Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De koek is beschimmeld of uitgedroogd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen. Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie. Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Vette producten als chocolade, chips, cake of boter zijn producten die anders gaan smaken, maar niet schadelijk worden voor jouw gezondheid. Je kunt ze dus met gemak over datum eten, mits het er goed uitziet en het nog lekker smaakt.
Verpak de boerencake in folie en doe er een plastic zak omheen. Zo komt er geen lucht of vocht bij en blijft de cake tot wel 3 weken goed. Dat is echt ideaal!
Suikersiroop. Een suikersiroop is hét geheime ingrediënt om jouw taarten lekker te houden. Het is vooral onmisbaar als je jouw taarten van tevoren wilt maken. Door suikersiroop te gebruiken, voorkom je uitdroging van de taart.
Dit gebeurt als je hem te lang in de oven bakt of als hij op te hoge temperatuur wordt gebakken – het vocht van de cake verdampt dan in de hete lucht. Hoe je het wel goed kunt aanpakken is door de temperatuur lager te zetten of de cake of taart iets eerder uit de oven te halen.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Kan de cake weer opnieuw in de oven? Nee, dat kan niet. Als de cake is afgekoeld, kun je hem niet meer terug in de oven zetten.
Het verschil tussen een fijne en boerencake ligt in de textuur en ingrediënten. Fijne cake heeft een fijne structuur en bevat meer boter en suiker, terwijl boerencake grover is en meestal meer bloem en minder boter en suiker bevat.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Een compacte cake kan meerdere oorzaken hebben. Een eerste is teveel vocht, bijvoorbeeld van melk, eieren of boter. Een cake kan dan niet goed gaar worden en rijzen, dat zorgt voor een compact resultaat. Nog een reden is een te luchtig beslag.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken.
Verpak de cake luchtdicht in plasticfolie voordat je hem in de vriezer doet. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en de plakjes cake invriezen in plasticfolie. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.
In de koelkast
Taart bewaar je zonder moeite in de koelkast. Het best zet je ze in een afgesloten doos of op een schaal onder een stolp. Zo blijft je taart zeker 2 à 3 dagen vers, lekker en heeft ze geen last van de andere geuren in je koelkast.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
HOE BEWAAR JE ZELFGEBAKKEN CAKE? Een zelfgebakken cake bewaar je buiten de koelkast. Als je 'm in de koelkast zou bewaren wordt de cake namelijk heel droog. Om te voorkomen dat de cake heel droog wordt, bewaar je 'm het beste in een luchtdichte bewaardoos op het aanrecht of in een keukenkastje.
Als de taart uit de oven wordt gehaald, en deze gaar is, moet deze eerst minmaal 15 minuten rustig afkoelen in de bakvorm. Deze wachttijd zorgt ervoor dat de structuur in staat is m zich te stabiliseren en maakt het losmaken van de randen veel gemakkelijker.
Het beslag was te nat
Eieren die groter zijn dan gemiddeld, sappig fruit in de vulling of zelfs een vochtige omgeving zijn allemaal mogelijke redenen.