Kan waterpest bloeien? Waterpest bloeit zeker, in het voorjaar groeien er kleine witte bloemetjes aan de uiteinden van de waterpest.
Het is voldoende om ze in het najaar te knippen tot een 15 à 20 cm onder het wateroppervlak. Kans is groot dat je waterpest in je vijver hebt. Ze houden namelijk het zuurstofgehalte op pijl en zijn dus heel nuttig, maar het zijn ook zeer snelle groeiers. Waterpest bundels mag je dus gerust wat verder terugsnoeien.
Oorzaken zijn invallend regenwater, dat erg zacht is. Daarnaast verbruiken zuurstofplanten bij hun groei de in het water aanwezige voedingszouten. Na verloop van tijd daalt hierdoor de waterhardheid. De groei van zuurstofplanten gaat dan achteruit.
Het vermeerderen van Waterpest is heel eenvoudig. Breek de lange stengel in meerdere stukken.Elke stek zal verder groeien als stengel.Laat ze groeien totdat ze lang genoeg zijn en je kunt weer nieuwe planten maken.
Veelgestelde vragen over waterpest
Waterpest hoeft niet vervangen te worden omdat de waterplant snel groeit en zich dus snel uitbreid in de vijver.
Waterpest groeit erg snel. Om te kunnen groeien heeft het voedingsstoffen nodig. Hiermee gaat deze zuurstofplant de concurrentie aan met algen, zoals draadalg en zweefalg. De inzet van voldoende zuurstofplanten kan algen voorkomen.
Verspreidbladige waterpest is een in de bodem wortelende waterplant. De broze stengels groeien tot aan het wateroppervlakte, waar ze parallel aan dit wateroppervlak kerstboomachtig vertakken.
Hoeveel brede waterpest heb ik nodig? Voor deze zuurstofplant wordt een geadviseerde hoeveelheid van 4 tot 5 bossen per 1000 liter aanbevolen. Met deze hoeveelheid wordt de kans op helder water gemaximaliseerd en de kans op overmatige algengroei geminimaliseerd.
Sterke vissen in goede conditie mogen gerust eens een voermoment overslaan of een dagje vasten. Goudvissen eten ook graag planten. Kies daarom sterke en eetbare waterplanten zoals waterpest.
Aarvederkruid is een mooie volle zuurstofplant. Deze plant geeft dan ook zuurstof af aan het water. Het liefst staat aarvederkruid op een diepte van 80-110 cm in de vijver, zodat de plant het meeste zuurstof afgeven kan.
Voedsel. Sommige waterplanten, zoals Waterpest, zijn eetbaar voor vissen en kunnen deels voorzien in de voedselbehoefte van de vijverbewoners. Er zijn ook waterplanten eetbaar voor mensen.
Waar je op moet letten bij het snoeien van vijverplanten
Als je vijverplanten gaat snoeien, is het belangrijk, ongeacht welke soort waterplant je hebt, om dit op het juiste moment te doen. het beste moment om vijverplanten te snoeien is in het voorjaar of de vroege zomer, voordat ze volledig zijn uitgegroeid.
Dit kunt u in de herfst doen, wanneer de plant begint af te sterven; u knipt dan simpelweg de dode delen van de plant weg. Indien u moerasplanten wilt vermeerderen kunt u ze 'scheuren'. U splitst de plant dan op zo'n manier dat er aan beide delen wortels én bladeren zitten.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Smalle waterpest komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is in Europa veel verkocht als waterplant voor aquaria en vijvers. Doordat mensen planten in openbaar water uitzetten, is de plant in de natuur gekomen. Mogelijk vindt er ook natuurlijke verspreiding vanuit vijvers plaats via watervogels.
Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is een veel toegepaste zuurstofplant in de vijver, die de naam heeft de 'allerbeste zuurstofplant' te zijn.
Zuurstofgevende waterplanten zoals waterpest, hoornblad, fonteinkruid en vederkruid, groeien geheel ondergedoken in het water. Het zijn ook flinke groeiers die veel voedingsstoffen opnemen, onmisbaar dus voor een gezonde vijver.
Winterharde soorten zijn kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae), kroosvaren (Azolla cristata) en waternoot (Trapa natans). Een niet-winterharde soort is de waterhyacinth (Eichhornia crassipes). Waternoot (Trapa natans) is een voorbeeld van een winterharde drijfplant voor de vijver.
Waterpest (Elodea) is een geslacht uit de waterkaardefamilie (Hydrocharitaceae) dat bestaat uit zoetwaterplanten. De planten zweven in het water. De voor de assimilatie benodigde koolstofdioxide wordt opgenomen van in het water opgelost carbonaat.
Kan je wortelen bewaren? Wortelen kunnen in de grond blijven tot ze klaar zijn voor gebruik, zolang de grond niet bevriest. Wortelen zijn in de koelkast of kelder 1 tot 3 maanden houdbaar bij ongeveer 5°C.
Weetje: vissen die leiden aan een vorm van verstopping, eten jonge Waterpest blaadjes. Dit doen ze omdat deze een laxerende werking hebben.
Vaak kopen mensen aquariumplanten op basis van hun uiterlijk. Ongeschikte aquariumplanten zullen vaak een korte periode van enkele dagen tot een week of 2 overleven. Wanneer de plant dood is begint het hele proces weer opnieuw.
Geheel ondergedoken waterplanten zoals zeegrassen en de waterpest (Elodea canadensis) hebben geen huidmondjes.