Rauw. Zoals voor veel groente geldt, kun je paprika het beste rauw eten als je optimaal gebruik wilt maken van al hun vitaminen, vezels en mineralen. Het is niet perse nodig om de paprika te wassen, maar verwijder voor het eten wel altijd de zaadlijsten.
De snackpaprika bevat (bijna) geen zaadjes en is daarom heerlijk om uit de hand op te eten als gezond tussendoortje. In salades of rauwkost kun je hem ook goed verwerken. Grill of bak de snackpaprika ook eens. Of vul hem met bijvoorbeeld blokjes gekookte ham of met pesto en mozzarella.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Het eten van snackpaprika is dus gezond voor de weerstand en maakt je energiek! Ook voor de bloedvaten, botten, tanden en tandvlees en huid is de vitamine C in paprika erg gezond. Paprika bevat ook veel vitamine E, een belangrijke antioxidant voor ons lichaam.
De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
De zoete snoeppaprika is een kleine oranje paprika die lekker uit de hand kan worden gegeten als tussendoortje of als bijgerecht door een salade. De paprika heeft een frisse, zoete en knapperige smaak en is ook nog eens super gezond omdat het rijk is aan folaat, vitamine C en vitamine E.
De vrouwelijke paprika is zoeter volgens een aantal mensen. En daardoor lekkerder om rauw te eten. De mannelijke paprika is volgens anderen meer geschikt om te koken en te bakken.
Zoete puntpaprika heeft een brix-waarde van 9 tot 10. Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
Gele paprika is een van de meest gezonde groenten die er bestaan. Met slechts 100 gram gele paprika kom je al ruimschoots aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit draagt onder andere bij aan de vorming van bindweefsel, opname van ijzer en een sterk immuunsysteem.
Kapje eraf
Om de zaadjes uit de paprika te halen snijd je eerst het 'kapje' eraf. Ga verder met het schoonmaken van de paprika door rondom met het mes de witte zaadlijsten los te maken. Het is wat wrikken om alles los te maken, maar daarna schud je de paprika in een keer leeg.
Paragon snackpaprika (rode kleine paprika)
De plant zelf wordt ongeveer 30-40 cm hoog, veel hoger zal de plant niet halen. Deze paprikaplant kan in kleine potjes gekweekt worden. Potten van 3 liter werkt prima.
Veel snackgroenten zitten boordevol vitamine C. Snacktomaatjes bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C en bètacaroteen, dat je lichaam helpt veroudering tegen te gaan. Een snackkomkommer bevat veel voedingsvezels die helpen andere belangrijke voedingsstoffen goed op te nemen.
5 centimeter en heeft een vruchtgewicht van gemiddeld 30 gram. De babypaprika is vooral bijzonder door zijn kleine blokvorm en is daardoor zeer geschikt om te vullen. De Tinkerbell paprika's zijn rijk aan calcium, vitamine C, ijzer, eiwit en natrium. De paprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, groen, oranje en geel.
De smaak van een paprika hangt af van het rijpingsproces. Wanneer een paprika nog niet rijp is en dus groen, heeft hij een bittere smaak. De andere kleuren worden steeds zoeter, van geel tot oranje en rood. De rode paprika is de zoetste van de vier supermarktpaprika's.
Zoete smaak
Door het roosteren krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg dat de pan goed heet is. Strijk de paprika in met een beetje olie en gril deze vervolgens totdat hij zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, gril je hem in de oven.
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes. En omdat rode paprika weinig calorieën en vet bevat, is het ook een geschikt ingrediënt om obesitas te voorkomen.
Snoeppaprika's bevatten maar 28 kilocalorieën per 100 gram.
Paprika bewaren doe je zo
Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Verwijder de schillen van aardappelen: de meeste alkaloïden zitten in de schil. Vermijd groene tomaten vanwege de giftige alkaloïde tomatine (zit niet in rijpe tomaten). Vermijd aardappelen met groene plekken en uitlopers, daarin bevindt zich veel solanine (alkaloïde).