Afhankelijk van de schade kunnen er verschillende soorten bloedingen ontstaan: Inwendige bloeding: bij een inwendige bloeding verlaat het bloed je lichaam niet. In plaats van in je bloedvat bevindt je bloed zich tussen je andere weefsels. Vaak zorgen oppervlakkige inwendige bloedingen voor blauwe plekken.
Druk op organen speelt vooral maar niet uitsluitend, een rol in de hersenen. Wanneer een bloeding optreedt in de schedel, zal de druk stijgen. Weliswaar blijft het bloedverlies beperkt, maar de gevolgen zijn ernstig en eventueel dodelijk.
Vaak stopt de bloeding op den duur vanzelf. De patiënt zal in tussentijd meestal wel bewaakt worden op de Medium Care of Intensive Care afdeling. Indien de patiënt toch teveel bloed lijkt te verliezen om rustig af te wachten, zijn er nog twee opties: 'interventie radiologie' of opereren.
Het slachtoffer mag plat op de grond liggen, of in een positie die prettig voelt. Probeer het slachtoffer vooral niet te verplaatsen en geef het slachtoffer geen water. In het ziekenhuis zal middels een operatie worden geprobeerd om het inwendig bloedverlies te stoppen.
De belangrijkste symptomen van een maag-darmbloeding zijn dat u bloed overgeeft, zwarte poep of zichtbaar bloed in uw poep. Als uw arts vermoedt dat u een maag-darmbloeding heeft, dan zal hij rectaal onderzoek uitvoeren. Bij 4 van de 5 patiënten gaat de maag-darmbloeding vanzelf over.
Een slagaderlijke bloeding kenmerkt zich door pulserend bloedverlies, waarbij het bloed helderrood van kleur is. Een aderlijke bloeding stroomt gelijkmatig en is doorgaans donkerrood van kleur. Essentieel bij de behandeling van ernstige bloedingen is het tijdig herkennen van een beginnende shock.
Het slachtoffer heeft een wonde ter hoogte van de buik. Er kan hevig bloedverlies zijn. Je kan soms uitpuilende ingewanden zien. Hij kan tekenen van shock vertonen.
Een stomp buiktrauma is een ongeval waarbij er inwerkend geweld van buitenaf heeft plaatsgevonden, zonder dat deze de buikwand heeft doorboord. Het gaat hier dus om een druk of klap van buitenaf. Vaak komt dit door een 'hoog-energetisch ongeval' zoals een verkeersongeval met hoge snelheid of een val van grote hoogte.
Symptomen. Uw kind heeft vaak pijn in of rondom het geraakte/gekwetste buikgebied. Bij bloeding van de lever en/of de milt kan uw kind ook schouderpijn aangeven door prikkeling van het middenrif (diafragma). Uw kind ligt met opgetrokken benen, is angstig en/of onrustig.
Kleine bloedingen kunnen overal voorkomen waar zich tumorul- ceraties in de huid bevinden, bijvoorbeeld bij uitgezaaide borstkanker. Wanneer door tumorgroei een slagader is aangetast, kan een levensbedreigende bloeding ontstaan, met binnen enkele minuten de dood tot gevolg.
Wat is het? Bij een inwendige bloeding zijn bloedvaten (slagaders, aders of haarvaten) binnen in het lichaam beschadigd, maar loopt het bloed niet uit het lichaam. Er is uitwendig geen bloed te zien, wat het zeer moeilijk maakt om de (inwendige) bloeding op te merken. bloeding en uiteindelijk tot een shock.
Als je te veel bloed verliest, zal de gynaecoloog met je overleggen over een bloedtransfusie. Je bloed bestaat uit heel veel verschillende soorten cellen en eiwitten. Als je veel bloedverlies hebt, raak je deze kwijt. Via een bloedtransfusie kun je de cellen en eiwitten krijgen die je nodig hebt.
Buikvliesontsteking is een ontsteking van het buikvlies. Het buikvlies is een dun vlies dat aan de binnenkant van de buikholte en om de organen in de buik zit, bijvoorbeeld om de maag, de lever en de darmen. De medische term voor buikvlies is peritoneum.
Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag.
Een buikvliesontsteking is een ernstige aandoening, waarbij je meestal moet worden geopereerd. De oorzaak van de ontsteking is vaak bloed in de buikholte, wat onder andere het gevolg is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een bloeding na het barsten van een cyste.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.
Kapselscheuren komen o. a. in de lever meermalen na den dood voor, wanneer gedurende het leven onder de kapsel bloedingen zijn opgetreden. Dergelijke bloedingen komen voor bij spontane beval- lingen, doch ook na het aanwenden van kunsthulp. Zeldzamer zijn de primaire kapselscheuren en scheuren in de lever zelf.
Kneuzingen van organen en hersenen treden vaker op na (ernstige) ongevallen en kunnen bij veel bloedverlies leiden tot shock. Kneuzing en verstuiking worden vaak met elkaar verward. Bij een eenvoudige kneuzing is er alleen letsel van de weke delen, maar zijn de banden en botten in principe intact.
Levensbedreigend uitwendig bloedverlies is een belangrijke voorkombare doodsoorzaak bij ongevalsslachtoffers. Omstanders zijn vaak als eerste aanwezig bij een incident of ongeval en kunnen levens redden.
Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op. Bestaat er van tevoren wel pijn dan is de oorzaak vaak een maagzweer of ontsteking van de maagwand. Houdt een dergelijk ongemerkt klein bloedverlies lang aan, dan treedt er zoveel verlies van ijzer op dat zich op den duur bloedarmoede door ijzergebrek zal ontstaan.