Het woord is wereldwijd bekend geworden door het optreden van de Amerikaans-Nederlandse president Martin van Buren. Daguerreotype van Martin Van Buren Het begon allemaal in de zomer van 1838 in de stad Boston, waar een afkortingenrage losbarstte onder inwoners en journalisten.
O.K. staat voor Old Kinderhook, het in de zeventiende eeuw door Nederlanders gestichte geboortedorp van Martin Van Buren (in de staat New York), die zelf van Nederlandse afkomst was. De afkorting werd later geïnterpreteerd als Oll Korrect = all correct ('alles in orde').
Oké of OK (in de praktijk ook okay, als op zijn Engels geschreven, of okee, vooral in Vlaanderen) is een tussenwerpsel met de betekenis "goed", "akkoord". Schertsend wordt het woord wel verlengd tot okido of okidoki.
'O.K.' stond in die tijd voor 'Oll Korrect', oftewel 'All Correct'. Mensen gebruikten de afkorting ter bevestiging van een bericht of boodschap.
De oorsprong van het woordje 'ok' (formeel is het een tussenwerpsel) is niet voor honderd procent duidelijk, maar meerdere bronnen verwijzen naar de Amerikaanse president Martin van Buren.
Maar wat is nu de juiste spelling van dit uit het Engels afkomstige tussenwerpsel? Van al de varianten hierboven zijn er maar twee correct: 'OK' en 'oké'. ('Okay' en O.K. zijn Engelse spelling.) Lees de toelichting van de Taalunie op deze spellingkwestie.
Correcte spellingen zijn oké en OK.
De spellingen okay*, O.K.*, o.k.*, ok* en okee* zijn niet correct.
alright {tw.}
Gisteren was het woord 'OK' 175 jaar oud. Het is het meest gebruikte woord ter wereld, zelfs meer dan 'mama'. Volgens professor Metcalf is OK een afkorting van 'orl korrekt' dat eigenlijk 'all correct' (alles in orde) had moeten zijn.
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
Waneer u 's nachts met spoed geopereerd moet worden, staat er een OK-team klaar om u op te vangen. Het kan zijn dat de verpleegafdelingen vol zijn en er geen nieuwe patiënten meer bij kunnen. Als dit het geval is wordt u overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.
ODD is een gedragsstoornis die voornamelijk ontstaat tijdens de kinderjaren of adolescentie. Het kenmerkt zich door aanhoudend agressief gedrag en de neiging om anderen opzettelijk lastig te vallen en te irriteren. Het is normaal dat kinderen en jongeren soms boos of opstandig gedrag vertonen.
De wetenschap die de herkomst en geschiedenis van woorden bestudeert, wordt etymologie genoemd. In etymologische woordenboeken wordt de ontwikkeling van woorden stapsgewijs in kaart gebracht.
Überhaupt is een leenwoord uit het Duits dat “hoe dan ook”, “toch al”, “sowieso” of “in het geheel genomen” betekent. Hoewel de umlaut op de “u” niet nodig is voor de uitspraak, is deze wel overgenomen uit het Duits. “Uberhaupt” zonder umlaut is dus geen toegestane spelling van het bijwoord überhaupt.
Houd je koest
Het komt van het Franse couche-toi. Betekenis: 'Ga liggen'. Of, in het geval van blaffende viervoeters: 'Lig.
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine. Om dit woord helemaal hardop te lezen, is zeker drie uur nodig!
Het langste woord ter wereld duurt zo'n 3,5 uur om uit te spreken en bestaat uit 189,819 letters. Het gaat om de scheikundige naam voor Titine. Een prima tijdsbesteding voor mensen die een avondje even niets te doen hebben.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
goed (tw) : akkoord, all right, best, fijn, gaaf, in orde, knap, mij best, oké, puik, tof, voortreffelijk, wel. prima (tw) : akkoord, best, in orde, mooi, oké
what would you say?
Hey is een Engels tussenwerpsel voor “hé” of “hoi”. Het is de tegenhanger van het Nederlandse hé. Hé is een tussenwerpsel waarmee je verwondering uitdrukt, de aandacht vraagt of iemand begroet.
'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen.in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort.
De correcte spelling is up-to-date, met koppeltekens.
Synoniemen van up-to-date zijn bijgewerkt, eigentijds, bij de tijd, hedendaags, modern, actueel, bij.