Ben je op zoek naar een transparant, natuurlijk product voor de bescherming van houten elementen buitenshuis? Dan adviseren wij gebruik te maken van een goede, transparante lijnolie. Daarmee bescherm je jouw houten schuttingen, vlonders, tuinhuisjes en/of tuinmeubelen tegen allerlei weersinvloeden.
Hout behandelen met olie
Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen.
Wat is lijnolie? Lijnolie gebruik je voor veel verschillende dingen. Zo kan je het gebruiken om je kwasten in conditie te houden, het soepel houden van hout en het impregneren van stuivende betonvloeren. Lijnolie gebruik je ook als bescherming ter voorkoming van doorroesten.
De olie is blank van kleur en is heel geschikt om hout (zoals, ladders, balken en vloeren), metaal, plavuizen en stuivende betonvloeren te behandelen en goed te beschermen tegen vocht en andere weersinvloeden. Het is eigenlijk een oud en universeel bescherm- en onderhoudsmiddel!
Monocoat houtolie voor buiten is de ideale oplossing. Het is milieuvriendelijk, duurzaam en vooral ijzersterk. Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Ook is de bescherming van beits groter dan bij olie. Beits is dus eigenlijk de sterkere variant van de twee. Het nadeel is echter dat beits beter zichtbaar is dan olie. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke karakter van het hout, bij houtolie beter bewaard blijft dan bij beits.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
De droogtijd van gekookte lijnzaadolie is ongeveer een dag.
Bij het drogen van natuurlijke oliën zoals Lijnolie en Tungolie komt warmte vrij waardoor lappen en stof kunnen gaan broeien en spontaan ontbranden.
Verse lijnzaadolie en ook zwartzaadolie kunt u het beste in de koelkast bewaren op maximaal 7ºC. De olie is dan drie maanden houdbaar.
Gekookte lijnolie wordt vaak verdund met terpentine, terpentijn of citrusverdunner. Gezien de impregnerende en spanningsarme eigenschappen van de olie zelf is dit niet nodig. De verdunning verdampt alleen maar en zorgt voor een mindere vulling. Rendement: sterk afhankelijk van de ondergrond, 4 tot 25 m2/liter.
Oud hout. Verwijderen kan alleen door schuren. Maar: lijnolie hardt uit - polymeriseert - en is daarna volledig compatibel met alle normale afwerkingen, zeker lakken, vernissen en verven op oplosmiddelbasis.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Om hout te beschermen, zul je het moeten impregneren of gronden. Alleen zo kan je vermijden dat vocht in je hout kan binnendringen. Afhankelijk van het type hout en de gewenste uitstraling kan je een passende bescherming bieden. Je kan hout beschermen met houtolie of houtwas.
Een bekende manier van het behandelen van hout, is hout behandelen met olie. Wij hebben bijvoorbeeld impregneerolie in ons assortiment maar ook teakolie, houtolie of hardwaxolie. Het voordeel van olie is dat het vocht en vuil tegenhoudt. U kunt hout behandelen voor buiten maar ook voor binnen.
Advies van de professional
Rauwe lijnolie is olie in zijn meest pure variant. Het is de natuurlijke olie die vrijkomt na persing of extractie uit lijn(vlas)zaad. Deze rauwe variant bevat daardoor wel een hoog gehalte aan onzuiverheden. Van Rauwe lijnolie produceren we gekookte lijnolie.
Lijnolie kan worden toegepast op alle houtsoorten. Als u echter niet wilt dat uw teak onherstelbaar zwart wordt, raad ik u aan geen lijnolie aan te brengen. Voor alle andere houtsoorten kunt u lijnolie op uw hout aanbrengen met een zachte doek of een kwast. Het hangt af van het oppervlak dat je moet bedekken.
Lijnzaadolie, kortweg lijnolie genoemd, wordt al eeuwenlang gewonnen uit de zaden van de vlasplant (Linum Usitatissium) die in Europa, Canada en Rusland wordt geteeld. De rauwe lijnolie wordt verkregen door de zaden uit te persen.
Rauwe Lijnolie is geheel voedselveilig en wordt zelfs ook in de keuken gebruikt.
Langharige varkensharen kwast, speciaal voor het verwerken van verf op lijnoliebasis (Verfolie en Lijnolieverf). Handgemaakt kwaliteitsproduct. De platte vorm van deze kwasten maakt het mogelijk om brede planken en de smalle zijkanten ervan met één model kwast te schilderen.
Naast beits kun je hout beschermen door het te 'kwasten' met olie. In principe kun je olie gebruiken voor de meeste houtsoorten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat olie minder diep in de poriën van hardhout trekt dan in die van zachtere houtsoorten, zoals vuren en grenen.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte. Aantal lagen voor nieuw hout Als het oppervlak is voorbehandeld met impregneerolie volstaat over het algemeen 1 laag.
Beits over olie
In sommige gevallen kan het erg lastig zijn om te beitsen over hout dat eerder is bewerkt met olie. Het is namelijk belangrijk dat ook hier erg goed geschuurd en gereinigd wordt. Olie trekt net als beits in het hout. Het lastige is dat deze producten elkaar hier in de weg kunnen gaan zitten.