“Te veel zout of natrium eten, kan ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt.Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Een langdurige hoge bloeddruk kan op den duur je bloedvaten beschadigen. Dat verhoogt je kans op hart- en vaatziekten en zelfs beroertes.
Experts raden aan om zout in welke vorm dan ook in uw dieet te beperken, omdat dit veelvoorkomende voedselbeleg natrium bevat . Bij sommige mensen kan natrium de bloeddruk verhogen, omdat het overtollig vocht in het lichaam vasthoudt. Het natriumgehalte van zeezout en keukenzout is identiek: 40% wanneer gemeten naar gewicht.
Keukenzout is bewerkt en ontdaan van andere mineralen en spoorelementen. Soorten als zeezout, Keltisch zeezout en Himalaya zout zijn minder bewerkt en bevatten nog wel kleine hoeveelheden van deze voedingsstoffen.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Maar wat als zout niet de hoofdschuldige is? Omlijst door een ander veelvoorkomend ingrediënt? Het blijkt dat suiker de grootste oorzaak van hoge bloeddruk kan zijn .
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid.Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Zeezout wordt vaak gepromoot als gezonder dan keukenzout. Maar zeezout en keukenzout hebben dezelfde basisvoedingswaarde. Zeezout en keukenzout bevatten vergelijkbare hoeveelheden natrium per gewicht. Welk type zout u ook lekker vindt, doe het met mate.
Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normaal gebruik) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Sommige mensen schrijven gezondheidsvoordelen toe aan Himalayazout vanwege deze mineralen, maar zoals toegelicht berust dat op een misverstand. Deze zoutsoort is niet beter of gezonder dan andere zoutsoorten.
Het ruwe zout wordt geraffineerd door behandeling met chemicaliën die de meeste onzuiverheden (grotendeels magnesium- en calciumzouten) neerslaan . Vervolgens worden meerdere verdampingsfasen toegepast.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Om het bot te zeggen, ongeraffineerd zout bevat mineralen die u helpen om natrium beter te verwerken en uit te spoelen wat het lichaam niet gebruikt . Geraffineerd zout heeft een zware chemische transformatie ondergaan om deze sporenelementen te verwijderen en het puur wit en puur natrium over te laten, gecombineerd met een antiklontermiddel en toegevoegd jodium.
Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Deze chemicaliën omvatten alles van gefabriceerde vormen van natrium solo-co-aluminaat, jodide, natriumbicarbonaat, fluoride, antiklontermiddelen, giftige hoeveelheden kaliumjodide en aluminiumderivaten . Het zal je misschien verbazen, maar het meeste keukenzout is niet alleen ongezond, maar kan soms ook giftig zijn.
Keukenzout is het type zout dat ook wel bekend staat als tafelzout en gebruikt wordt om voeding op smaak te brengen of om etenswaren te conserveren. Keukenzout is de meest zuivere zoutsoort en heeft een zeer fijne korrelstructuur. Hierdoor kan dit type zout al met slechts een kleine hoeveelheid veel smaak aanbrengen.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
Thuis gebruik je vooral tafelzout. De korrel is fijner van structuur en strooit dus makkelijker. Ideaal om je gerechten mee af te kruiden of bijvoorbeeld een eitje mee op smaak te brengen aan tafel. Chefs zullen eerder kiezen voor keukenzout.
Keltisch zeezout is ongeraffineerd en op natuurlijke wijze geoogst. Het is rijk aan magnesium en bevat alle sporenelementen die normaal gesproken in zout verloren gaan.
Zoute stengels, Japanse mix of popcorn zijn goede vervangers. Ze bevatten alledrie aanmerkelijk minder calorieën dan de bekende zoute pinda's. Ook tortillachips zijn relatief caloriearm.
Zout is gezond voor de huid en daarom heeft het badderen in zout water gunstige gezondheidseffecten. Het zout stimuleert de bloedsomloop, helpt vocht vast te houden in de huidcellen, hydrateert, ontgift en zorgt voor celregeneratie. Daarbij helpt het zout om de droge, schilferige of geïrriteerde huid te genezen.
Een mens kan prima leven zonder de consumptie van zout - FABEL. Een eetpatroon volledig zonder zout is niet alleen af te raden, maar is praktisch onmogelijk, aldus Gansevoort. “Je hebt altijd wel wat zout nodig. Maar in groente, fruit en vlees zit al voldoende natriumchloride.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Gezondheidsrisico's
Te veel natrium eten kan uw bloeddruk verhogen en uw risico op hartziekten en beroertes verhogen . Hartziekten en beroertes samen doden jaarlijks meer Amerikanen dan welke andere oorzaak dan ook.