Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Voordelen kunstleer ten opzichte van echt leer:
In sommige gevallen niet vochtdoorlatend (bij een vervaardiging uit PVC of PVC/PU) In sommige gevallen ademend (bij vervaardiging uit PU met microporeuze structuur) Makkelijk(er) in onderhoud. Makkelijker schoon te houden.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Toch heeft het ook zijn minpunten. Imitatieleer neemt geen vocht op, waardoor je in de zomer vaak zweetvoeten krijgt en in de winter vaak koude voeten. Het materiaal neemt geen vocht op, waardoor het zich blijft ophopen in de schoenen en het een 'fijne' plek wordt voor bacteriën en schimmels.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Imitatieleer is vaak van synthetisch materiaal gemaakt en heeft minder onderhoud nodig dan echt leer. Voordat je de schoen gaat onderhouden zal je hem eerst schoon moeten maken. Dit kun je doen met warm water en een zachte doek. Het nadeel van imitatieleer is dat het niet snel onderhoudsmiddelen opneemt.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Imitatieleer bestaat uit: een laag stof, microvezels of polyester met daarop een synthetische laag, zoals polyurethaan. Dit wordt gewonnen uit aardolie en is dus een plastic. Soms bestaat vegan leer alleen uit de synthetische laag microvezels.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Kunstleer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stoelen, bankstellen, handtassen, jassen en schoenen. Een van de grote voordelen is dat het geen vocht opneemt of doorlaat. Dit is belangrijk wanneer het toegepast wordt in kleding of schoenen. Er bestaat ook een soort kunstleer voor de voering van schoenen.
Het nadeel van kunstleer is alleen wel dat het uiteindelijk toch minder duurzaam is dan het echt lederen meubel en soms wat goedkoper kan aanvoelen. Hiernaast is kunstleer gevoeliger voor slijtage en houdt het veel warmte vast.
Helaas is het productieproces van kunstleer vaak niet veel mens- en milieuvriendelijker dan het looiproces van chemisch koeienleer, omdat het kunstleer vaak van kunststof gemaakt wordt.
Echt leer is gemaakt van koeienhuid en kan dus langzaam uitdrogen. Door deze regelmatig in te smeren met schoencrème voorkom je barsten en scheuren en houd je het materiaal soepel.
Het wondersponsje verwijdert moeiteloos de meeste hardnekkige vlekken. Je kunt ze ook met aceton verwijderen. Je mag het Extremis wondersponsje alleen gebruiken als hardnekkige vlekken na een normale schoonmaakbeurt volgens de instructies zichtbaar blijven.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Angelus leerverf wordt wereldwijd geroemd als de beste verf voor het verven van allerlei soorten lederen voorwerpen. Bij Customs by BB vind je Angelus verf in alle kleuren die je maar kan bedenken. Zoek er een uit en geef jouw schoenen een mooi kleurtje!
Hoe vaak moet jij jouw schoenen insprayen? Om jouw schoenen optimaal goed te houden is het regelmatig gebruiken van een schoenenspray belangrijk. Iedere twee tot drie weken mogen jouw schoenen wel ingespoten worden. Na drie weken neemt het beschermlaagje af en kan er weer vocht en vuil door dringen.
Daarnaast de schoenen tijdens het gebruik ook blijven inspuiten (b.v. 1x in de maand). Zo blijven ze optimaal beschermd. Belangrijk is wel de schoenen eerst stof en vuil vrij te maken.
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
De levensduur van een bank, tafel of kast is ook zeer afhankelijk van het onderhoud dat je eraan pleegt. Doorgaans ligt de levensduur van meubels tussen de 5 en 20 jaar.
Synthetisch materiaal is een materiaal gemaakt van een coating met nerfimitatie. De benaming kunstleer of kunststof wordt ook veelal gebruikt voor synthetische schoenen. Soms is het best lastig om kunstleer en leer uit elkaar te houden.