- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Omdat de dooier vaak donkerder is dan die van een kippenei, wordt het gebak ook geler.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.
Eendeneieren zijn erg geschikt voor de cake. De dooier bevat meer vet en dat komt de smaak en textuur van de cake ten goede. We hebben er pannenkoeken mee gebakken. Maar daar konden we niet echt een smaakverschil merken met de kippeneieren.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
Bent u geïnteresseerd in een biologisch eendenei? Ze kosten €0,30 per stuk. Bij aankoop kunt u ze het beste bewaren in de koelkast met de smalle punt van het ei naar beneden.
Meestal worden er zes tot soms zelfs vijftien eieren gelegd door de wilde eend, en zijn er twee à drie legsels per seizoen. Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn.
Je kip kan perfect eendeneieren uitbroeden alleen zullen je eendekuikens nog geen vetlaag hebben. Geef ze gewoon in het begin een teiltje met water en die vetlaag ( om ze waterdicht te krijgen ) komt er.
Bevrucht van onbevrucht onderscheiden
Bij eendeneieren kun je het meestal zien vanaf 6 tot 8 dagen. Bevrucht eendenei: Je kunt de eerste bloedvaten zien zitten. Dit kenmerkt zich als een spin met een donkere punt in het midden. Ook zie je een luchtkamer waar het ei lichter is dan de rest.
Kan ik de ganzeneieren ook eten? Ganzeneieren kan je op dezelfde manier als kippeneieren verwerken. Ze zijn alleen 2-3 keer zo groot als een kippenei. Zorg er wel voor dat je ganzenei altijd helemaal gaar eet vanwege de kans op een salmonella besmetting, deze is bij ganzeneieren nog groter dan bij kippeneieren.
Eendeneieren uitbroeden in het kort
Voor het uitbroeden van de eieren moet de broedmachine kan de temperatuur op ca. 37,5 graad worden ingesteld en de luchtvochtigheid verhoog je tot ongeveer 40-50%. Vanaf de 22ste dag moet de vochtigheid verhoogd worden tot rond de 60-70%.
Broedeieren van eenden kopen
Koop broedeieren van eenden het liefst bij ervaren fokkers met mooie foktomen. Let op de bovenstaande kenmerken van een goed broedei. Kom direct in contact met fokkers of koop de eieren bijvoorbeeld via marktplaats.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Zet een broedende hen apart van de andere kippen in het hok. Zo heeft ze alle rust om zich te richten op het broeden. Als ondergrond van het nest kun je een uitgestoken stuk gras nemen, dit zorgt voor de juiste vochtigheid. Bevruchte eieren zullen zich pas gaan ontwikkelen wanneer er een hen op gaat zitten.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Het beste antwoord
Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld. Gebeurt dit telkens opnieuw, dan zal de vrouwtjesvogel steeds weer eieren leggen.
Niet uit elk ei dat een kip legt komt een kuiken. Daarvoor moet een ei bevrucht zijn door een haan. Wanneer de eitjes door een moeder kip gelegd zijn dan gaat zij erop zitten om de eieren goed warm te houden. Na 21 dagen worden er dan kleine donzige kuikentjes geboren.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.