Ventilatie kan het verkoudheidsvirus dus niet creëren. Wel kan ventilatie ervoor zorgen dat het virus sneller wordt verspreid. Dat komt onder andere door de luchtstroom van de ventilatie.
Met airconditioning of een ventilator maak je de omgeving snel koeler. Hoe koud je hem zet, maakt voor je gezondheid niets uit. "Het zal echt niet zo snel te koud worden in je slaapkamer. De lucht wordt hooguit wat droger."
Bent u ziek door het slapen met een ventilator? Een ventilator circuleert stof en pollen.Zeker als u last heeft van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor u. Let er daarom extra goed op, wanneer u last heeft van deze ziekten, dat u de ventilator niet gebruikt bij het slapen.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Ja, het is over het algemeen veilig om een ventilator de hele nacht aan te laten staan. Ventilatoren zijn ontworpen om continu te werken en hebben meestal een lange levensduur.
Vooral apparaten die een ventilator gebruiken om oververhitting te voorkomen kunnen brand in huis veroorzaken. Bijvoorbeeld magnetrons, föhns, elektrische ovens, computers en elektrische kacheltjes. Stof en vuil kan door de warmte in brand vliegen.
Volgens het gespecialiseerde platform Milieu Centraal verbruikt de gemiddelde ventilator 0,05 kWh per uur.
Hoogte: Plaats de ventilator op een hoogte waarop de luchtstroom de mensen in de kamer bereikt. Een ideale hoogte is meestal op tafelhoogte of iets hoger. Hierdoor kan de luchtstroom zich beter verspreiden en zorgt het voor een aangename verkoeling.
Een ventilator verfrist alleen de lucht om ons heen en verplaatst warme lucht, waardoor we ons koeler voelen door verdamping van het vocht op onze huid. Daarom is een ventilator effectief bij het creëren van een gevoel van verkoeling, maar het verlaagt niet de temperatuur in de ruimte.
Zet een of twee flesjes met ijswater voor de ventilator en zet hem aan. Nu verspreidt hij heerlijke koele lucht door je thuis. Ideaal ook voor in de slaapkamer. Elke week nieuwe inspiratie en tips!
De luchtstroom die door ventilatie op gang komt, kan bovendien ook makkelijker stof en pollen verspreiden. Dit kan zorgen voor hooikoorts en andere klachten die lijken op verkoudheidsklachten, als je hier allergisch voor bent. Zo kan je gaan niezen en jeukende ogen krijgen.
Woning slim koelen
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel. Met zonwering, goede isolatie en slim luchten hou je al een hoop warmte buiten.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Ventilatoren kunnen ervoor zorgen dat je gevoelstemperatuur met tot wel drie graden afneemt. Dat komt omdat ventilatoren een luchtstroom creëren. Deze luchtstroom neemt warmte weg en helpen je transpiratievocht te verdampen, waardoor je afkoelt.
Nog een goeie truc waarbij een ventilator je kan helpen om je huis sneller af te koelen: zodra het buiten afkoelt, kun je de ramen openen en een ventilator naar buiten richten. Het liefst aan de warmste kant van je huis. Open tegelijkertijd ook een raam aan de koele kant van je huis.
En daar gebruik je een ventilator voor. Je kamer verkoelen doe je zo: plaats een ventilator zo dat je warme lucht naar buiten blaast. Doe dit wel bij een raam aan de kant van je huis waar de wind 'naartoe' blaast, anders komt die warme lucht je kamer weer in. In de avond gebruik je je ventilator alleen binnen.
Minder gasverbruik met ventilatoren
Met een radiatorventilator hoef je minder gas te verbruiken. Ten eerste bespaar je gas doordat je kamers sneller opwarmen. Ten tweede kun je de watertemperatuur van je cv-ketel verlagen naar 60-70 graden Celsius.
Een ventilator verlaagt de eigenlijke temperatuur in uw kamer niet, maar brengt wel verfrissing. Hoezo? De luchtstroom die over uw huid blaast, doet uw zweet sneller verdampen. Die verdamping doet u afkoelen.
Een mobiele airco verlaagt de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de lucht in een kamer. Een ventilator creëert luchtverplaatsing, waardoor de gevoelstemperatuur zakt. Een ventilator heeft dus geen invloed op de effectieve temperatuur.
Helpt een ventilator tegen warmte? Veel mensen vinden een ventilator in de slaapkamer bij hoge temperaturen, die met buitentemperatuur mee omhoog gaat, erg prettig. Zo'n briesje bij warmte is erg welkom natuurlijk. Een ventilator wordt dan ook vaak ervaren als verkoelend, maar feitelijk is dat het niet.
De meeste mensen zetten hun ventilator zo dicht mogelijk bij hun bed, zodat de lucht direct op hun lichaam blaast. Klinkt als een logische gedachte, maar wist je dat dat niet per se het meest effectief is? Als je in een warme slaapkamer slaapt, kun je je ventilator namelijk het best in de deuropening zetten.
Wie een ventilator gebruikt, is omgerekend per uur zo'n 2 tot 3 eurocent kwijt. Op een hele nacht (van 8 uur) loopt dat maar weinig op in de kosten: rond de 20 eurocent ben je per nacht kwijt voor het verbruik van één ventilator.
Kosten airconditioning per uur
Uitgaande van een slaapkamer van 16m2, verbruikt een airconditioning gemiddeld 0,75 KW per uur aan stroom (0,75 kWh). 1 kWh kost € 0,185. Wanneer u één uur de airco aan heeft staan, dan kost dit 0,75 x 0,185 = € 0,13875, afgerond 14 cent per uur.
Over het algemeen is een ventilator goedkoper in aanschaf en gebruik dan een airconditioner.