Een topper wordt vaak gezien als een goede oplossing om meer comfort toe te voegen aan een oud matras. Mensen denken vaak dat zo'n topper alle tekortkomingen van hun huidige matras kan doen verdwijnen. Helaas is dit niet het geval, en is het in de meeste gevallen beter om een nieuw matras aan te schaffen.
Met een matrastopper kun je een slecht of doorgezakt matras niet oppeppen. Is een normale matras niet meer goed, dan moet je hem gewoon vervangen. Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan hij het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras.
Een topmatras zorgt ervoor dat het onderliggende matras langer schoon blijft. Het topmatras vangt namelijk een groot deel van het vocht en de huidschilfers op die je verliest tijdens het slapen. Bovendien is de tijk van een topmatras kleiner en daardoor makkelijker te wassen dan de tijk van een gewoon matras.
Zonder topmatras zal zo'n bed niet lekker slapen, omdat het matras zelf niet voldoende comfortlagen heeft, maar meer bedoeld is ter ondersteuning. Bij iedere boxspringcombinatie met gestoffeerde matrassen wordt standaard een topmatras geleverd.
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
De levensduur van de topper is 2 – 10 jaar, met een gemiddelde van 5 jaar. De levensduur kun je verlengen door goed met je topper om te gaan. De topper moet je vervangen wanneer deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.
Om de levensduur van je (top)matras te verlengen, adviseren we om je (top)matras eens in de vier weken te draaien, te keren en te luchten. Dit is met uitzondering van onze Alpina en Nightline matrassen: deze draai je alleen van hoofd- naar voeteneinde.
Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig. Een topdekmatras, beter bekend als topper, is een dun matras dat je bovenop boxspring legt en wordt wel dekmatras genoemd.
Verhoog je slaapcomfort!
Een topmatras zorgt voor extra stevigheid en voor een betere slaaphouding van jouw lichaam. Door deze soepele snelle aanpassingen ervaar je direct een verhoogd slaapcomfort. Tevens verhoogt het de levensduur van jouw matras.
Een koudschuim topper biedt ondersteuning en ventilatie, een traagschuim topper vormt zich naar jouw lichaamswarmte, een latex topper zorgt voor vernieuwing als je matras wat ouder is en een splittopper bied je een ideale oplossing bij een elektrisch verstelbaar tweepersoonsbed.
Een topdekmatras, ofwel topper of topmatras, gaat gemiddeld zeven jaar mee. Een topper kan na een paar jaar al contouren vormen.
Een matrastopper zorgt ervoor dat je comfortabeler kunt slapen. Zeker als je matras wat ouder wordt en niet meer zo comfortabel ligt, kan een topper ervoor zorgen dat je er weer een comfortabel bed van kunt maken. Ook veel hotels maken gebruik van een topper om hun gasten comfortabel te laten slapen.
Heb je iets meer vering nodig om in de juiste slaaphouding te liggen, is traagschuim een goede keuze. Wil je juist meer veerkracht en hecht je waarde aan een goede ventilatie? Dan kun je beter kiezen voor een koudschuim topmatras. Zorg ervoor dat je een topper kiest die bij jouw lichaam en wensen past.
Kuilvorming houdt, simpel gezegd, in dat er een kuil ontstaat in uw matras. Dit kan ontstaan bij verouderde of kwalitatief laagwaardige matrassen. Dit fenomeen ontstaat door dagelijkse belasting van het matras door onder andere lichaamsgewicht, vochtverlies en temperatuurverschillen.
In de meeste gevallen is de hoes van je (top)matras afneembaar en wasbaar. Het advies is wel om de tijk te laten reinigen bij een stomerij. De meeste wasmachines zijn namelijk niet berekend op het wassen van de omvang en het gewicht van een tijk.
Schaf een topper aan
Als jouw huidige matras te warm aanvoelt, bedek het dan met een dunne wollen topper om warmte, zweet en vocht af te voeren. Toppers met gel kunnen helpen bij de warmtespreiding.
Ja, dat kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van keukenzout. Maak de zweetvlek vochtig, gooi er keukenzout overheen en laat het gedurende een korte tijd even goed intrekken. Nadat het goed is ingetrokken kun je met een stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout weer verwijderen.
Om de topper te draaien, leg je de topper eerst dwars op je bed. Daarna draai je de topper nog een kwartslag zodat het hoofdeinde het voeteinde wordt en andersom. Zowel koudschuim- als traagschuim toppers kan je draaien.
Je hebt 's nachts soms last van slapende armen. Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Ga op uw matras op uw rug liggen en let op uw spieren, zijn deze ontspannen en hoe voelt u zich? Vraag uzelf dan af of u het gevoel heeft in een kuil te liggen. Als u een gevoel heeft in te zakken dan is uw matras te zacht of vervormd is door de tijd. Schuif uw hand in de holte tussen uw onderrug en de matras.
Je matras is bijna nooit de oorzaak van rugklachten.Maar hij kan rugklachten wel verergeren, verminderen of zelfs voorkomen. Sta je elke ochtend op met rugklachten die in de loop van de dag verminderen of verdwijnen? Dan is het tijd om uit te kijken naar een nieuwe matras.