Er wordt een MRI-scan gemaakt van de nekwervels. Door de beelden van de MRI cervicale wervelkolom krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.
Een MRI-scanner is een apparaat dat met behulp van magneetvelden en radiogolven afbeeldingen van het lichaam kan maken. Op een MRI-scan kunnen we alle organen en weefsels in beeld brengen. Er komen geen röntgenstralen aan te pas. Een MRI-scan is onschadelijk en doet geen pijn.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
De reden om een MRI onderzoek van de hals uit te voeren ligt voornamelijk in de evaluatie van een zwelling of afwijking in de hals, in de schildklier of in de mond en keelholte. Ook bepaalde afwijkingen vastgesteld op andere onderzoeken zoals bijvoorbeeld een CT-scan vereisen vaak een aanvullende MRI-scan.
Oorzaken pijn in nek nader bekeken
Meestal is een slechte lichaamshouding hiervan de oorzaak. Het kan gaan om een slechte lichaamshouding tijdens de nacht als gevolg van een verkeerd matras of een verkeerd hoofdkussen. Ook kan nekpijn ontstaan als langdurig werkzaamheden worden uitgevoerd waarbij het hoofd is gebogen.
Vaak zijn stijfheid, hoofdpijn, pijn in schouders en armen en/of het niet goed kunnen buigen en draaien van de nek de eerste symptomen die kunnen duiden op artrose van de nek. Als de uitsteeksel op het bot (de osteofyten) gaan drukken op het ruggenmerg en de zenuwen richting de armen is de artrose ver gevorderd.
Het onderzoek duurt tussen de 15 tot 60 minuten. Heeft u contrast toegediend gekregen, dan wordt dit in de loop van de dag door het lichaam zelf weer uitgescheiden. Het contrast dat bij de MRI gebruikt wordt is niet jodiumhoudend. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw aanvragend arts.
Met behulp van deze echo krijgen we een goed beeld van uw (bij)schildklier en de lymfeklieren, die in het halsgebied liggen.
Dit onderzoek kan uitgevoerd worden omwille van heesheid, sliklast of pijn in de hals. Voor een eventuele zwelling of massavorming in de hals, mond- en/of keelholte, speekselklieren of schildklier wordt een CT scan van de hals uitgevoerd om de eventuele zwelling of massa en de uitbreiding aan te tonen.
Het beginstadium van reuma is mogelijk al op een MRI-scan zichtbaar, nog voordat er gezwollen gewrichten zijn. De afdeling Reumatologie van het LUMC onderzoekt of met MRI al bij de eerste klachten te voorspellen is of iemand reuma krijgt.
Bloedonderzoek. Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
De MRI is dan voor jezelf wel veilig, maar de kwaliteit van de beelden kan minder zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld: kunsthartkleppen. metalen prothesen voor gewrichten.
Langdurige blootstelling aan MRI-scanner heeft gevolgen voor de gezondheid. De magnetische velden kunnen op lange termijn invloed hebben op het gehoor, bloeddruk en slaap. Bij een MRI-scan wordt er een foto gemaakt van het lichaam zodat de arts je binnenkant goed kan bekijken.
Grofweg brengen we met een MRI-scan de volgende weefsels en organen goed in beeld: hersenen (+ functie), ruggenmerg en zenuwen.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.
De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.
De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie. Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal. Bij vergrote lymfeklieren bestaat de kans dat deze uitzaaiingen bevatten. De arts doet dan een punctie.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto's. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend bij de behandelend arts. Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.
Voor een MRI onderzoek is belangrijk om 24 uur van tevoren geen voedsel te nuttigen zoals bonen(en familie hiervan), koolsoorten, uien, koolzuurhoudende dranken, omdat te veel gas in de darmen en te veel beweging van de darmen het beoordelen van de buikorganen negatief kan beïnvloeden.
Bij enkele MRI onderzoeken is het nodig om contrast toe te dienen. In onderstaande informatie kunt u meer lezen over het contrastmiddel, de voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen. Het MRI Centrum maakt gebruik van het contrastmiddel Gadovist dat gadobutrol bevat.
Veel gestelde vragen over nek artrose
Net als bij een hernia, kan door spondylose de zenuwwortel beklemd raken. Ook de slagader die voor de bloedtoevoer naar het ruggenmerg zorgt, kan bekneld raken, met serieuze gevolgen voor het functioneren van de zenuwen.
Een beklemming/irritatie van een zenuwwortel levert nek- of rugpijn met uitstralende pijn. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het lichaam. Bij een beknelling/irritatie in de nek straalt de pijn uit naar de arm.
Bij een stenose in de nek wordt het ruggenmerg bekneld, bij een nekhernia de zenuwwortels. Het verschil is dat de klachten bij een stenose in de nek zich langzaam ontwikkelen, terwijl een nekhernia plotseling kan ontstaan. Een combinatie van stenose in de nek en een nekhernia komt ook regelmatig voor.