Baby's die te vroeg geboren zijn of maar heel klein zijn als ze geboren zijn, worden in de couveuse gelegd. De couveuse is een soort glazen huisje waarin de baby het lekker warm heeft.Net zo warm als in de buik van mama.En net als in de buik kan de baby dan nog een beetje groeien en sterker worden.
Een couveuse biedt bescherming tegen onder andere infecties en kou. Binnenin kan de temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid zuurstof en het koolzuurgehalte gereguleerd worden. Belangrijke waardes van je baby, zoals de hartslag en temperatuur, kunnen goed in de gaten worden gehouden.
Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
De couveuse is een afgesloten ruimte, bestemd voor de verzorging van te vroeg geboren baby's. Temperatuur, vochtigheid, zuurstof en koolzuurgehalte kunnen in deze ruimte binnen zeer nauwe grenzen worden geregeld.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Baby's die te vroeg geboren zijn of maar heel klein zijn als ze geboren zijn, worden in de couveuse gelegd. De couveuse is een soort glazen huisje waarin de baby het lekker warm heeft. Net zo warm als in de buik van mama. En net als in de buik kan de baby dan nog een beetje groeien en sterker worden.
Tussen de 34 en 36 weken geboren:
Meestal moet je baby in het ziekenhuis blijven tot hij goed kan drinken, zich goed op temperatuur kan houden en goed groeit. Uiteraard zal een baby die bij 36 weken geboren wordt veel minder problemen hebben als een baby die bij een zwangerschapsduur van 31 weken geboren wordt.
Bevalt u tussen 32 en 34 weken zwangerschap? Dan kan dat in ons ziekenhuis. Uw kindje wordt dan opgenomen op de couveuseafdeling. Vaak krijgt u een injectie met corticosteroïden en weeënremmers om de longetjes van de baby sneller te laten rijpen.
De behandeling bestaat uit fototherapie. Hierbij ligt uw baby op een lichtmatras en/of onder blauwe lichtlampen die ervoor zorgen dat de gele kleurstof wordt afgebroken en weer het lichaam verlaat via de urine en ontlasting. Soms is het nodig om een infuus in te brengen.
Kleding in een couveuse
In de couveuse hebben baby's geen kleertjes aan. Ze worden warm gehouden door de verhoogde temperatuur, dekentjes en een mutsje. Op de NICU is babykleding vaak niet mogelijk vanwege hygiëne. Wanneer je kind naar een andere neonatologie- of couveuseafdeling gaat, mag hij een rompertje aan.
Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, worden prematuur genoemd.
Wanneer je kindje vóór de 37 weken geboren wordt, spreken we van vroeggeboorte ofwel prematuur. Dus ook wanneer jij bij een termijn van 36 weken en 6 dagen bevalt, spreken we van vroeggeboorte. Prematuur betekent letterlijk: 'vóór de rijpheid'.
Vaak wordt dat randprematuur genoemd. Het lijfje is nog niet klaar om zonder hulp en zorg buiten de baarmoeder te leven. Natuurlijk in andere mate dan een veel vroeger geboren baby. Maar dat er medische zorg nodig is, een ziekenhuisopname, er onzekerheid heerst en een plotselinge machteloze situatie: dat is hetzelfde.
Als u 32 of langer zwanger bent, wordt u bij een dreigende vroeggeboorte opgenomen op de zwangerenunit. Wordt uw baby geboren tussen de 32 en 37 weken, dan wordt hij of zij opgenomen op de kinderafdeling.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee!
Een normale zwangerschap duurt 40 weken. Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt, met name vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste prematuren hebben ook een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Ongeacht de zwangerschapsduur wordt een baby met zo'n laag gewicht beschouwd als prematuur.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap.
Je zit nu in de 33e week van je zwangerschap. Je baby is nu ca. 41 cm en weegt ongeveer 2000 gram. Een baby ter grootte van een ananas draag je met je mee!
Premature baby's hebben vaak last van bloedarmoede. Ze stoppen soms met ademhalen, spugen veel, zijn prikkelbaar en schrikken snel. Ook scheelzien, slecht horen en een gebrekkige regeling van de spierspanning komen voor. Andere problemen ontstaan pas jaren later.
Oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond (cervixinsufficiëntie) of een afwijkende vorm van de baarmoeder (uterusanomalie).
In tegenstelling tot een volgroeide baby, is een prematuur geboren baby erg kwetsbaar, wat je dat ook ziet aan een doorschijnende huid die vuurrood is. Ook kunnen prematuurbaby's veel prikkelbaarder zijn dan op tijd geboren baby's, wat zich meestal uit in meer huilen in de eerste twee jaar.
Kosten couveuse nazorg
De tarieven hiervoor zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) en worden ieder jaar opnieuw bepaald. Het tarief voor couveuse nazorg voor 2022 is vastgesteld op €55,89 per uur.
De couveuse zorgt voor een constante temperatuur van 37°C. Daarnaast wordt de vochtigheidsgraad hoog gehouden, zodat je baby niet uitdroogt.
Het is een ademhalingsprobleem dat voornamelijk voorkomt bij voldragen baby's, maar het kan ook bij te vroeg geboren baby's voorkomen. Door te kreunen probeert uw baby zelf de druk in de longblaasjes te vergroten en daarmee het vocht eruit te persen naar de bloedbaan toe.