De term “USB 3.1” of “USB 3.2” kan worden gebruikt om poorten te beschrijven die gegevensoverdrachtsnelheden van 5 Gbps (USB 3.2 Gen 1) of 10 Gbps (USB 3.2 Gen 2) ondersteunen.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
2017 Usb 3.2 verdubbelt de maximumsnelheid naar 20 Gbit/s. 2019 Usb 4 verdubbelt de maximumsnelheid naar 40 Gbit/s en wordt gebaseerd op Thunderbolt 3. 2021 De eerste usb4-producten worden op de markt verwacht.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
USB 3.0 is met een data overdracht snelheid van 5 Gbps maar liefst 20x sneller dan USB 2.0 (480Mbps). USB 3.1 is de allernieuwste ontwikkeling op USB gebied. Met een maximale data overdracht snelheid van 10Gbps is deze nog eens 2x zo snel dan USB 3.0.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1. De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
USB-C zal op termijn zowel USB-A als USB-B opvolgen. USB-C is ongeveer even groot als een micro-USB-aansluiting . Het verschil is dat de aansluiting symmetrisch is. Oude USB-kabels kun je maar op één manier in de poort stoppen, bij USB-C maakt het niet uit hoe je hem in de poort plaatst.
Om te weten welke poorten actief zijn op je pc kun je gebruik maken van het commando netstat dat in Windows is ingebouwd. Het programma biedt weliswaar niet zeer veel opties maar kan toch een aardig beeld geven welke poorten open staan wanneer je met de pc werkt: Kies Start >> Uitvoeren.
USB HDMI signalen verzenden via USB C
Je hebt dan alleen maar een USB C naar HDMI adapter nodig. Die sluit je aan op een USB C poort in je computer, vervolgens sluit je de HDMI kabel van op de HDMI uitgang van je beeldscherm aan, en klaar is kees!
USB 4 is de nieuwste versie van USB, de bekende poort waarmee we randapparatuur op onze computers en laptops kunnen aansluiten. USB 4, officieel “USB4”, is de opvolger van Thunderbolt 3, en maakt dus ook gebruik van de Type-C poort vorm met ronde afwerkingen in plaats van hoekig.
Veel moderne laptops en ultrabooks kunt u opladen met een USB-C oplader tot 65W. Onze USB-C opladers zijn universeel en geschikt voor alle compatibele apparaten tot 65W die op te laden zijn via een USB-C poort.
USB-C is sneller dan USB 3
USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
Controleer of de kabel dezelfde USB-C-functies ondersteunt als het verbonden apparaat. Zorg ervoor dat het apparaat of de dongle rechtstreeks op uw pc is aangesloten. Zorg ervoor dat het apparaat of de dongle is aangesloten op de USB-C-poort op uw pc die de juiste alternatieve modus ondersteunt.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
De meest voorkomende aansluitingen op pc's zijn VGA, DVI, HDMI en DisplayPort.
Je hoeft alleen je usb kabel in de usb poort te doen en de andere kant van de kabel in een elektronisch apparaat en het werkt. Je kunt met een enkel usb stopcontact zelfs twee apparaten tegelijkertijd opladen en ondertussen de normale stekker ook nog gebruiken. De populariteit van de usb stopcontacten neemt enorm toe.
De oude standaarden USB 3.1 generatie 1 (4,8 Gbit/s) en generatie 2 (10 Gbit/s) worden vanaf nu ook USB 3.2 genoemd. Ze blijven hun generatie-aanduiding houden. De nieuwe generatie wordt echter niet generatie 3, maar generatie 2×2 genoemd. Een verwijzing naar de twee aderparen die in de kabel gebruikt worden.