiment aan strooivoer hebben, kun je rekening houden met de seizoenen en de vogels hierin ondersteunen.
En nu specifiek, wat zit er dan in vogelvoer? Vogelvoeders die te koop zijn bevatten vaak een mix van verschillende zaden, noten, vruchten, granen en insecten. Denk hierbij aan zonnebloempitten, pinda's of bijvoorbeeld meelwormen.
Natuurlijk is de voeding tijdens de winterperiode schaarser dan in de lente of zomer. Om de vogels in je tuin een handje te helpen kun je ze bijvoeden. Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit.
Dit mogen vogels wel eten:
Ongebrande en ongezouten noten. Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate).
In brood zit veel zout en dat is hartstikke slecht voor de gevleugelde dieren. Daarnaast zorgt het voeren van brood aan vogels voor nog meer problemen. Zo zitten er onvoldoende voedingsstoffen in brood en dat kan de gezondheid van de vogels in gevaar brengen.
Specht, boomklever en boomkruiper. Voedsel: ongezouten (dop)pinda's, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, Premium pinda's en Pindacakes. Voerplaats: vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.
Het voeren van pindakaas aan tuinvogels is een ware trend geworden en natuurlijk een prachtig schouwspel om te zien. Vogelpindakaas is een vetproduct en heeft een hoog eiwit- en caloriegehalte. Bied nooit normale 'mensenpindakaas' aan.Vaak zit daar zout in en dat is erg slecht voor vogels!
Zorg dat het vogelvoer zo droog mogelijk blijft
Dat betekent bijvoorbeeld dat je strooivoer of gedroogde meelwormen niet zomaar lukraak rond kunt strooien. Als het dan gaat regenen, wordt het te nat en zullen de vogels het niet meer eten. Om je vogelvoer droog aan te bieden, kun je een vogelvoederhuisje gebruiken.
Het plastic net om de vetbol heen is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Vogels kunnen dan sterven van de honger, dorst en uitputting. Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken.
Maak je eigen vetbollen
Het is dus best leuk om zelf eens vogelvoer te maken. Wil je een vetbol of vetblok maken? Laat frituurvet smelten (hoeft niet heet te zijn) en voeg de ingrediënten van jouw keuze toe. De verhouding is ongeveer 50/50, er kan wel iets meer strooivoer in dan vet, maar niet te veel.
Konijnenvoer, vogelvoer en andere dierenvoeding
Ook voor de kleine(re) huisdieren doe je met een gerust gevoel boodschappen bij Action.
Ratten houden niet van de geur van munt of eucalyptus. Zwarte peper houdt ratten op afstand. Even strooien, niezen en wegwezen! De geur van uien of azijn schrikt ook ratten af.
Er is geen voedsel beschikbaar.
Vogels hebben voedsel nodig om te overleven, dus als er in de omgeving geen voedsel is, zullen ze waarschijnlijk niet naar een vogelhuisje komen. Het kan dus helpen om in de omgeving van je vogelhuisje extra vogelvoer aan te bieden.
Veel mensen denken dat het in de lente of zomer niet nodig is om deze vogels te voorzien van voer. Maar ook dan kan er voedselschaarste optreden. Het bijvoeren kan het hele jaar door en vogels proppen zich niet vol als hun honger gestild is. Je hoeft ook niet bang te zijn dat ouder vogels hun jongen overvoeren.
Winterkoninkje, heggenmus en roodborstje
De winterkoning, heggenmus en roodborstje eten graag strooivoer, bessen, of gedroogde insecten zoals meelwormen of nutri wormen. Deze vogels zoeken hun voer laag aan de grond, eventueel in een voederschaal.
Overvoeren kan bijna niet, omdat vogels stoppen met eten als ze verzadigd zijn. Maar als de hele tuin al vol ligt of staat met voedsel, kun je natuurlijk best even wachten met bijvoeren. En geen zorgen, vogels zullen het zelf zoeken van voedsel heus niet verleren: dit zit namelijk in hun genen.
Ondanks dat er in de natuur weer meer voedsel te vinden is, hebben ze dan toch baat bij extra voeren. Voor de zomer geldt dat ze zeker in het geval van droogte en hitte juist weer moeilijker aan voedsel (en water) kunnen komen. Dus ook dan is bijvoeren geen overbodige luxe.
Het zijn meestal kleine vogeltjes die op echte vogelpindakaas afkomen. De grotere vogels zoals de merel en specht kunnen ook op de pindakaas afkomen, zij geven echter de voorkeur aan hele pinda's. De kool- en pimpelmees zijn samen met de boomklevers ontzettende liefhebbers van pinda's.
Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes. Kijk naar de kwaliteit van je vogelvoer, dat kan hard verschillen.
Restjes uit de keuken zoals brood, gekookte aardappelen of zelfs spekblokjes zijn niet geschikt. Deze bevatten namelijk kruiden en zout waarvan de dieren ziek kunnen worden.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.