De meest gebruikte materialen bij sokken tegen zweetvoeten zijn katoen, wol, polyester of bamboe. Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen.
Je kunt dus het beste katoenen of wollen sokken dragen. Dat zijn materialen die ventileren en je voeten droog houden. Draag hierbij cederhouten inlegzolen, die houden het vocht vast en hebben een anti-bacteriƫle werking.
De beste kwaliteit sok is nog altijd gemaakt van wol. Bewezen is dat na veelvuldig wassen de glans en de kwaliteit langer mooi blijven, dan van bijvoorbeeld katoenen sokken. Bovendien neemt wol beter vocht op, zodat je langer droge voeten houdt.
Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmeldodend poeder. Draag luchtige schoenen.
materiaal
Het meest gebruikte materiaal in goede sokken is katoen. Katoen gaat ontzettend lang mee. Zeker als je kiest voor gekamd katoen, dan is het eindproduct slijtvast. Katoen zorgt er ook voor dat de kleur mooi blijft, zelfs na meerdere wasbeurten.
Als je gaat voor bamboe sokken is het merk Bamboo Basics een absolute topper. Maar daarnaast kun je ook kijken naar de specificaties van de sokken. Merken als FALKE en Stance hebben soms een waslijst aan bijzondere specs die ervoor zorgen dat jij de beste sokken vindt tegen zweetvoeten.
Bamboe neemt tot 4x meer vocht op dan katoen. Je voeten blijven dus veel droger dan wanneer je katoenen sokken draagt. 's Winters zijn je voeten warm en 's zomers aangenaam fris. Ook zijn ze extra zacht. Waar een katoenen sok aan de waslijn hard aanvoelt, blijft een bamboe sok heerlijk zacht.
Zilversokken: de meest functionele sokken
Dat komt door o.a. de antibacteriƫle- en warmte regulerende eigenschappen van het zilvergaren dat in de sokken is verwerkt. Dat maakt ze zeer effectief tegen zweetvoeten, voetschimmel, eczeem maar ook ideaal bij koude voeten (Raynaud of wintervoeten).
Hoewel katoenen sokken lekker koel dragen en goed ventileren, houden ze aanzienlijk minder goed vocht vast. De voeten en sokken zelf blijven hierdoor langdurig vochtig en gaan hierdoor uiteindelijk stinken.
Mensen denken vaak dat zweet de oorzaak is van stinkvoeten, maar dat is niet zo. De slechte geur wordt veroorzaakt door de bacteriƫn die in schoenen groeien door de warmte en vochtigheid. Zij vallen de zweetmoleculen aan die ze laten ontbinden wat de slechte geur veroorzaakt.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriƫn. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Een effectieve oplossing zijn zilversokken. Deze sokken met zilverdraad erin doden de bacteriƫn en schimmels. Zilver wordt van oudsher al gebruikt om bacteriƫn en schimmels te doden.
Zorg dat je sok nooit te groot is. Kreuken en vouwen kunnen gaan schuren en irritatie veroorzaken. Kies voor je sokken steeds je gewone schoenmaat en niet die van je wandelschoenen (die vaak een maatje groter zijn).
Zeven paar per week. Stel, je doet de vieze sokken dagelijks in de wasmand en je doet (minimaal) eenmaal per week een was, die je kort daarna opvouwt en in de kast opruimt. Dan heb je steeds voorraad genoeg en zou je met veertien paar sokken al een heel eind komen.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriƫn en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriƫn.
Waar je zweet is afhankelijk van je gemoedstoestand
Tijdens fysieke inspanning zweten we over de hele huid, tijdens emotionele spanning alleen via de handpalmen, de voetzolen, de oksels en het voorhoofd.
Verschil polyester en polyamide
Polyamide wordt wel het zusje van polyester genoemd. De stoffen worden vaak met elkaar verward omdat ze beide van aardolie zijn gemaakt en vergelijkbare eigenschappen hebben. Polyester en polyamide zijn in de basis stoffen die geen vocht opnemen, maar juist vocht naar buiten sturen.
Voor dunne wandelsokken is katoen een goed materiaal. Dunne sokken hebben vaak extra verdikte delen om schokken op te vangen. Worden aanbevolen bij zwaardere wandelschoenen (categorie B, C en D) en bij wandelschoenen die minder goed vocht afvoeren. Voor dikke wandelsokken is wol (of Merinowol) een goed materiaal.
"Schimmels en bacteriƫn kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Merino wol heeft een fantastische eigenschap: in warme omstandigheden is de wol koud en in koude omstandigheden wordt de wol warm. Hierdoor transpireert u niet tot nauwelijks. De sokken van Merino wol zijn er in veel verschillende soorten: dun, dik, wandel sok, huis sok en nog meer.
Bestel nu online uw Falke sokken via Sokkendirect.nl.
Voor de aanschaf van zilversokken kun je terecht bij Pedimarkt. De functionele en comfortabele sokken met puur zilvergaren zijn een uitkomst bij veel voetklachten, zoals zweetvoeten, voetschimmel. Bovendien zijn het de beste sokken tegen koude voeten.
Zilversokken werken effectief tegen koude voeten omdat ze de doorbloeding daadwerkelijk verbeteren. Het zilvergaren versterkte het lichaamseigen magnetisch veld en geven kleine ladingen af die de haarvaatjes (kleine bloedvaten) activeren en 'openen'. Op deze manier zorgen ze er weer voor dat bloed beter kan circuleren.