Vaak je wachtwoord wijzigen is belangrijk en dit is de reden. Volgens het ministerie van Justitie moeten wij vaker ons wachtwoord wijzigen. Dit is gebleken uit onderzoek dat is gedaan onder meer dan duizend Nederlanders, weet Nu.nl.
Het wachtwoordbeleid van de meeste organisaties verplicht medewerkers om elke zoveel maanden hun wachtwoord te veranderen. Vaak moet dat dan ook nog een lang en complex wachtwoord zijn dat minimaal x vreemde tekens bevat. Daarmee wordt het wachtwoord moeilijk te onthouden.
“Haveibeenpwned.com” is een website, gelanceerd door beveiligingsspecialist Troy Hunt, waarop je als surfer zelf kan testen of je e-mailadres en wachtwoord achterhaald zijn uit één van de opgespoorde databanken met gehackte gegevens.
Klik op 'Instellingen'.Klik op 'Wachtwoorden'. Je ziet nu alle wachtwoorden die je hebt opgeslagen in Google Chrome.
Je wachtwoorden worden opgeslagen in je Google-account. Voor een lijst van accounts met opgeslagen wachtwoorden ga je naar passwords.google.com of bekijk je je wachtwoorden in Chrome. Als je wachtwoorden wilt bekijken, moet je opnieuw inloggen. Verwijderen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op de hiervoor genoemde sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Als je steeds opnieuw moet inloggen, ligt dat mogelijk aan cookies in je browser. Cookies slaan websitevoorkeuren op, zodat je instellingen blijven behouden als je een website vaker bezoekt.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Verwerk geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen in het wachtwoord. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord of wachtzin voor meerdere websites. Voor elke website een ander wachtwoord is moeilijk te onthouden.
Waarom het hebben van een sterk wachtwoord belangrijk is
Een sterk wachtwoord is de belangrijkste barrière die ervoor zorgt dat de meeste van je online accounts niet worden gehackt. Zonder up-to-date-best practise kan het zijn dat je wachtwoorden gebruikt die cyberfraudeurs gemakkelijk binnen enkele uren kunnen raden.
Om uw accounts te beschermen, moet elk account beschermd worden met een ander wachtwoord. Wanneer een wachtwoord blootgesteld is aan een datalek, zijn de andere wachtwoorden nog veilig en is het risico om slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal veel kleiner. Daarom is ieder wachtwoord van belang.
Maak voor verschillende diensten verschillende wachtwoorden aan. Zo voorkom je dat als je wachtwoord bekend wordt, al je accounts opeens toegankelijk zijn. Een wachtwoordmanager kan je wachtwoorden veilig en centraal voor je beheren. Veel wachtwoordmanagers genereren zelf sterke wachtwoorden voor je.
U kunt controleren of wachtwoorden in uw Google-account zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts. Vervolgens kunt u onveilige wachtwoorden wijzigen om uw accounts beter te beveiligen. Ga op uw computer naar passwords.google.com.Selecteer Wachtwoorden controleren.
Bijvoorbeeld bij illegale arbeid, mensensmokkel, drugshandel, witwassen van geld en allerlei vormen van fraude. Door een identiteit te stelen, kunnen criminelen op naam van iemand anders spullen kopen zonder te betalen, communiceren of illegaal werken.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Je telefoon werkt abnormaal langzaam.
Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
Een wachtwoord van 8 gewone letters bevat 209 miljard mogelijke combinaties, maar een computer is in staat dit onmiddellijk te berekenen. Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten.
Ga in Chrome of Android naar Instellingen en selecteer Wachtwoorden.
Een gebruikersnaam is de (inlog)naam van het account.Met behulp van een wachtwoord heb je toegang tot je account. Bij sommige platformen word je e-mailadres gebruikt als gebruikersnaam. Bij andere platformen mag je zelf de gebruikersnaam bepalen met behulp van cijfers en letters.