Vanaf wanneer kunnen kinderen puzzelen? Uw kind kan het avontuur van het puzzelen tussen 12 en 18 maanden starten – afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling inzake visuele waarneming en fijne motoriek.
Puzzels met maximaal 10 stukjes zijn perfect voor kinderen van 2 jaar. Ze kunnen gemaakt zijn van hout of karton. Met een meer ontwikkelde handmotoriek kan het kind nu stukken in elkaar zetten en niet alleen in elkaar passen.
Ook voor peuters van 2 en 3 jaar zijn houten legpuzzels een aanrader. Je kan nu echter voor wat meer uitdaging gaan en puzzels met meer stukjes kiezen. Als je kind daar geen moeite mee heeft kan je eenvoudige houten puzzels proberen van 4, 6 of 8 stukjes of naar de kartonnen puzzels gaan tot 12 of 16 stukjes.
Puzzels voor een kind van 9 jaar of ouder
De 1000 stukjes puzzels mogen uit de kast gehaald worden, want vanaf deze leeftijd is dat goed te doen. Je hebt natuurlijk een wereld van verschil tussen de 1000 stukjes puzzels.
Puzzels voor kinderen van 5-8 jaar
Deze kinderen kunnen al puzzels tot ongeveer 100/200 stukjes aan. Het ene kind kan het beter dan het andere kind, dus kijk goed wat bij uw kind past. Samen een puzzel maken vinden de meeste kinderen nog erg fijn.
Kinderen van deze leeftijd kunnen puzzels van maximaal 100 stukjes aan. Deze stukjes zijn vaak nog wat groter van formaat zodat het plaatje duidelijk zichtbaar is.
Als jonge kinderen puzzelen ontwikkelen ze een betere hand-oog coördinatie. Door te kijken naar de puzzel en het goede stukje daarin te plaatsen. Ook de fijne motoriek wordt gestimuleerd. Doordat kinderen de stukjes precies op de goede plek moeten leggen.
Puzzelen is een gezonde verslaving; de aanmaak van dopamine zou bovendien leiden tot een verhoogde concentratie, een betere motoriek, optimisme en vertrouwen. Een legpuzzel activeert aan de ene kant onze hersenen, maar helpt ons aan de andere kant ook te ontspannen.
Vanaf 3 jaar
Ze kunnen puzzels tot 24 stukjes oplossen. Bij het puzzelen gaan de kleine kinderen vaak nog te werk volgens het principe 'proberen en missen'.
Elk kind gaat op zoek naar een manier om zich functies en vaardigheden eigen te maken. Gebeurt dat niet door te puzzelen, dan zijn er nog zo veel andere spelletjes die specifieke motorische en cognitieve vaardigheden stimuleren. Forceer niets, want misschien krijgt je kindje dan wel helemaal een afkeer van puzzels.”
Gemiddeld doe je daar ongeveer 8 uur over. Maar is de moeilijkheidsgraad van een puzzel wat hoger (door bijvoorbeeld gekke stukjes) dan doe je er wat langer over. En met meer personen ben je natuurlijk sneller.
Favoriet speelgoed vanaf 4 jaar
Laat kleuters aan de slag gaan met speelgoed zoals LEGO blokken en Playmobil. De grove en fijne motoriek komt bij het spelen met dit speelgoed vanaf 4 jaar goed aan bod, waardoor zij dit spelenderwijs beter kunnen ontwikkelen.
Leren, onthouden, het oplossen van problemen, intelligentie, taalbegrip en spraak vallen allemaal onder cognitieve ontwikkeling. Bij cognitieve ontwikkeling leert je peuter om informatie uit zijn omgeving te verwerken en op te slaan in zijn hersenen. Op een later moment kan hij die kennis weer gebruiken of toepassen.
Puzzelen leert je probleemoplossend denken
Om dat eindpunt te bereiken moeten onze kinderen goed nadenken en bepaalde strategieën ontwikkelen. Dit zelfstandig denken is van groot belang voor de verstandelijke ontwikkeling. Het is een voortdurend proces van probleemoplossend denken, redeneren en oplossingen ontwikkelen.
Motorische vaardigheden
Als jonge kinderen puzzelen ontwikkelen ze een betere hand-oog coördinatie: door te kijken naar de puzzel en het goede stukje daarin te plaatsen. Het is ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, doordat kinderen de stukjes precies op de goede plek moeten leggen.
Tussen de 6 en 12 jaar leert het kind op school niet alleen lezen, schrijven en rekenen, maar ook steeds meer kennis (bijvoorbeeld geschiedenis en topografie). Als kinderen ouder worden leren ze ook om na te denken over hun eigen denken en leren. Ze kunnen daardoor ook nadenken over manieren om dingen te onthouden.
In al onze winkels hebben we puzzels met verschillende mooie afbeeldingen. Wat je ook zoekt: bij ons vind je altijd het ontbrekende stukje.
Bijvoorbeeld: eerst de hoek- en randstukjes apart leggen van de andere stukjes (ordenen). Dan de randen leggen. Vervolgens de andere stukjes sorteren op kleur of thema en dan deel voor deel de puzzel maken. Kinderen die beginnen met puzzelen, beginnen vaak gewoon ergens.
Leerlijn visuele discriminatie
Eind groep 2 kan het kind letters en cijfers herkennen en de eigen naam schrijven, Daarnaast valt het puzzelen onder de leerlijn visuele discriminatie.
Het beste werkt het om eerst de stukjes goed te gaan sorteren in plaats van direct te gaan beginnen met leggen. De tijd win je latere dubbel en dwars terug, omdat je veel minder hoeft te zoeken. Als je dan een bijpassende kleur zoekt bij een stukje, weet je precies in welke groep dit stukje ligt.
Denk aan puzzels waarbij alle stukjes in één kleur zijn uitgevoerd óf puzzels met doorzichtige – glazen – stukjes. Deze puzzels zijn, ondanks het feit dat het aantal stukjes vaak niet eens zo heel veel hoeft te zijn, ontzettend lastig op te lossen. Perfect om lekker lang mee bezig te zijn!
Het starten met puzzelen
De eerste stap voor de meeste mensen is om te beginnen met het zoeken van de randen, maar je kunt het beter anders aanpakken. Het is namelijk beter om de stukjes eerst onder te verdelen naar kleur en/of afbeelding. Als regel kun je aanhouden de legpuzzel te scheiden in ongeveer 6 groepen.
De beste Ravensburger-puzzel
De Ravensburger-puzzels zijn bekend om hun kwaliteit én het portretteren van Nederlandse landschappen en taferelen.