Een stad in België is een gemeente die bij Koninklijk Besluit, bij wet of bij decreet de stadstitel draagt.
Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau.
Wanneer noemen we een gemeente een dorp en wanneer wordt het een stad? In principe bestaan er geen officiële regels over het verschil tussen dorp en stad. Van oudsher mag je een gemeente alleen een stad noemen wanneer deze over stadsrechten beschikt. Deze rechten werden door een landsheer verleend.
Elke stad is dus een gemeente, maar niet elke gemeente is een stad. Een grotere gemeente is dikwijls een stad. Ze telt veel inwoners en er zijn scholen, ziekenhuizen, sportvoorzieningen, musea, bedrijven en winkels waar ook mensen van buiten de stad naartoe komen.
Eerst waren steden alleen plaatsen met stadsrechten, zoals bijvoorbeeld het hebben van een stadsmuur of het houden van een markt. Tegenwoordig wordt het onderscheid tussen een stad en een dorp vooral gemaakt door naar het aantal inwoners en de bevolkingsdichtheid te kijken.
-een bepaalde per land verschillende omvang. -een hoge bebouwingsdichtheid in vergelijking met de omringende gebied. -een beroepsbevolking die vrijwel uitsluitend werkt in de secundaire factor en tertiaire. -een groot aantal functies voor het gebied rond de stad.
Kleine steden zijn meestal compacte nederzettingen, die groter zijn dan een dorp, maar minder belangrijk en complex dan de grote steden in de regio.
België telt 581 gemeenten. De 300 Vlaamse steden en gemeenten zijn verdeeld over vijf provincies, met name Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
Boom is een gemeente in de provincie Antwerpen en behoort tot het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Boom behoort tot de politiezone Rupel en de brandweerzone Riverenland .
Je hebt verschillende soorten steden: hoofdsteden, megasteden en wereldsteden.
Dat is ontstaan in de middeleeuwen. Den Haag heeft in die tijd nooit stadsrechten of een stadsoorkonde gekregen van de staat, laat het Haags Historisch Museum weten.
Traditioneel heeft een dorp geen stadsrechten, d.w.z. historisch geldende rechten en plaatselijke privileges, zoals voor het voeren van eigen rechtspraak of het mogen houden van een markt. Een modern, maar minder exact onderscheid tussen een stad en een dorp is het voorzieningenniveau.
Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur.
De gemeente Houten
Van een dorp van 7.000 inwoners in 1975 groeide Houten uit tot een middelgrote stad van bijna 50.000 inwoners. Stedelijk van karakter in het centrum en dorps in de mooie en rustige woonwijken en de drie kleine kernen 't Goy, Schalkwijk en Tull en 't Waal.
Dat Durbuy ooit een stad was, dateert van het feodale tijdperk. Haar titel van Vrije Stad, met recht op eigen tol en houden van (jaar)markten, kreeg ze eerst in 1314, door haar strategische (militaire) ligging en het verstevigde kasteel.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
Er zijn in België tien steden met meer dan 100.000 inwoners. Antwerpen blijft de grootste met meer dan 524.000 inwoners, gevolgd door Gent (261.000) en Charleroi (201.939).
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Traditioneel spreekt men van de vier grote steden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tellen binnen hun gemeentegrenzen elk meer dan 500.000 inwoners. Utrecht volgt met ruim 360.000 inwoners. Deze vier steden liggen in de Randstad, in het westen van Nederland.
Geen stad ter wereld heeft zo veel bezienswaardigheden per vierkante kilometer. Maar Amsterdam is een wereldstad op menselijk formaat. Zo'n beetje alle bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar. En als je andere buurten wilt ontdekken dat rijden er volop trams, bussen en metro's.