Kimchi is vol van smaak, pittig, zuur en zoet tegelijk en wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofpotten, pannenkoekjes en 'mandu', Koreaanse dumplings. Maar ook bij salades, vlees in de wok, stamppot, tosti's of een boekweitpannenkoek smaakt het erg goed.
Heel simpel: kimchi is naast lekker ook super gezond. Het bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en zogenaamde 'goede melkzuurbacteriën'. De vis- of garnalenpasta's die aan kimchi worden toegevoegd zitten vol eiwitten en gezonde aminozuren.
Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Het verschil? Zuurkool wordt meestal gemaakt met witte kool en gekruid met karwijzaad. Voor kimchi wordt Chinese kool gebruikt en het wordt gekruid met knoflook en chillipasta. Ondanks de verschillen in ingrediënten en smaak, zijn zowel zuurkool als kimchi al heel lang opgenomen in traditionele keukens.
Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, meestal kool. In Korea is het zelfs hét nationale gerecht, het staat zelfs op de Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst. Het wordt – net als bijvoorbeeld zuurkool – gefermenteerd. Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van gisten, schimmels en bacteriën.
Bewaar de pot in de koelkast voor de houdbaarheid. Na openen is de kimchi nog ca. een week houdbaar.
Zet in de koelkast om het fermentatieproces (zo goed als) stop te zetten. De kimchi blijft goed afgesloten in een luchtdichte pot in de koelkast ongeveer 3 maand houdbaar.
Het is een buitenlands gerecht, waardoor het niet in iedere Nederlandse supermarkt verkrijgbaar is, maar zeker wel in toko's. Je kunt ook biologische kimchi kopen in diverse biologische winkels / supermarkten.
Je kunt bij Asian Food Lover kant en klare kimchi kopen in pot en blik. Bestel je kimchi vandaag nog voor 13.00 uur en krijg je bestelling de eerstvolgende werkdag geleverd!
Bereiding: Schep de mayonaise in een bekken. Meng de kimchi basis en het limoensap erdoorheen met behulp van een garde. Breng eventueel op smaak met zout.
Kimchi is gefermenteerde chinese kool met kruiden en specerijen. Dit koreaanse bijgerecht is heerlijk bij rijstgerechten, vlees, vis, salades en soepen.
Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Het woord kimchi wordt meestal vertaald met verzonken groente en verwijst naar de bereidingswijze, waarbij de groente wordt ingelegd.
Jang is het Koreaanse woord voor 'saus'.
De kimchi saus bevat geen vissaus en enkel natuurlijke ingrediënten, waardoor het product ook nog eens vegan is. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke suikers maar deze worden tijdens het fermentatieproces grotendeels door de bacteriën verwerkt.
Kimchi is vol van smaak, pittig, zuur en zoet tegelijk en wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofpotten, pannenkoekjes en 'mandu', Koreaanse dumplings. Maar ook bij salades, vlees in de wok, stamppot, tosti's of een boekweitpannenkoek smaakt het erg goed.
Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn yoghurt, bier, zuurkool, brood, tempé en kimchi. Gefermenteerde producten kunnen een gerecht heel interessant maken door de zuren en structuren ervan. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe lekker een zure augurk, wat een gefermenteerde kleine komkommer is, op een burger kan smaken!
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
De kruidenmix bevat knoflook, zout, gember, en chilipeper. Met deze kruidenmix boots je gemakkelijk het traditionele Koreaanse gerecht, waarbij kool wordt gefermenteerd, na. Uiteraard goed te combineren om groente op smaak te brengen in een salade of als vulling in een quesadilla.
Vissaus in veel Aziatische gerechten een onmisbaar ingrediënt. En hoewel vissaus dus op zijn zachts gezegd heel sterk naar vis ruikt, is de smaak veel subtieler. In plaats van vissig is het eerder zilt en nootachtig zoet, het wordt omschreven als typisch umami. Oftewel: de smaak van heerlijkheid.
Gefermenteerde groenten zijn groenten die door middel van melkzuurbacteriën langer houdbaar gemaakt zijn. Het fermenteren van groenten bestaat er uit dat suikers uit groenten door die bacteriën worden omgezet in melkzuur.
Met de Tsukemonoki's van TerraSana maak je eenvoudig én voordelig je eigen prebiotica door groenten of fruit te fermenteren. De suikers worden door enzymen en bacteriën in melkzuur omgezet. Hierdoor is de groente of het fruit favoriet voedsel voor gezonde darmbacteriën geworden en stimuleer je jouw immuunsysteem.
Natuurlijk ruik je de kool als je de pot open doet. Dat is een zurige geur met vooral heel veel knoflook. Ik vind dat best lekker. Zelfs als je er minder van gecharmeerd bent, is de lucht zo weer weg als de pot dicht en het eten op is.
6 maanden is onze indicatie maar natuurlijk kun je het langer bewaren zolang je er hygiënisch mee omgaat en gekoeld bewaard. Na 6 maanden kan alleen de knapperigheid van je kimchi verloren gaan.
De smaak van Kimchi is door de fermentatie pittig, friszuur en zout.
Gochujang heeft een fijne, zoetige pittigheid. Het is milder dan sriracha of sambal. Dat komt waarschijnlijk door de kleefrijst, die het goedje wat zoeter maakt, maar soms wordt er ook nog suiker aan toegevoegd. En hij staat bol van de umami!