De bladeren van Thaise basilicum smaken ten opzichte van de bekende groene basilicum iets dominanter, de smaak doet wat aan anijs en dragon denken. Citroenbasilicum past goed in sauzen en bij kip. Het is rauw te eten in o.a. salades maar kan ook kort meegestoofd worden.
Tot slot is Thaise basilicum beter bestand tegen koken, waardoor je het eerder dan de Europese soort in de pan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan soepen, sauzen en roerbakgerechten, maar het is ook heerlijk om nog rauw als finishing touch over een gerecht te strooien of in springrolls te verstoppen.
Thaise basilicum wordt op grote schaal in heel Zuidoost-Azië gebruikt en vooral in de Thaise en Vietnamese keukens. De smaak van Thaise basilicum kan worden beschreven als anijs- en zoethoutachtig en licht pittig. Thaise basilicum heeft kleine, smalle bladeren, paarse stengels en roze-paarse bloemen.
De meest bekende soorten basilicumzaad die tot de groep met de Latijnse naam Ocimum Basilicum horen, vind je uiteraard in ons assortiment. De rassen in deze groep kunnen we weer onderverdelen in grofbladige, paars/rode basilicum, Genovese, Griekse en Thaise basilicum.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Geneeskrachtige toepassing
Het is rijk aan vitaminen A en C, calcium en ijzer. Het is dus niet alleen lekker maar ook erg gezond! Vanwege de stimulerende werking wordt het kruid ook vaak gebruikt bij griep en verkoudheid. Zo zou een aftreksel van de plant de spijsvertering bevorderen en helpen tegen verkoudheid.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Thaise basilicum? Wie last heeft van een slechte bloedsomloop, kan gebaat zijn met Thaise basilicum in z'n maaltijden of thee. Ook zijn de antioxidanten goed voor je immuunsysteem.
AH Thaise basilicum bestellen | ah.nl.
De veelzijdige Thaise keuken kent een aantal pittige tot zeer scherpe gerechten door toevoeging van de rode Chilipepers. Niet iedereen vindt dat lekker en er zijn mensen, die zelfs allergisch zijn voor die pepers.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
De Thaise basilicum is te zaaien onder glas in de maanden maart, april en mei. Na het zaaien de zaden niet met grond overdekken, maar slechts heel iets aandrukken. Ook is het goed om de water voldoende water te geven. Als je direct in de vollegrond wilt zaaien, dan kun je het beste wachten tot half mei, de ijsheiligen.
Basilicum is een kruid.
In de oven of in een voedseldroger haal je de blaadjes van de stelen. In een voedseldroger leg je de blaadjes vervolgens op de roosters, zonder dat de blaadjes elkaar overlappen of aanraken. Stel de voedseldroger in op 35 graden. De droogtijd zal ongeveer 12 tot 13 uur bedragen.
Verzorging: Geef de plant een grote pot, een warme zonnige standplaats, voldoende biologische plantenmest en hou hem goed vochtig. Oogst regelmatig en laat de plant niet te ver in de bloei gaan. Het is raadzaam om meerdere planten te kweken als u dagelijks van deze plant wilt genieten.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Verwarm water in een steelpannetje tot het bijna kookt. Draai het gas uit en voeg de verse basilicum toe en het zakje kamillethee. Laat dit ongeveer 6 minuten trekken (je kunt een deksel op het steelpannetje leggen tegen het afkoelen). Wil je de thee nog iets pittiger maken, voeg dan kruidnagel toe.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Voedingsstoffen. Pesto beschikt over vitamine A. Vitamine A helpt bij het behouden van een goed gezichtsvermogen, gezonde huid en tandvlees en is het betrokken bij de weerstand. Naast vitamine A zit er ook vitamine C in pesto.
Basilicum ontspant spieren, zowel gladde als dwarsgestreepte. Een tweede belangrijke werking van basilicum is doorstroming op plaatsen waar het vastzit. Vooral het bekkengebied is een plaats waar basilicum kan helpen, met name bij baarmoeder en prostaatproblemen. De sterke geur geeft vitaliteit en montert op.