Het maakt hierbij niet uit of u uw gegevens bij voertuig A of voertuig B invult. De verzekeringnemer is degene op wiens naam de autoverzekering staat, in uw geval is dit Directlease. Het is heel belangrijk dat u controleert of de tegenpartij het juiste kenteken invult bij vraag 7.
De voorzijde van het schadeformulier bevat alle noodzakelijke informatie: de omvang van de schade, het ontstaan, kentekens, de naam en adres- en verzekeringsgegevens van de beide partijen. Ter plaatse van de aanrijding hoef je alleen de voorzijde in te vullen.
Bovenste deel van het schadeformulier
De datum en locatie zijn onderwerpen en dan vul je op het schadeformulier ook aan of er gewonden zijn en of er materiële schade is en of er meer betrokkenen zijn dan voertuigen A en B waar je zelf mee te maken hebt. Daarnaast kun je hier de gegevens noteren van getuigen.
De achterzijde vult u zonder de tegenpartij in. Dat hoeft u dus niet samen met de tegenpartij door te nemen. Op de achterzijde van het schadeformulier worden onder andere vragen gesteld over met welke snelheid u reed en er wordt bijvoorbeeld gevraagd of u ook een rechtsbijstandsverzekering heeft.
Noteer alle gegevens van uzelf en van de tegenpartij: naam en voornaam, adres en telefoonnummer(s), geboortedatum. Schrijf leesbaar, gebruik hoofdletters en vermijd doorhalingen. Gebruik een balpen, geen potlood, en leg uw formulier op een gladde en harde ondergrond, zodat uw geschrift niet nodeloos vervormd wordt.
De verzekeringnemer is degene die de polis afsluit bij de verzekeraar. In een mooi woord: de 'contractspartij'. Meestal is de verzekeringnemer ook degene die de premie betaalt. De verzekerde is vaak een andere persoon.
Het is belangrijk dat u een aanrijding of schade altijd direct meldt bij uw autoverzekeraar. Zij kunnen u helpen, en geven u advies in wat u kunt doen bij een aanrijding!
U moet bijvoorbeeld invullen wie de verzekeringsnemer is. Dat is altijd degene die de verzekering heeft afgesloten. In de meeste gevallen zijn wij, Techno Lease, de verzekeringnemer, maar ook uw werkgever kan dit zijn.
U bent de veroorzaker van de schade
Stuur het schadeformulier naar de eigen verzekeraar. Ook als de schuldvraag niet duidelijk is stuurt u het formulier naar de eigen verzekeraar. De verzekeraars vechten onderling uit wie wat betaalt.
Ook zonder tegenpartij, dan kun je het aanrijdingsformulier gebruiken om de schade vast te leggen. Zelfs als je een schade niet wilt claimen is het verstandig om toch direct een aanrijdingsformulier in te vullen en aan de verzekeraar te versturen.
Als klant het ingevulde schadeformulier naar ons opsturen
Dan kun je het schadeformulier dat je later of achteraf ingevuld hebt, naar ons e-mailen. Dat doe je door een scan te maken van beide zijden van het formulier. Per post een schade melden, kan ook.
Automobilisten zijn verplicht om altijd een Europees schadeformulier bij zich te hebben. U heeft dit formulier nodig voor het noteren van alle gegevens van degenen die bij de aanrijding zijn betrokken. Ook geeft u hierop aan welke schade u heeft opgelopen en wat de toedracht van de aanrijding was.
Heb je autoschade? Vul deze dan wel zo snel mogelijk op en stuur dit naar je autoverzekering. Autoschade moet je namelijk zo snel mogelijk bij je autoverzekering melden. Het liefste binnen 24 uur.
U kunt het formulier dat u van uw verzekeraar of tussenpersoon krijgt gebruiken, of u kunt het formulier zelf downloaden en printen. Ook kunt u de schade melden via een mobiele app. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om autoschade digitaal te melden. Het digitale schadeformulier vind u op mobielschademelden.nl.
Meestal zal diegene die zijn gegevens als eerste invult dit doen onder voertuig A. Voor de andere betrokkene blijft voertuig B over. Voor uw verzekeraar maakt het niet uit of uw gegevens onder voertuig A of B staan. U staat niet zwakker als u voertuig B bent of sterker als u voertuig A bent.
Beide partijen moeten de voorzijde invullen en ondertekenen (tenzij ze het niet eens zijn). Iedere bestuurder bewaart een exemplaar: het origineel of het doorgedrukte exemplaar, dat is om het even. De achterzijde kunt u thuis rustig verder invullen.
Hoe snel moet je een schadeformulier opsturen? Meestal staat in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering dat de schade binnen 24 uur gemeld moet zijn. Dat betekent niet dat het schadeformulier al binnen 24 uur binnen hoeft te zijn. U moet de schade eerst telefonisch melden aan de verzekeraar.
De verzekering betaalt bij schade aan de Leaseauto. Het kan wel zo zijn dat er bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade een vast eigen risico bedrag in rekening wordt gebracht als bijdrage aan de schadelast.
Maar in principe is de werkgever degene die betaalt bij schade onder werktijd, tenzij contractueel anders is afgesproken of als de werkgever kan aantonen dat je de schade aan jou zelf te wijten was.
Als je een leasecontract afsluit teken je daar ook voor. Hierdoor mag jij de auto besturen, maar in principe mag iedereen met een geldig rijbewijs in de auto rijden. De auto is ook dan gewoon verzekerd. Je bent en blijft zelf wel verantwoordelijk voor de auto.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
Na ondertekening is het bindend
Een schadeformulier bestaat uit twee vellen. Alles wat u op het voorste formulier invult, wordt doorgedrukt op het achterliggende schadeformulier. Na ondertekening door beide partijen houdt u een afschrift zelf en het achterliggende formulier geeft u aan de tegenpartij.
Het schadeformulier invullen
Na het ongeluk vult u samen met de tegenpartij de voorkant van één schadeformulier helemaal in. U vermeldt hierop informatie over onder andere het ongeval, de locatie, uw eigen auto, de gegevens van de tegenpartij, het voertuig van de tegenpartij en een situatieschets van het ongeval.
De verzekeringsnemer: de persoon die de verzekering afsluit en premie betaalt aan de verzekeraar. De verzekerde: de persoon die op de polis staat en wiens leven is verzekerd.