Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt hangt momenteel in het Centraal Museum in Utrecht. Het doek is onderdeel van de tentoonstelling De Gezonde Stad en is vanaf donderdag 2 juni te bewonderen.
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt hangt vanaf 2 juni in het Centraal Museum in Utrecht. Het zelfportret werd begin dit jaar met een bijdrage van de Nederlandse Staat gekocht en reist komende periode naar alle twaalf provincies. De Vaandeldrager werd in 1636 geschilderd.
De vaandeldrager is van 2 t/m 31 augustus te zien in het Drents Museum in Assen. Het schilderij gaat hierna op reis naar Flevoland, naar de Kunstlinie in Almere. Elk deelnemend museum zal in elk geval één dag gratis toegang bieden.
Kijk dan op www.vaandeldragerontour.nl Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.
De staat telt 150 miljoen euro neer voor het topstuk. De aankoop van De Vaandeldrager zal via een combinatie van publieke en private financiering gaan. De Vereniging Rembrandt draagt een bedrag van 15 miljoen euro bij, naast de bijdrage van het Rijksmuseum Fonds van 10 miljoen euro.
Namelijk de familie Walton-Penner, door Forbes onlangs nog op de eerste plaats gezet in de ranglijst van rijkste families ter wereld. De familie dankt zijn vermogen van 238 miljard dollar vooral aan het bezit van Walmart, de grootse supermarktketen in de Verenigde Staten.
Frankfurt is de thuisplaats van zowel de Rothschilds als de Europese Centrale Bank, want de familie zou aanzienlijke macht hebben over de ECB.
Rembrandt is 30 jaar wanneer hij in 1636 een schilderij van een vaandeldrager maakt. Meer dan 385 jaar later wordt dat schilderij voor 175 miljoen aangekocht door de Staat der Nederlanden.
Een vaandeldrager is volgens Wikipedia iemand die het vaandel draagt. Het vaandel is een onderscheidende vlag ter identificatie van een groepering.
Vaandeldrager (leger), iemand uit het leger die het vaandel draagt. Vaandeldrager (processie), iemand die het processievaandel draagt, bijv. van een broederschap of een fanfare. Vaandeldrager (dier), een libellensoort.
Uitmondend in een essay waarin ze concludeert dat de vaandeldrager helemaal geen vaandel draagt, maar een gordijn; een vaal stuk textiel, zonder opzichtige kleuren of heraldische symbolen. Andere conclusie: dat Rembrandt vroegtijdig met schilderen moet zijn gestopt.
175 miljoen euro is meer dan Oopjen én Marten, de twee portretten die het Rijks in 2015 samen met het Louvre aankocht. Het Rijks wilde De vaandeldrager al in 2018 kopen, Frankrijk hield het tegen.
Zo is zijn vrouw Saskia van Uylenburgh (1612-1642) in verscheidene taferelen te herkennen. Ook zijn latere partner Geertje Dircx en daarna Hendrickje Stoffels hebben model gestaan voor personages in zijn schilderijen.
De Vaandeldrager is een olieverfschilderij uit 1636 van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669). Sinds 21 januari 2022 is het in eigendom van Stichting Het Rijksmuseum.
Rembrandt in Nederland
Rembrandt heeft ongeveer 340 schilderijen gemaakt. De meeste hiervan bevinden zich in buitenlandse musea en particuliere collecties. In Nederland zijn 44 schilderijen van Rembrandt waarvan er 22 in het Rijksmuseum zijn.
In 1798, toen Nathan 21 jaar was, vertrok hij naar Engeland, waar hij onder meer in Manchester als textielhandelaar werkte. Hij verkaste daarna naar Londen. Daar ging hij in de geldhandel aan de slag en richtte in 1811 de beroemd geworden Engelse tak van het Rothschild-concern op.
De Rockefellers, die in 1916 met John D. Rockefeller de eerste Amerikaanse miljardair ooit leverden, staan nu op plek 43 met een vermogen van $8,4 miljard.
De Wereldbank is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.
Remon Vos steeg in 2021 met stip op Quotes ranglijst van rijke Nederlanders. Na Charlene de Carvalho-Heineken is hij volgens Quote 's lands rijkste. Hij is geboren in Stadskanaal maar bouwde zijn imperium grotendeels op in Oost-Europa. Daardoor bleef hij in Nederland lang onder de radar.
Lidl-oprichter Dieter Schwarz blijft de rijkste Duitser. Volgens een nieuwe ranglijst van 'Welt am Sonntag' beschikt de 80-jarige stichter van Lidl en Kaufland over een geschat vermogen van 41,8 miljard euro.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
Vincent van Gogh - Irissen (1889) - € 101 miljoen
Dit schilderij was op het moment van verkoop het duurste schilderij ooit en werd gekocht door omstreden zakenman Alan Bond, die het kocht met geleend geld van Sotheby's zelf.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
1639 Rembrandt krijgt de opdracht voor De Nachtwacht. Hij koopt voor 13.000 gulden een huis aan de Amsterdamse Sint Anthoniesbreestraat (nu Museum Het Rembrandthuis). Hij mag het bedrag in delen afbetalen. 1640 Een tweede dochter, ook Cornelia genoemd, blijft maar een paar weken in leven.