De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Vlak na het oplopen van de blessure is het belangrijk om het lichaamsdeel te koelen, zorg hierbij dat het ijs nooit direct in contact komt met de huid. Vervolgens is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te geven aan de spier.
Een spierverrekking is een blessure waarbij de spiervezels worden uitgerekt. Je voelt pijn die je over de hele lengte van je spier voelt en meestal niet goed kan plaatsen Bij een spierscheuring voel je een plotselinge, vlijmscherpe pijn. Een spier kan volledig of gedeeltelijk gescheurd zijn.
Hoe lang duurt het herstel van een verrekte spier? Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van de graad van de blessure. Je kunt het beste minimaal drie dagen rust houden, hoewel je dan nog niet volledig hersteld bent. Het herstel van een verrekte spier kan namelijk wel een maand duren.
Symptomen van een gescheurde bovenbeenspier:
Pijn. Zwelling. Blauwverkleuring, op de achterzijde bovenbeen. Verminderde functie, buigen van de knie, strekken van de heup.
Vermijd zware belasting zoals traplopen die de pijn duidelijk verergeren. Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw bovenbeen tijdelijk rust te geven. Probeer het been wel te strekken en te buigen om een toename van stijfheid te voorkomen.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Wat zijn de symptomen van een kneuzing? De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Behandeling. De zelfzorg die de eerste 24 uur toegepast kan worden, is het aanleggen van een drukverband (elastisch) om een bloeding te voorkomen. Daarnaast kan de kneuzing meteen gekoeld worden: 10 tot 15 minuten met ijs, dan één uur niet en dit vervolgens vijfmaal herhalen.
Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in het bovenbeen ontstaat. De pijn kan acuut ontstaan door een botbreuk of een spierscheuring. Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen en blessures die pijn in het bovenbeen veroorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het bovenbeen is ischias.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Indien u niet direct mag belasten, dan mag dat meestal wel na 6 tot maximaal 12 weken. Wanneer u weer mag gaan belasten is ondermeer afhankelijk van het soort breuk en het gebruikte fixatie materiaal. Indien u nog niet meteen mag belasten, dan mag u meestal wel oefenen en proberen onbelast met krukken te gaan lopen.
Als het koelen pijn doet kan dit een indicatie zijn van een beschadigd bot, een scheurtje in het bot of een breuk. Als je hierover twijfelt neem dan contact op met de huisarts.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Na 6 tot 8 weken is de breuk wat betreft het botweefsel herstelt, echter betekent dit niet dat het herstel dan al volledig is. Dit is afhankelijk van heel veel factoren: bijvoorbeeld ernst, soort ingreep, leeftijd, conditie, overige medische bijzonderheden. Gemiddeld zo'n zes tot twaalf maanden.
Bij een spierkneuzing is het bekend hoe dit komt. Zo is er een val, klap of trap geweest tegen de spier, waardoor de spiervezels vernield zijn geraakt. Hier treedt vrijwel altijd een bloeding op, dit heet een bloeduitstorting.
In het bovenbeen ligt het dijbeenbot, het femur. Dit is een lang botstuk met aan de bovenkant een grote bolle kop die samen met de kom van het bekken het heupgewricht vormt. Aan de onderkant bestaat het dijbeen uit twee halfronde gewrichtsvlakken die rusten op het scheenbeen en samen het kniegewricht vormen.
Het wordt sterk afgeraden om in de eerste tien weken te sporten zonder goede opbouw. Start dus na het herstel met een goede warming-up en begin rustig. Het kan een paar maanden duren voordat u weer volledig kan trainen. Bij veel pijn kunt u een pijnstiller nemen als paracetamol.
Loop of steun niet op het geblesseerde been.Vermijd het aanspannen en rekken van de gescheurde spier en houd het been zoveel mogelijk omhoog. Op deze manier blijft de bloeduitstorting zo klein mogelijk. Probeer in de eerste twee tot drie dagen na het optreden van de spierscheur het been zo min mogelijk te belasten.
Bij spierpijn en bij spierkramp weten we dus niet precies wat er in de spier gebeurt. Dat weten we wel bij een spierkneuzing. Dan heeft er een val of een klap of trap tegen een spier plaatsgehad.Daarbij worden spiervezels vernield, en vrijwel altijd treedt dan een bloeding op in de spier.