Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking.Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur.Ook bevat het veel vezels.
Gezonde darmen
De aanzienlijke hoeveelheid kalium en de vele vezels in rode kool bevorderen een gezonde darmfunctie. Bovendien bevat rode kool het stofje glutamine. Dit bevordert de groei en het herstel van darmwandcellen.
Niet alleen vitamine C is goed vertegenwoordigd in veel kool- soorten. Er zitten ook veel an- dere vitaminen en mineralen in. Zo bevat rodekool veel vitamine B1 en ijzer en calcium. Boeren- kool bevat ook veel vitamine B2, B6, foliumzuur en calcium.
Rode kool is een van de gezondste groenten die er zijn! Het bevat veel antioxidanten en vezels, wat helpt om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verkleinen. Het is ook erg veelzijdig, dus je kunt rode kool in allerlei gerechten gebruiken.
Rode kool bevat slechts weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. Een portie (90 gram) rauwe gesneden rode kool bevat de volgende voedingsstoffen (1): Calorieën: 28. Eiwitten: 1 gram.
Kool kun je elke maand eten
Er zijn daarnaast weinig bestrijdingsmiddelen nodig en geen verwarmde kassen. In alle opzichten dus een milieuvriendelijke groente.
Nog gezonder en heerlijk door een salade. Rodekool uit de diepvries ligt voor de hand, maar vaak bevat dit wel suiker. En appeltjes. Dat laatste is niet zo erg, maar de toegevoegde suiker is wel zonde.
Maar rode kool kun je ook rauw eten en is in een salade ook heel lekker! Snijd het heel fijn, dan is het lekker knapperig. Met sinaasappelpartjes en een dressing van sinaasappelsap, mosterd en honing maak je er een frisse salade van.
Je kan rode kool invriezen op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dompel de rode kool 2 minuten onder in kokend water en laat daarna schrikken in koud water, zo blijft de groente knapperig. In de diepvries kan je rode kool ongeveer een jaar bewaren. Tip: je moet de kool niet ontdooien voor het koken.
Reken 250-300 gram per persoon als je de groente wilt koken, 200 gram per persoon als je de kool gaat roerbakken, en 100 gram voor een salade.
Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De meeste kolen zijn een goede bron van vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Daarnaast leveren sommige kolen ook een belangrijke bijdrage aan de inname van kalium, calcium, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine A.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Aan de grote hoeveelheid anthocyanen die de rodekool bevat, heeft hij zijn mooie kleur en zijn ontstekingsremmende werking te danken. Het is een licht verteerbare groente die beschikt over stoffen die een gunstig werking hebben op darmen, zenuwstelsel en het beendergestel.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Soms wil je gewoon makkelijk en snel eten, rode kool uit een pot of zakje kun je koud klaarmaken maar warm is ook lekker. Je kunt rode kool snel opwarmen in een pannetje. Het kan ook in de magnetron, afgedekt maar in een pannetje is makkelijker en sneller.
Hoe moet je rode kool opnieuw opwarmen? Je kunt rode kool in een magnetron of pan met deksel opwarmen. Het proces duurt in beide gevallen ongeveer 10 tot 15 minuten.
Panklare (voorgesneden) kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Probeer de kool altijd zo vers mogelijk te eten. Verse rode kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Waarom wordt er appel toegevoegd aan rode kool? Behalve smaak, geeft appel de kool zijn karakteristieke rode kleur. Dat zit zo: wanneer je rode kool kookt in water, kleurt de kool blauw.
Breng het water aan de kook en laat de kool zo'n 15 minuten koken. Dan is 'ie misschien wat minder gaar dan je 'm gewend bent uit een potje, maar beetgare rode kool is juist het meest smaakvol. Wil je 'm toch zachter, snijd de reepjes dan kleiner, zodat ze in dat kwartiertje toch zacht worden.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Nee, maar let op! Groenten uit blik, pot en diepvries zijn heel snel na de oogst verwerkt. Daardoor doen ze wat betreft vezels, vitaminen en mineralen nauwelijks onder voor verse groenten.