Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan.
Boerenkool bewaren in de koelkast
Bewaar ze in de groentelade in een papieren of open zak. Voorgesneden boerenkool kan je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte boerenkool kan je tot 2 dagen bewaren in een goed afgesloten bakje.
Het opwarmen van stamppot in een pan op het fornuis is een andere goede optie, vooral als je de voorkeur geeft aan de ouderwetse manier van verwarmen. Hier is hoe je het doet: Doe de stamppot in een pan en voeg een beetje melk of bouillon toe om uitdrogen te voorkomen (ongeveer 1-2 eetlepels per portie).
bewaartipJe kunt de stamppot 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Kun je boerenkool weer opwarmen? Ja, boerenkool kun je prima opnieuw opwarmen.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Waar bewaar je stamppot? In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade.
Koude stamppotten
Heerlijk om koud te eten, maar u mag ze ook kort verwarmen en lauw eten.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Voorgesneden boerenkool is 1 a 2 dagen houdbaar in de koelkast. Heb je wat over? Blancheer de overgebleven boerenkool kort en vries het daarna in. Dan is het nog 1 jaar houdbaar.
Wil je het toch langer bewaren? Je kunt de boerenkool rauw invriezen of eerst blancheren. Blancheren is een kooktechniek waarbij de groente eerst kort wordt gekookt en daarna in koud water wordt gelegd. Boerenkool is ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.
Deze winterse groente doet het natuurlijk geweldig in een lekkere boerenkoolstamppot, maar komt ook goed tot zijn recht in een frisse salade, gerecht met pasta, omelet of ovenschotel. Je kunt boerenkool bakken, koken, stomen, wokken en ook rauw eten.
Kortom, boerenkool is echt een powerhouse. Het bevat allerlei gezonde voedingsstoffen, waardoor het je afweer helpt ondersteunen, je spijsvertering verbetert, je cholesterol verlaagt en je risico op kanker vermindert.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
De algemene regel is dat je best niet te veel terug moet opwarmen, omdat er toch meestal wel een (gering) verlies is van de voedingswaarde. Je moet er wel voor zorgen dat je restjes onmiddellijk afkoelt in de koelkast.
Rijst opwarmen: veilig? Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden.
Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Je kunt boerenkool aan de struik ook in de koelkast bewaren. Boerenkool is 3-5 dagen houdbaar in de koelkast.Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt. De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten. Op het etiket van de maaltijd staan deze instructies precies weergegeven. Let er op dat elke magnetron weer anders reageert.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Ga uit van ongeveer 250 gram boerenkool per persoon. Zet de gesneden boerenkool in een ruime pan water op het vuur. Giet de boerenkool af met een vergiet.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.