Vlak vóór de ovulatie stijgt het gehalte aan LH in de urine. Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.
Een ovulatietest wordt positief als er minimaal een bepaalde hoeveelheid van het hormoon LH of oestrogeen in je urine zit. Een positieve test betekent dat je eisprong er binnen 2 tot 4 dagen aan zit te komen.
De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
Wanneer is een vrouw het meest vruchtbaar? Een vrouw is het meest vruchtbaar de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Op deze twee dagen met piekvruchtbaarheid is de kans het grootst om zwanger te worden na onbeschermde seks. Je kan ook zwanger worden enkele dagen voor de piekvruchtbaarheid.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Hoe werkt het
Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
LH is altijd aanwezig in de urine, maar tijdens de piek is de hoeveelheid 10 tot 20 keer hoger dan de normale hoeveelheid. Deze piek duurt 1-2 dagen, daarna daalt de LH-concentratie snel weer naar de normale hoeveelheid. De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start van de LH-piek.
Word sneller zwanger: gebruik een ovulatietest
Nauwkeurig: ze zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek* om de beste twee dagen om zwanger te worden juist te voorspellen.
Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek. Bij een positieve ovulatietest weet je zo dat je in je meest vruchtbare dagen zit.
Is het mogelijk om twee of zelfs drie keer te ovuleren tijdens dezelfde menstruatiecyclus? Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze twee keer per cyclus of meer ovuleren, omdat ze denken symptomen van een eisprong op te merken, maar fysiek gezien is dat onmogelijk.
De menstruatiecyclus is een nauw samenspel tussen de eierstokken en de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Als deze balans verstoord is, kunt u een onregelmatige cyclus krijgen en kan de eisprong uitblijven. Dit heet ook wel een ovulatiestoornis.
De LH-piek duurt 1-2 dagen en de eisprong (ovulatie) vindt 20-48 uur na deze LH-piek plaats. Nadat je de LH-piek hebt gevonden, is de kans op zwangerschap het grootst als je gemeenschap hebt binnen 24-48 uur.
Een licht streepje geeft aan dat er wél LH in je urine aanwezig is, maar dat je LH-gehalte nog geen hoogtepunt heeft bereikt. Dan is de uitslag van de ovulatietest dus negatief. Ga in dat geval de dagen erna door met testen tot je een positieve uitslag krijgt.
Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 34 dagen: de eisprong komt rond dag 20 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Je kunt slechts twee dagen per cyclus een kind verwekken.
Je bent het meest vruchtbaar op de dag waarop je ovuleert en de dag ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden.
Het ontbreken van een eisprong wordt ook wel anovulatie genoemd, wat letterlijk de afwezigheid van een ovulatie betekent. Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Als je een erg onregelmatige cyclus hebt, kan je de LH-piek missen. Is dit bij jou het geval? Dan is het raadzaam om uit te gaan van je kortste cyclus van het afgelopen half jaar en eerder te beginnen met testen. Zo is de kans klein dat je de ovulatie mist.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.