De boerderij van Nielsen bevond zich in Havarthigaard, ten noorden van Kopenhagen, en in 1852 ontwikkelde ze na terugkomst van haar reizen de techniek om Havarti te maken, een halfvaste kaas met kleine gaatjes, die veel gelijkenissen toont met de Tilsiter kaas.
Goudse kaas , oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, lijkt qua textuur en smaak op Havarti. Goudse kaas heeft een romige consistentie en een licht nootachtige smaak met zoete ondertonen. Het is een veelzijdige kaas die kan worden genoten op crackers, in sandwiches of gesmolten op hamburgers.
Havarti heeft een boterachtige en zachte romige smaak, is halfzacht en heeft een zacht aroma. Het voegt de perfecte toets toe aan een breed scala aan gerechten, vooral wanneer het tot sublieme perfectie is gesmolten in een gegrilde kaassandwich. Gouda heeft een rijke, boterachtige en lichtzoete smaak en een gladde, romige textuur.
Havarti wordt geclassificeerd als een halfzachte kaas. Het is minder soepel en harder dan bijvoorbeeld brie of camembert, maar veel zachter en soepeler dan een harde kaas zoals parmezaan, cheddar of gruyère .
Een gruyèrekaas is veel kleiner dan een emmentaler en weegt gemiddeld 40 kilo. Zijn textuur is smeuïger en zijn smaak is meer uitgesproken. Tegen de geraspte kaas op onze tafels zegt men vaak “gruyère”, terwijl deze vaak emmentaler is.
Eerst Gruyère . Het is een klassieker en, eerlijk gezegd, waarschijnlijk het dichtst dat je bij Emmental komt zonder een vlucht naar Zwitserland te boeken. Gruyère heeft dezelfde nootachtige smaak en smelt als een droom. Perfect voor fondues, quiches en gratins.
Emmentaler is stevig en soepel en heeft een relatief milde smaak, terwijl Gruyère een meer smeltende en minder brokkelige textuur heeft, met een meer uitgesproken smaak. Hoewel geraspte kaas in de volksmond gewoonlijk Gruyère wordt genoemd, is het vaak eigenlijk Emmentaler, die zachter en veelzijdiger is.
De smaak van Havarti-kaas is boterachtig en mild, maar toch licht zuur , en bevindt zich in het midden tussen Muenster-kaas, Monterey Jack en Butterkäse (‘boterkaas’).
Zowel Havarti als Edam hebben een romige en gladde textuur, waardoor ze in dat opzicht behoorlijk op elkaar lijken . Het smaakprofiel van Havarti verschilt echter enigszins van Edam. Havarti heeft een boterachtige en lichtzure smaak die gerechten een uniek karakter geeft.
De waarheid is dat butterkäse smaakt als een chique versie van bewerkte zuivelproducten uit de massamarkt (denk aan Amerikaanse kaas) waar je van houdt, maar waarvan je weet dat je dat niet zou moeten doen. Mild en intens tegelijk, het is als een complexere, genuanceerde versie van Havarti .
Kaas met een hoger vochtgehalte, zoals jonge Goudse kaas of Mozzarella, zijn vrij goede smeltkazen. Drogere kazen, zoals oude Goudse kaas en Parmigiano Reggiano, smelten niet zo goed, tenzij er vocht aan wordt toegevoegd. Op dezelfde manier smelten kazen met een hoger vetgehalte, zoals Havarti, meestal beter dan kazen zoals magere mozzarella .
Wat is het verschil tussen havarti en swiss? Hoewel havarti en swiss kaas beide gaten hebben, verschillen deze kazen in smaak en textuur. Swiss heeft een stevigere textuur en is nootachtiger — dankzij de langere rijpingstijd — met grote ogen. Havarti is halfzacht, met een super boterachtige en romige smaak.
Balderson Havarti is een halfzachte kaas met een balans van subtiele zoetheid, boterachtige rijkdom en een vleugje nootachtigheid. Het rijpingsproces en het rookproces dat wordt gebruikt in Balderson Smoked Havarti Cheese zorgen voor een unieke combinatie van uitgesproken rokerige tonen, een volwassen smaak en iets scherpere ondertonen .
Havarti is een tafelkaas die geschikt is om te snijden, grillen of smelten . Wanneer de kaas op kamertemperatuur wordt bewaard, wordt hij snel zacht, dus is hij geweldig op een kaasplank naast harde kazen. Hij is heerlijk gesmolten in pastagerechten, waaronder macaroni met kaas, of verwerkt in een gegrilde kaassandwich.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
De delicate, romige smaken van havarti ontstonden halverwege de 19e eeuw in Denemarken , waar een Deense kaasmaker die experimenteerde met gewassen wrongeltechnieken deze veelzijdige smelter ontdekte. In Wisconsin, waar we VEEL over kaas dromen, feesten we altijd met Havarti. Of genieten ervan bij het avondeten.
Combineer kazen die echt goed smelten met kazen met unieke smaken. Zoals Havarti en Gouda, bijvoorbeeld, in mijn Open-Faced Hot Honey and Ham Grilled Cheese. Beide zijn op zichzelf al heerlijk, maar Havarti is een uitstekende smeltkaas en Gouda is een smaakexplosie. Samen vormen ze een dynamisch duo .
Vergelijkbare kazen
Hoewel Edammer en Goudse kaas uniek zijn in hun soort, delen ze enige overeenkomsten met andere Europese kazen zoals Comté en Emmentaler . Deze overeenkomsten liggen voornamelijk in hun veelzijdigheid en rijpingspotentieel, maar de specifieke smaak en textuur van Edammer en Goudse kaas blijven in dit opzicht echt onderscheidend.
Havarti wordt vaak geproduceerd zonder korst, in welk geval het hele blok kaas eetbaar is. Traditionele gewassen-korstvarianten hebben een eetbare korst .
De romige, nootachtige smaak van Havarti en de toevoeging van verse dille voegen een nieuwe dimensie toe aan traditionele macaroni met kaas .
Havarti heeft een boterachtige geur en kan in de sterkere varianten wat scherp zijn , net als Zwitserse kazen. De smaak is boterachtig, van iets tot heel zoet, en licht zuur, vergelijkbaar in smaak met mozzarella.
Omdat het een halfharde kaas is, heeft het een veerkrachtige textuur met subtiele zoete en zure tonen. Weelderig zacht, Havarti is gebalanceerd en mild genoeg om aan alle smaken te voldoen , met de pikante smaken die perfect harmoniëren met salades, sandwiches en op zichzelf.
Is gruyère in geen velden of wegen te bekennen? Dan is comté een goede vervanger, of een kaas zoals beaufort. Emmentaler (ook een Zwitserse kaas) kun je ook als vervanger gebruiken, al is deze kaas iets lichter van smaak.
Fontina . Fontina is een Italiaanse koemelkkaas die ook uit de Alpen komt. Het heeft een vergelijkbare rijkdom en romigheid als Gruyère. Bovendien smelt het gemakkelijk, dus het is een geweldige keuze voor gebruik op pizza's of in ovenschotels.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals emmentaler, gruyère of parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.