Hoe vind je merken op AliExpress? Het vinden van de verschillende merken op AliExpress is vrij simpel. Door het product te zoeken wat je wil hebben (bijvoorbeeld een smartphone) zie je aan de linkerkant de merken die AliExpress heeft. Dit zijn vaak bekende merken zoals Xiaomi, Lenovo of Apple.
AliExpress merken zijn door alle schuilnamen van je favoriete merken op AliExpress.com soms lastig te vinden. Met de MerkenZoeker van AllesAliex.nl zoek je ze zo op; Klik simpelweg op een van de schuilnamen van het merk en je komt direct waar je zijn wilt!
Het antwoord is nee, AliExpress is niet nep. Het is een enorm bedrijf dat internationaal opereert. Het moederbedrijf van AliExpress is Alibaba, wat het grootste online e-commerce bedrijf ter wereld is.
Producten uit China hebben een enorme druk op het milieu om meerdere redenen: a) De verzending gaat vaak met luchtpost waardoor de verzending alleen al substantieel bijdraagt aan de CO2-uitstoot; b) De producten zijn vaak van relatief slechte kwaliteit waardoor de gebbetjes snel worden weggegooid.
In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen. Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.
Namaak producten koop je snel en eenvoudig op één van de Chinese webshops. Een bekende webshop waar je veel replica producten kunt vinden is die van AliExpress Nederland. Daarnaast beschikt ook DHgate over een groot aantal imitatie producten.
Als je nu een bestelling plaatst bij een niet-Europese webwinkel zoals AliExpress of Wish betaal je alleen btw over producten die een waarde hebben van meer dan 22 euro. Voor goedkopere bestellingen zoals een hoesje van 7 euro betaal je op dit moment dus geen btw.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
Volgens Android Planet is AliExpress veiliger dan een site als Marktplaats, 'waar je nooit zeker weet wie er precies verkoopt'. Dat is komt mede doordat gebruikers feedback kunnen achterlaten bij elke verkoper. Al die gebruikersreviews krijg je te zien naast het product dat je op het oog hebt.
Door de nieuwe btw-regels worden veel producten van onder meer AliExpress 21 procent duurder. Al geldt er voor diverse artikelen, waaronder boeken, een lager btw-tarief van 9 procent. In Nederland rekent PostNL ook nog extra kosten voor het in rekening brengen van de btw, als dat nog niet in de webshop verrekend is.
Het verkopen van nep merkkleding mag niet. Sterker nog, het is strafbaar als je bewust namaak producten verkoopt. Voordat de rechter zich hierover strafrechtelijk gezien buigt moet je wel redelijk ver gaan. Maar een goede schadevergoeding en taakstraf behoren dan tot de mogelijkheden.
Naast dat merkhouders je civielrechtelijk kunnen vervolgen, kun je ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Dit gebeurt wel alleen in gevallen waar grote hoeveelheden nepkleding worden verkocht. 'Het zal strafrechtelijk niet zo'n groot probleem zijn als je ooit een keer een nepproduct hebt verkocht', zegt Meindersma.
Op het gebied van beeld- en geluiddragers is het slechts toegestaan om drie producten mee te nemen. De douane stelt een maximum van drie stuks aan overige goederen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kleding, zonnebrillen of schoenen. Daarnaast is het verboden om gekochte datadragers mee te nemen in het vliegtuig.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
Wat kan ik doen om Inklaringskosten en BTW te voorkomen? Om er zeker van te zijn dat jij geen BTW of inklaringskosten hoeft te betalen zorg je dat de totale waarde van jouw bestelling onder de 22 euro ligt. Gaat het om meerdere producten, splits de bestelling dan zoveel mogelijk op.
Het is een namaak en niet het orginele merk.
Elke inbreuk met betrekking tot namaakgoederen en door piraterij verkregen goederen kan bestraft worden met: een gevangenisstraf van 3 maanden tot 3 jaar. een geldboete van 500 euro tot 500.000 euro. de verbeurdverklaring en vernietiging van de in beslag genomen goederen.
Namaakproducten zijn producten waarop een merk is aangebracht zonder toestemming van de merkhouder. Bekende voorbeelden zijn producten die zijn voorzien van een Nike “swoosh”, Louis Vuitton logo of de drie strepen van Adidas.
Namaakparfum kan ook giftige stoffen bevatten die sporen nalaten op je huid. Al die namaak is ook niet goed voor de mode-industrie. Ontwerpers beschikken over de intellectuele eigendomsrechten op hun ontwerpen en als die klakkeloos worden nagemaakt verdienen deze er geen cent aan.
Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
Geef hierbij aan dat je dubbele BTW hebt betaald. Lever via je dispute op AliExpress bewijs aan van de dubbel betaalde BTW. Dit kan bijvoorbeeld een screenshot van de post-app of brief van het postbedrijf zijn. Vervolgens zou AliExpress jou de BTW moeten terugbetalen.