Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%.
Voor gewoon constructief beton wordt meestal een maximale vochtinhoud van ongeveer 5% tot 7% als acceptabel beschouwd. Dit betekent dat het beton een vochtgehalte heeft dat niet hoger is dan 5% tot 7% van het totale gewicht van het beton. Dit vochtgehalte heeft betrekking op het gebonden water in het cementmengsel.
Het vochtgehalte van de ondervloer mag niet meer dan 2,5 % CM (cementgebonden chape) of 0,5% CM (anhydriet ondergrond) bedragen. In het geval van vloerverwarming moeten de resultaten respectievelijk 1,5% CM bij cementgebonden chape en 0,3% CM (anhydriet ondergrond) zijn.
Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen. Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden.
Betonnen vloer afdichten: Opstijgend vocht kan ook schade aanrichten aan (betonnen) vloeren. Beton is poreus en kan daardoor makkelijk het grondvocht absorberen. Een betonnen vloer kan waterdicht worden gemaakt door behandeld te worden met een zogeheten 'sealer'.
Beton kan om meerdere redenen vocht binnenlaten en voor vochtproblemen in huis zorgen. Betonscheuren, grindnesten maar ook betonrot kunnen zwakke plekken creëren die vervolgens doorgang bieden aan water.
Beton storten tijdens een zware regenbui kan tot problemen leiden als het beton zich vermengt met het water of als er mini-kraters ontstaan. Mocht er zware regen op komst zijn bij een beton stort dan kan het te storten oppervlak worden afgedekt met een zeil.
Dit hangt af van de dikte van de betonvloer. De stelregel is dat er per 1 cm gestort beton 1 week droogtijd geldt. Na 4 weken zal het gestorte beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Betonvloer droogtijd
2 dagen is meestal voldoende om verder aan het project te werken. Het is dan al mogelijk om op het beton te staan en erop te werken. Wanneer je een stevige betonvloer wilt storten kan je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat hij redelijk droog is.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
U kunt het vochtpercentage meten met een vochtmeter. De drie meest gebruikte vochtmeters zijn de oppervlaktemeter, elektronische vochtmeter en chemische vochtmeter. Een oppervlaktemeter meet het vochtpercentage aan het oppervlak, waardoor het apparaat het vochtpercentage niet nauwkeurig meet.
Dit houd in dat de cementdekvloer mag maximaal 2% restvocht bevatten.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte.Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint. Er vormt zich een (onzichtbare) barrière tegen regenwater.
In de algemene regel bedraagt de droogtijd van beton vier weken, of 28 dagen. Dan is het volledig uitgehard. In het geval van een betonvloer kun je er wel al eerder overheen lopen, vaak al na 1 of 2 dagen. Uiteindelijk is de precieze droogtijd van een betonvloer afhankelijk van meerdere factoren.
Bij opstijgend vocht in een buitenmuur zullen er altijd vochtplekken zichtbaar zijn aan de onderzijde van de muur. De meeste muren zijn vochtig tot op een hoogte van 0.5 tot 1.5 meter boven de vloerpas. Meestal is er sprake van schimmelvorming en ook zoutuitbloei kan voorkomen.
2 dagen is meestal voldoende om verder aan het project te werken. Het is dan al mogelijk om op het beton te staan en erop te werken. Wanneer je een stevige betonvloer storten wilt kun je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat je er veilig op kunt staan.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
De prijzen van beton variëren gemiddeld tussen de € 120,- en € 150,- per kuub. De exacte prijs van beton is afhankelijk van meerdere aspecten zoals de soort beton, de hoeveelheid en de afstand tot de stortlocatie. Om de kosten te drukken bent u bij Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper uit dan bij de concurrent.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Een betonpomp of mixerpomp biedt een handig alternatief om afstanden te overbruggen. Het lossen op een kruiwagen is ook mogelijk, waarbij u er rekening mee moet houden dat in 1 m3 beton 20 kruiwagens gaan. Voldoende kruiwagens en kruiers is bij deze stortwijze zeer belangrijk.
In feite kan het beton al na ongeveer drie uur in de regen zijn gezet, maar het kan nog maanden en zelfs jaren blijven staan.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Is beton waterdoorlatend? Traditioneel beton is zeker niet waterdoorlatend. De doorlaatbaarheid van beton hangt af van de samenstelling van het beton. Je kan namelijk verschillende materialen toevoegen aan het mengsel om de doorlaatbaarheid van het beton te regelen.