Alle smaken Napoleon zijn glutenvrij. Zijn de Napoleon snoepjes vegan? Zijn de Napoleon snoepjes halal? De Napoleon Citroen, Fruitmix en Framboos zijn halal.
Hoe wordt het gemaakt
Dat onze snoepjes erg lekker zijn is geen nieuws. Met een zoete buitenkant, in diverse smaken, en een vulling van zoet of zuur poeder. Er worden uitsluitend kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en natuurlijke kleur- en smaakstoffen gebruikt. Alle smaken Napoleon zijn vegan en glutenvrij.
suiker, glucosestroop, voedingszuur (citroenzuur), dextrose, natuurlijk citroen aroma, saffloerconcentraat.
Het deeg vullen we met poeder. Hoe we dat doen blijft ons geheim! Een machine maakt er vervolgens een lange, ronde sliert van waarna het deeg razendsnel in zeer kleine stukjes wordt gesneden. Dan vormt een grote wals de stukjes deeg met de poederkern om tot de bekende kogels van Napoleon.
Het oorspronkelijke citroenzuurtje is uitgevonden in 1912 in de Antwerpse Hoogstraat door bakker Louis Janssen. Hij vernoemde de lekkernij naar Napoleon Bonaparte, wiens afbeelding zich op de omhullende verpakking bevindt.
Hoeveel calorieën zitten er in een Napoleon kogel? Napoleon kogels bevatten gemiddeld per stuk (a 7 gram) 25 tot 27 calorieën.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
'Gewoon' snoepen: niet gezond
Maar helaas zijn koek en snoep niet gezond. Ze leveren wel calorieën, maar meestal geen vitaminen, eiwitten of vezels. De geraffineerde suikers in snoep zijn leeg: ze zijn intensief bewerkt en bevatten geen voedingsstoffen meer. Ze onttrekken zelfs voedingsstoffen uit je lichaam.
Bakker Louis Jansen lanceerde zijn eerste snoepjes in 1912 vanuit de Antwerpse Hoogstraat. Omdat een collega van hem rond diezelfde periode zijn pralines “Caesar” op de markt gezet had hield Louis het bij “Napoleon”, een merknaam die toen net zo'n indruk maakte als die van de Romeinse keizer.
Een mix van hard suikerwerk in de smaken citroen, sinaasappel, appel, kers en ananas, gelaagd gevuld met een zuur poeder.
De zure appel om te zuigen. Napoleon Appel zijn heerlijke snoepjes met de pittige smaak van groene appels. Er zit een geheim in de ronde ballen. Na 6 minuten zuigplezier wacht u een tintelende kern van fruitig bruisend poeder.
De snoepmerken Haribo, Katja, Red Band en Fruit Tella hebben een groot assortiment van gelatinevrij snoep. Het meeste harde snoepgoed is gelatinevrij en ook het suikervrije of snoep uit een natuurwinkel is meestal gelatinevrij.
Gelatine is afkomstig van beendermeel en per definitie van dierlijke oorsprong. Het is in geen geval geschikt voor veganisten. Gelatine wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen, zoals snoep, banket, pudding, drop en kokosbrood.
Vegan snoep is te herkennen aan het Vegan keurmerk. Als snoep een vegan keurmerk bevat dan weet je zeker dat het plantaardig is. Snoep waar geen gelatine in zit is sowieso halal. Maar halal snoep betekent nog niet dat het vegan is.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Geen gezonde koekjes
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.
In de leeftijd van 4-18 jaar is de consumptie van suiker en snoepgoed het hoogst, hierna neemt de consumptie af.
Wat is een Monkey Platter? Een Monkey Platter is een groot bord met vakjes, waarin je verschillende etenswaren legt. Zet het bord op tafel zodat je kind er goed bij kan, en laat 'm zelf bepalen wat er naar zijn mond gaat.
Suikerwerk wordt gemaakt met witte suiker en water. Hoe minder water er gebruikt wordt hoe harder het resultaat. Door toevoeging van bijvoorbeeld room wordt het product juist weer zachter. Zacht snoepgoed zoals drop is meestal gemaakt door toevoeging van gelatine.
Er zitten 15 kilocalorieën in 1 stuks klein (4 gram) zuurtjes.
Toen een bevriende chocolatier tijdens een borrel op een terrasje opschepte over zijn nieuwe praline die hij de naam Caesar gaf, riep Louis: “Dan noem ik mijn snoepje Napoleon”.